Zuschlag: Pánikszerűen próbáltuk rendezni az ügyeket

A nyomozás előrehaladtával, 2007 elején már „pánikszerűen” igyekeztek rendezni a civil szervezetek ügyeit – közölte Zuschlag János az ellene és tizenöt társával szemben folyó perben a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon kedden. A vádlott elmondta: APEH-igazolásokat próbáltak beszerezni, kitalált információkkal látta el az egyesületi elnököket, „szájukba rágta, mit kell mondani”. Zuschlag arra már nem emlékezett, hogy fiktív könyvelést készített-e. <br /><br /><strong><a href="/portal/619859" target="_blank">• Zuschlag: 2007 januárjában fordult élesbe a csata</a></strong>

MNO
2009. 03. 03. 13:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2007 elején már Katus Ferenc harmad- és Kullai Tamás hetedrendű vádlott igyekeztek szabadulni az egyesületek elnöki posztjától – mondta Zuschlag János meghallgatásának hatodik napján. A vádlott beszélt arról is, hogy próbáltak beszerezni a civil szervezetek köztartozás-mentességét bizonyító APEH-igazolásokat.

Fodor Endre bíró a tárgyaláson ismertetett lehallgatott telefonbeszélgetések kapcsán kijelentette: „Egészen határozottan a szájukba rágta, mit kell mondani.” Zuschlag János hangsúlyozta: nem arról van szó, hogy meggyőzte az egyesületi elnököket, hogy az általuk ismertekkel ellentétes tényeket állítsanak a kihallgatások során, hanem fiktív információkkal látta el őket. Ezeket el is hitték, mivel nem ismerték a civil szervezetek tevékenységét.

Az eljárás kezdetén az egyesületek vezetői nem voltak tisztában azzal, hogy a támogatásokkal kapcsolatos beszámolókhoz fiktív bizonylatokat csatoltak be. A nyomozás végső szakaszában azonban már mindenkinek világossá váltak a számlahamisítások – tudatta a vádlott.

Zuschlag János arra már nem emlékezett, hogy fiktív tartalmú könyvelést készíttetett volna azért, hogy ezzel alátámassza a civil szervezetek működésének jogszerűségét. Hozzátette: ennek ellenére elképzelhetőnek tartja, hogy történt ilyen.

Mivel a nyomozás idején már „senki nem emlékezett rá”, milyen számlákat nyújtottak be a pályázati beszámolókhoz, a dokumentumokat ki kellett kérniük a minisztériumtól, hogy informálódjanak – mondta az elsőrendű vádlott.

Lados István vallomásában szóba került: Zuschlag János kapcsolatai révén elérte, hogy bizonyos iratokat kicseréljenek a benyújtott pályázati anyagokban. Az egykori szocialista politikus azonban cáfolta ezt. Kijelentette, ez technikailag is lehetetlen volt, hiszen ekkor már a pályázati szervezet az egységes szociális tárca felügyelete alatt működött.

Zuschlag János és más vádlottak a nyomozás záró szakaszában igyekeztek konspirálni; volt olyan, aki mobiltelefont kapott az elsőrendű vádlottól, bizonyos kérdéseket pedig csak személyesen vitattak meg – derült ki az egykori szocialista politikus ellene és tizenöt társával szemben folyó perben a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon kedden. „Egy bonyolult büntetőügyben óhatatlanul felmerül az emberben, hogy lehallgatják a telefonját” – mondta Zuschlag János meghallgatásának hatodik napján annak kapcsán, miért kérte egyszer Őri Andrást, hogy személyesen a Köztársaság téri irodában találkozzanak, ne telefonon beszéljenek. Lados István vallomásában utalt rá, hogy Zuschlag János mobiltelefonokat osztogatott vádlott-társainak, hogy azok segítségével tartsák a kapcsolatot. Ezt az elsőrendű vádlott részben elismerte, de azt állította, csupán egy-két ember kapott készüléket, köztük Lados István is. Ahogy Zuschlag János fogalmazott, csupán „elővigyázatosságból, ha mégis lehallgatnák”.

Egy Fodor Endre bíró által ismertetett lehallgatási jegyzőkönyvből kitűnt, amikor Őri András értesítette Zuschlag Jánost, hogy beidézték az ügyészségre, az elsőrendű vádlott azt mondta neki, hogy egyeztessen Szente Zsolt ügyvéddel, s hozzátette: „még fut egy kört”. Ezt követően néhány perccel Zuschlag János felhívta Lusztig Péter egykori Baranya megyei rendőrfőkapitányt. Katus Ferenc egy lehallgatott telefonbeszélgetésben úgy fogalmazott „sítáborba” hívták meg, amikor arról értesítette Zuschlagot, hogy több társával együtt beidézték az ügyészségre. Ekkor megbeszélték, egyeztetnek, s ügyvéddel együtt jelennek meg a kihallgatáson.

A per a következő tárgyalási napon, csütörtökön is Zuschlag János meghallgatásával folytatódik, ekkor az ügyészek majd a védők tehetnek fel kérdéseket az elsőrendű vádlottnak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.