Változtatna Hoffmann koncepcióján Pokorni

Négyéves kortól írná elő a kötelező óvodába járást Pokorni Zoltán, ezt megelőzően a hátrányos helyzetű családok gyermekeit anyagi támogatással ösztönözné az óvodáztatásra. Az Országgyűlés oktatási és tudományos bizottságának fideszes elnöke Hoffmann Rózsával ellentétben nem tenné kötelezővé az egész napos iskolát.

Munkatársunktól
2011. 09. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több ponton egyetért a köznevelési törvény koncepciójában leírtakkal Pokorni Zoltán, ám egyes részleteken változtatna. Az oktatási és tudományos bizottság elnöke az MTI-nek adott interjújában elmondta, bár az új törvényhez kapcsolódó részleteket még nem látják, a koncepció alapján az, hogy a kisebb településeken állami fenntartásba kerülnének az iskolák, a nagyobb települések pedig visszavennék a fenntartói jogokat, nem zárja ki a lehetőségét, hogy „értelmes megoldás” szülessen. Szerinte szétaprózott az intézményfenntartásra jogosultak köre, így változásra szükség van. – Ugyanakkor nem szabad átesni a ló másik oldalára, hogy mindent az állam lásson el. Indokolt a pedagógusbérek központi finanszírozása is – tette hozzá. Pokorni Zoltán úgy látja, a jó életpályamodell a több és jó minőségű munkát honorálja, azt finanszírozza, ha valaki túlmunkát végez, és nem az eltelt időt, valamint különbséget tesz a jól és a kevésbé jól dolgozó pedagógus között. A bizottság elnöke már a tanárképzés elején kiemelt ösztöndíjat biztosítana a legjobbaknak, nem csak a képzés végén adna ilyen juttatást.
A politikus örömmel látja a koncepcióban több korábbi felvetésüket. Ezek között említette a korai óvodáztatást. A most ötéves kortól kötelező óvodáztatást ugyanakkor négyéves korra szállítaná le és nem háromra, mint ahogy az a koncepcióban szerepel. Négyéves kor előtt csak a hátrányos helyzetű családokat motiválná anyagi támogatással az óvodáztatás megkezdésére. – Ezzel kapcsolatban módosító indítványt terjesztünk be – tette hozzá.
Pozitívumként értékelte az egész napos iskola megjelenését a javaslatban, annak ugyanis esélykiegyenlítő és esélyteremtő szerepe van. Mégis azt tartaná jónak, ha nem kötelezően rendelnék el, hanem pénzügyileg motiválnák és szakmailag felkészítenék az intézményeket erre. A politikus szerint felső tagozaton is lehetőségként kellene megjeleníteni az egész napos iskolát. A volt oktatási miniszter az emelt szintű érettségi kötelezővé tétele kapcsán elmondta, a felsőoktatásba a bemeneti követelményeket növelni kell, de úgy, hogy a középiskolák fel tudják készíteni a diákokat. Olyan követelmények megszabását, amelyek csak szűkítik a felsőoktatásba való belépést nyelvtudás vagy pontszám terén, nem tartja megfelelőnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.