Magyar nyelvű tankönyvek Erdélyben

2011. 09. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Markó Béla kormányfőhelyettes Marosvásárhelyen bemutatta a frissen lefordított gimnáziumi történelem- és földrajztankönyveket, amelyekből az új tanévben tanulhatnak a romániai magyar diákok. Románia történelme és földrajza anyanyelvén történő oktatására az év elején hatályba lépett új oktatási törvény nyújt lehetőséget, azt azonban nem tudni, hogy mikor váltják fel a lefordított tankönyveket erdélyi magyar szakértők által szerkesztett kötetek.
Markó Béla egy pénteki rendezvényen arról beszélt, hogy az elmúlt húsz évben fokozatosan sikerült leépíteni az előítéleteket és ellenérzéseket az oktatás nyelvét illetően, s most újabb problémacsomagot kell megoldani: az anyanyelvű oktatást érintő döntési jogkörök kérdését.
– Az egyetem előtti oktatásban ma már a helyi közösségek és maguk az iskolák döntenek az őket érintő kérdésekben, a felsőoktatásban azonban továbbra is viták alakulnak ki, különösen a kisebbségi nyelvű egyetemi vonalak, karok létrehozását illetően – tette hozzá.

Tiszteletbeli elnök. Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét választotta tiszteletbeli elnökévé az erdélyi Magyar Polgári Párt szombati országos tanácsán. A Szász Jenő vezette alakulat marosvásárhelyi kongresszusán a házelnök elmondta, az erdélyi polgáriak által megteremtett politikai verseny erősíti a romániai magyarságot, ugyanakkor leszögezte: az erdélyi magyar autonómiatörekvések nem veszélyeztetik a román államot. (R. Sz.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.