Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Mi a kotta?

2011. 09. 24. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem egészen érti a hazai zenepedagógia, milyen meggondolásból helyezték át szakiskoláikat nemrégiben az oktatási tárcától a Nemzetgazdasági Minisztérium felügyelete alá. A zeneművészeti iskolák csak a nevükben szakközépiskolák, itt nem munkaerő-piaci igényekhez igazodó szakmunkásképzés folyik, ez nagy tévedés, álljon meg a menet! Nem hegedűssegédeket, tubaszaktársakat nevelnek a konzervatóriumokban, hanem zeneakadémiára igyekvő leendő művészeket. (Ilyen alapon ipariskolát végzett csellistáról, betanított zongoristáról, átképzett, leszázalékolt hőstenorról is beszélhetnénk…) Az új elképzelésben az a legelgondolkodtatóbb, hogy a zeneművészeti szakiskoláknak is meg kell találniuk a hasonló profilú intézményeket – ez ugyanis a középfokú szakképzés rendje. Így fordulhatott elő, hogy például az egyik zeneművészeti iskola cipőipari, egy másik meg építőipari szakközéppel lépett frigyre csak azért, hogy továbbra is megkaphassa a szakképzési hozzájárulást. Közös tanműhely (hárfával, betonkeverővel, kaptafával) szerencsére még nincs. Talán majd a megújuló OPNI-ban… Történik mindez azzal a magyar zenepedagógiával, amelynek oktatási hagyományai messze földön elismertek, módszerei – politikai kurzusokon is átívelve – világszínvonalúak, tanárairól felállva beszélnek, diákjait ámulva hallgatják…
Erre most, tessék: munkaerőpiac és zeneművészet… Később talán: iparverseny és hangverseny… A karmester (akinek abszolút hallása van) azt mondja, ez fals.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.