Megszűnik a katonai ügyészség

Megszüntetik a katonai ügyészség önállóságát, és a szervezetet beolvasztják a polgári ügyészi szervezetbe – erősítette meg lapunk korábbi információját Polt Péter legfőbb ügyész tegnap egy konferencián.

2011. 09. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint azt megírtuk, a katonai ügyészség integrálásának ötlete már a szocialista Szekeres Imre honvédelmi minisztersége idején felmerült, de akkor még valamilyen oknál fogva sikerült megőrizni a vádhatóság önállóságát. Több mint érdekes azonban, hogy ebben az időszakban kezdte feltárni a katonai elhárítás a honvédség főtisztjeinek korrupciós ügyeit, de a politikai vezetésnél megállt az eljárások sorozata. Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos később nehezményezte is, hogy a katonai ügyészség még csak tanúként sem hallgatta ki a Honvédelmi Minisztérium vesztegetési ügyében Juhász Ferenc szocialista politikust, aki az egyik fő gyanúsított beismerő vallomása szerint viszkisdobozban fogadhatott el kenőpénzeket a vaskos állami megbízások fejében. Az ügyben a kormánybiztos feljelentést is tett, és azóta a Központi Nyomozó Főügyészség folytat nyomozást. Nem lehet véletlen, hogy Polt Péter az összevonás fő indokaként a korrupció elleni hatékonyabb harcot említette.

*

– A katonai ügyészség 2012. január 1-jétől végzi tovább a munkáját a magyar ügyészség szerves részeként, hogy az ott felhalmozott tapasztalatok is segítsék a korrupció elleni küzdelmet – mondta a legfőbb ügyész a 10. budapesti nemzetközi katonai büntetőjogi konferencián. A katonai ügyészek jogállásukat megőrzik, regionális szervezetben működnek tovább, de a jövőben nemcsak katonai bűncselekmények felderítését, illetve vádképviseletét végzik katonák, rendőrök, büntetés-végrehajtási dolgozók, a nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos állományú tagjainak esetében, hanem más ügyekben is eljárnak. Központi irányításukat a Központi Nyomozó Főügyészség látja majd el. Jelenleg a katonai ügyészség szervezetében van öt regionális katonai ügyészség: a budapesti, a debreceni, a kaposvári, a győri és a szegedi, továbbá a Katonai Fellebbviteli Ügyészség és a Katonai Főügyészség. A Katonai Főügyészség és a Magyar Katonai Jogi és Hadijogi Társaság által a Magyar Bíróképző Akadémián szervezett jubileumi konferencia címe Katonai bűnök szóban és írásban, két témája pedig a jelentési, igazmondási kötelezettség és az önvádra kötelezés tilalmának dilemmája, illetve a szólásszabadság és érdekvédelem a fegyveres erők, rendészeti testületek működésében. A konferencia témáiról szólva Polt Péter kiemelte: fontos kérdés az emberi jogok védelme, illetve egy állam, szervezet hatékony irányítása közötti egyensúly, a helyes arányok kialakítása. Kifejtette, a hierarchikus rendben működő szervezetek életében ez a kérdés gyakran, esetenként különösen élesen vetődhet fel. Mindenkor irányadó az 1950-es római emberi jogi egyezmény, illetve az adott állam jogrendje, például hogy a szólásszabadság csak a törvényben meghatározott esetekben korlátozható. – Az egyes országokban kialakult eltérő szabályozások kölcsönös megismerése is hasznos lehet a problémák kezelésében – tette hozzá Polt Péter.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.