Vajon megérik a pénzüket?

Bár az ősznek semmi jele, labdarúgásban szerda éjfélkor véget ér a nyári átigazolási szezon. Három nap alatt még jó néhány üzletet nyélbe üthetnek, ám azzal aligha vállalunk nagy kockázatot, hogy idén a legnagyobb pénzmozgással Kun Agüero költözése járt: az argentin támadóért a Manchester City 45 millió eurót utalt át az Atlético Madridnak. Samuel Eto’o „csak” 27 millióért került az Anzsiba az Intertől, de szezononként 20 millió eurót keres majd, amivel a világ legjobban fizetett futballistája lesz. Dzsudzsák Balázs mahacskalai 14 milliós szerződése ott van a harminc legnagyobb transzfer között.

2011. 09. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor három éve az Egyesült Arab Emirátusokból Manszur bin Zajed al-Nahjan sejk beült a Manchester City székébe, vele együtt eljött a Kánaán is. Csak éppen az eredmények nem akartak jönni. Egy katasztrofális 10. és egy szintúgy elfogadhatatlan 5. hely után aztán a csapat 2011-ben felkapaszkodott a dobogó aljára a Premier League-ben, és újra lehet szőni a nagy terveket. Az egyesület már tavaly nagybevásárlást tartott – Edin Dzeko 37 millió euróért érkezett a Wolfsburgtól, Yaya Touré 30-ért a Barcelonától, Mario Balotelli 29,5-ért az Intertől, David Silva 28,75-ért a Valenciától –, és idén megint a legtöbbet költötte a játékospiacon. Igaz, a tavalyi 182,45 millió euró után egyelőre „csak” 92,25 milliót. (A sorban a Paris SG következik 89,5 millióval, utána a Juventus 76,25-tel és a Chelsea 72,2-vel.) A Kun Agüeróért az Atletico Madridnak utalt 45 millió euró az esztendő legnagyobb transzfere, és az örökrangsorban is éppen csak nem fér be a top 10-be, a 12. helyre került. Samir Nasri 27,5 millióért jött az Arsenaltól, ez is ott van az idei tíz legnagyobb üzlet között, a hatodik helyen.
Labdarúgóért egyébként legtöbbet eddig Cristiano Ronaldóért fizettek, a Real Madrid 2009-ben 90 milliót a Manchester Unitednek. S ha valaki a táblázatunkban a portugálnál is valamivel többre tartott Lionel Messit hiányolja, az argentin zseni a Barcelonának szinte semmibe sem került. A játékos 2000-ben, 13 évesen hagyta ott szülővárosa csapatát, a Newell’s Old Boyst, és költözött édesanyjával Gaudí városába. A katalánok felajánlották, hogy finanszírozzák a kezelését, ami az esetében a nem megfelelően működő növekedési hormon miatt volt szükséges. A kúra havi ezer dollárba került, ez azonban túl nagy tehertételt jelentett a Messi famíliának. A Barca akkori sportigazgatója, Carlos Rexach érezte, megtérül a befektetés.
De ugorjunk vissza napjainkba, és Messihez csak annyiban kapcsolódjunk, hogy ő azt szerette volna, ha jó barátja, Agüero a csapattársa lesz. Maga az érintett már májusban jelezte klubja, az Atlético Madrid vezetésének, továbbállna, hogy erősebb csapatban is megmérethesse magát. Az abszolút békés elválás során a felek nem győzték hangsúlyozni, milyen sokat köszönhetnek egymásnak, és ez így is igaz. Agüero, aki 2006-ban, 18 évesen 21,7 millió euróért érkezett az Independientétől, 234 mérkőzésen 102 gólt szerzett az Atléticóban. A Manchester Cityben is gyorsan bemutatkozott, a Premier League 1. fordulójában a Swansea elleni 4-0-ra megnyert meccsen kétszer is betalált. Az argentin válogatottban eddigi 30 találkozóján 13-szor volt eredményes, 23 évesen a legjobb korban van, kétségkívül megéri a pénzét. Az Atlético a pótlására 40 millió euróért szerződtette a kolumbiai Radamel Falcaót a Portótól, ez a harmadik legnagyobb idei pénzmozgás. A 25 éves csatár a legutóbbi Európa-liga-sorozatban kuparekordot jelentően 17-szer talált be az ellenfelek kapujába, a Portóban játszott 88 találkozóján pedig összességében 73-szor.
Javier Pastorénak nincsenek ilyen mutatói, 78 meccsen 17 gól a Palermóban, és a szicíliai csapatban kevésbé ismerhette meg a világ. A 22 éves argentin csatárra azonban több egyesület is kivetette a hálóját, és végül a Paris Saint-Germainben kötött ki. A májusban érkezett katari befektetőcsoportnak köszönhetően a franciáknak bőven van pénzük, Pastore megért nekik 43 milliót, ami a második helyet jelenti a 2011-es átigazolási toplistán.
A cikkünk alapjául szolgáló, mértékadó Transfermarkt.de 2011/12-es átigazolási toplistáján az első tíz tranzakció között csupán a tizedik, Zlatan Ibrahimovicé nem friss, a svéd valójában már tavaly augusztus végén a Milanhoz került Barcelonából, 24 millió euróért. Egy évvel korábban egy igen bonyolult üzlet részeként 69,5 millióért ment a katalánokhoz az Intertől, a kék-feketék eredetileg készpénzben 46 milliót, valamint a 20 millióban elszámolt Samuel Eto’ót kapták, továbbra hozzájuk irányították volna egy évre kölcsönbe Alekszandr Hlebet, ám a fehérorosz megtagadta a milánói szolgálatot. Mit mondjunk, nem ez volt a Barca legjobb üzlete…
Kérdés, milyen lesz a feltörekvő Anzsi Mahacskalának az, amit az Interrel kötött, megkaparintva Eto’ót. A milliárdos Szulejman Kerimov 22 millió eurót kínált az olaszoknak, amit ők először visszautasíthatatlan ajánlatnak neveztek, de aztán elszemtelenedtek, és másnap már 30 milliót kértek. Végül 27 millióban kiegyeztek a felek. Ez a tranzakció hetedik tízes listánkon, másrészt viszont az első. Tudniillik a hároméves megállapodást aláírt, 30 éves kameruni csatár szezononként 20 millió eurót kap majd, amivel a világ legjobban kereső futballistája lesz, megelőzve a Realnál 12 milliós fizetéssel rendelkező Ronaldót és a Barcelonánál 10,5 milliót zsebre tevő Messit. Eto’o szombaton mindenesetre az első meccsén betalált Rosztovban, és ezzel pontot is mentett az Anzsinak (1-1).
Az átigazolási listán a hét végi meccsen kulcscsonttörést szenvedett Dzsudzsák Balázs lapzártakor a 26. helyen szerepelt 14 millió euróval, az Anzsi érte ennyit fizetett a PSV Eindhovennek. Honfitársunk 155 fellépésén 55 gólt szerzett a PSV-ben, középpályástól ez igazán dicséretes, 24 évesen pedig még a jövő embere. Ha azt nézzük, hogy a Chelsea 30 milliót perkált le a Valenciának a 23 éves, balszélső Juan Manuel Matáért, aki ugyan világbajnok, de a vb-n csak húsz percet játszott csereként Honduras ellen, Dzsudzsák nem is került sokba. De említhetjük azt is, hogy a Manchester United 19,3 millió euróért vette meg Phil Jonest a Blackburntől, a Liverpool pedig 18 millióért egy másik ígéretet, Jordan Hendersont a Sunderlandtól.
Láthatjuk, nagy számok röpködnek, ugyanakkor Emmanuel Eboué 3,5 millióért került az Arsenaltól a Galatasarayhoz, Joris Mathijsen 2,5-ért Hamburgból Málagába, a korban jobban benne lévő védők kevésbé kurrensek. Az Anderlecht Juhász Rolandért 4,5 milliót akart volna kisajtolni a Glasgow Rangersből, és az utolsó tárgyaláson állítólag már csak néhány százezer euró volt a kínált és a kért összeg között a differencia. Ám az üzlet nem jött össze, így Juhász hiába szerette volna saját szavai szerint 28 évesen megragadni talán utolsó nagy lehetőségét, maradnia kell. Menedzsere, Filipovics Vladan szerint a belga klub átverte őket, mert amikor a védő tavaly hosszabbított, szóban megegyeztek egy bizonyos összegben, aminek fejében elengedik, és ezt a skótok most megadták volna. Azért az meglepő, hogy éppen egy dörzsölt játékosügynök ne tudná, a szó elszáll, az írás megmarad…
Juhász Roland neve így továbbra sincs ott a legnagyobb volumenű magyar átigazolások között. Amikor hat éve az Anderlechthez igazolt, a belgák 1,5 millió eurót fizettek érte az MTK-nak, és ezzel nem lehet bekerülni a magyar top 10-be. A lista tetején természetesen Dzsudzsák mahacskalai szerződése áll, de a szélső neve Halmosi Péterével együtt ott van az ötödik helyen is; amikor a PSV elvitte, a Debrecen 2,5 milliót kapott érte. A második helyre Détári Lajos klubváltását kell tennünk, amikor 1988-ban az Eintracht Frankfurtból az Olimpiakosz Pireuszhoz igazolt. Akkoriban persze eurónak még híre-hamva sem volt, a görögök 18 millió márkát fizettek érte, a Transfermarkt.de azonban a mai viszonyokhoz igazította a régebbi szerződéseket is. Eszerint Détári mai értékén 7,5 millióért váltott klubot. Ám ennél sokkal lényegesebb, hogy abban az évben egyetlen labdarúgóért sem fizettek többet a világon. Paul Gascoigne 5,2-ért ment a Newcastle-ből a Tottenhambe, Rui Barros 5-ért a Portóból a Juventusba, Lothar Matthäus 3,6-ért a Bayern Münchenből az Interbe. Más, hiteles források szerint a szovjet Alekszandr Zavarovot a Juventus ötmillió dollárért vette meg a Dinamo Kijevtől, éppen az eredetileg kiszemelt Détári helyett.
S az már egy egészen más történet, hogy miért nem honfitársunk szerződött a Juventusba vagy az Interbe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.