Mégsem kell tartani a német lassulástól?

Munkatársunktól
2011. 09. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elérhetőnek nevezte idénre a háromszázalékos gazdasági növekedést tegnap egy rádióinterjúban Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter. A tárcavezető az MTI összeállítása szerint a műsorban arról beszélt, hogy a növekedési kilátások most jobbak, mint az év elején voltak, annak ellenére, hogy a második negyedévben 0,1 százalékra lassult a növekedés az első negyedévi 1,3 százalékról. Az év elején még csak 2,5 százalékos GDP-bővülést várt a tárca 2011 végére az euróövezet legnagyobb gazdaságában.
A német tárcavezető számos elemzői várakozással ellentétes véleményt fogalmazott meg a közszolgálati rádiónak adott nyilatkozatában. Az elmúlt hetekben tapasztalt pénzpiaci turbulenciára hivatkozva számos elemző rontott az euróövezet növekedési kilátásain. Németország helyzetét is sötétebben látták a szakemberek annak tükrében, hogy az adósságválságba sodródott euróövezeti országok elsősorban a német adófizetők pénzéből számíthatnak segítségre. A bajba jutott tagállamok kimentésén túl a német exportpiacokon tervezett megszorító intézkedések is visszafoghatják Berlin növekedését. Wolfgang Schäuble ezekkel az aggodalmakkal szembehelyezkedett, s az utóbbi időben tapasztalt pénzpiaci pánikot eltúlzottnak nevezte. Mint mondta: a német gazdaság stabil alapokon áll, a makrogazdasági mutatók jók.
Magyarország számára a német pénzügyminiszter szavai kulcsfontossággal bírnak, ugyanis a hazai gazdaságban zajló folyamatokat nagymértékben Németország fejleményei határozzák meg. A magyar GDP-bővülés mértéke az exportképességtől függ, Németország pedig hazánk első számú külkereskedelmi partnere: a kivitel csaknem 30 százaléka irányul oda, miközben ezen belül például a hazai gépexport közel 40 százalékát Berlin fogadja be, de például élelmiszert is igen nagy mennyiségben szállítunk. Az, hogy a második negyedévben gyakorlatilag leállt magyar gazdasági növekedés, elsősorban a német gazdaság április-júniusi lassulásával függött össze.

Kínai figyelmeztetés. Az euróövezetnek meg kell reformálnia gazdasági rendszerét, és felelős magatartást kell tanúsítania a világgazdaság és a pénzpiacok stabilitása iránt – írta egy kínai napilap. A cikk szerint az adósságválság úgy söpört végig az euróövezeten, mint a fekete halál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.