Megjelent a szuperbogár

Új összefüggésrendszerbe helyezi a közelmúlt hazai eseményeit az iowai génmódosított (GM) kukoricásokban kifejlődött „szuperbogár” megjelenésének híre – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóosztálya a hét végén.

Dénes Zoltán
2011. 09. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy friss tudományos dolgozat látott napvilágot arról, hogy Amerikában kifejlődött egy „szuperbogár”, amelyik károsodás nélkül képes megenni a génmanipulált kukoricát – mutatott rá közleményében a szaktárca. Iowa a legnagyobb tengeritermelő tagállam az Egyesült Államokban, itt található a legtöbb Monsanto-féle GM-kukoricát nevelő tábla. E területeken egy amerikai kutató négy táblában is megtalálta a bogarakat, amelyek ellenállnak a GM-kukoricának. A minisztérium sajtóosztálya fontosnak tartotta kiemelni, hogy a magyar tudományos élet és mezőgazdaság génmanipuláció mellett kardoskodó képviselői hallgatnak. Pedig – tették hozzá – most igazán kiabálhatnának: „életre kelt a szuperbogár”.
– A génmódosított kukorica termesztése nem indokolt, sőt újabb kérdőjeleket vet fel azok után, hogy Amerikában megjelent az úgynevezett szuperbogár, amelyik a GM-kukoricát is károsítja – reagált a hírre Fazekas Sándor. A vidékfejlesztési miniszter tájékoztatóján rámutatott: a génmódosított kukorica termelése nem indokolható, mivel nem hordoz előnyöket, sőt egyre több kérdést vet fel. Mindezeket figyelembe véve – tette hozzá – felértékelődnek azok a hagyományos vetőmagok, amelyek előállításával Magyarországon is jelentős ágazat foglalkozik. Hazánk ugyanis a világ ötödik legnagyobb vetőmagexportőre, Európában pedig a harmadik helyet foglalja el. A miniszter hangsúlyozta: fontos, hogy a vetés idején a magyar földbe magyar vetőmag kerüljön, és arra kérte a gazdálkodókat, hogy mindig a megbízható hazai fajtákat válasszák. A gabonák, a zöldségfélék, illetve a különböző ipari növények vetőmagjai kiváló minőségben állnak a gazdálkodók rendelkezésére – fejtette ki Fazekas Sándor.
A vidékfejlesztési miniszter április végén adta ki a fokozott vetőmag-ellenőrzésre vonatkozó utasítását. Július végéig a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) 535 vizsgálatot végzett, a szakemberek négy szója-, illetve tíz kukoricatételben találtak GMO-szenynyeződést. Azokon a területeken, ahol génmódosított szervezettel szennyezett vetőmagokat vetettek, az MGSZH minden esetben a növények megsemmisítését rendelte el. Tizenkét gazdálkodó ennek nem tett eleget, ezért a több mint ötezer hektárból négyszázon nem végezték el a génmódosított szervezettel szennyezett növények beszántását.
A szennyezett vetőmagok miatt károsult gazdák hektáronként 360 ezer forint kártérítést kapnak az államtól. A kabinet négymilliárd forintot különített el a kárrendezésre, a gazdálkodók ebből kaphatják meg a juttatást. A kormány és a génszennyezett vetőmagok jelentős részét forgalmazó Monsanto között jelenleg is folynak a tárgyalások arról, hogy a multinacionális vállalat miként téríti meg a károkat a gazdáknak, illetve az államnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.