Méregdrága és kockázatos

Ellenőrizetlen üzemeltetés, megfelelő biztosítékok és dokumentumok hiánya, a nemzetközi átlagnál két-háromszor drágább beruházások – ezek jellemzik az eddig vizsgált hazai, úgynevezett PPP-konstrukciókat. A szerződések miatt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium egyes fejlesztések leállítását javasolta, például az Erkel Színház, a Nemzeti Kiválóságok Kollégiuma vagy a Magyar Nemzeti Múzeum mélygarázsa esetében.

Magyar Nemzet
2010. 08. 02. 4:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pannon PPP-konstrukció – így jellemezte lapunk megkeresésére a most ellenőrzött beruházásokat Hegmanné Nemes Sára, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium PPP-felügyeletért felelős államtitkára. A kifejezés az elmúlt években a magántőke bevonásával létrehozott állami projektekre vonatkozik, amelyek úgy valósultak meg, hogy azok mögül hiányzott a megfelelő törvényi háttér. A hazai konstrukciók egyáltalán nem követték a Nyugat-Európában jól működő modelleket.

Az államtitkár szerint sok PPP-beruházásunk esetében – a máshol bevett gyakorlattal ellentétben – a magánbefektető szinte semmilyen kockázatot nem vállalt, így abból gyakorlatilag mindent a magyar államnak kellett viselnie. A magasabb kockázat ellenére nemhogy olcsóbban, hanem a nyugat-európai mintákhoz képest többszörös áron valósultak meg itthon a beruházások – olvasható a hétfői Magyar Nemzetben, melyből további részleteket is megtudhat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.