Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Lejtő a Hegyalján

2011. 09. 25. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egymást tapossák a szlovák szőlőfelvásárlók Tokaj-Hegyalján, kétszeres árat ajánlanak az áruért, azonnal fizetnek, és már viszik is. (Egyszerű az ügymenet, vámellenőrzés nincs, szabadon jöhetnek-mehetnek a magyar áruval megrakott kamionok, óriási a forgalom.) A borosgazda persze legtöbbször tipródik, akkor most a biztos nyereséget válassza-e, vagy jó magyarként az itthoni felvásárlóhoz vigye a termést feleannyiért. Leegyszerűsítve: élelmes legyen-e vagy hazafi… Az egyik borász azt mondja: ha nem gondolkodik üzletember módjára, egyszerűen nem képes megmaradni a piacon; a másik úgy véli, bárhogyan van is, nem lehet, hogy idegenek vigyék el a szőlőnket.
Nagy dilemma.
Persze adódik a kérdés, ha a határon túliaknak ennyire megéri, nekünk miért nem. Főleg azok után, hogy több éve zajlik az adok-kapok Szlovákiával a Tokaji márkanév tulajdonáért. Hogy most mégis miért Szlovákiának fontosabb a hegy leve, nem pedig nekünk, arra nézve idehaza még nem született meggyőző magyarázat. (Nem is hiszem, hogy lenne…) Mellesleg a helyiek úgy látják, a felvásárlók semmi tisztességtelen dolgot nem művelnek, nem szedik rá a termelőt, nem trükköznek – megalkusznak az árban, fizetnek, és már viszik is. Semmi kivetnivalót nem lehet találni a vásárlásban. Mindkét fél jól jár „Tokaj szőlővesszején”, bár az egyiknek ilyenkor egy kicsit megsajdul a szíve – de hát ez már nem üzleti kategória.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.