Felfelé buktatták a hallgatásért cserébe?

A katonai elhárítás már Juhász Ferenc minisztersége alatt feltárta a Honvédelmi Minisztérium védelemgazdasági főosztályán zajló visszaéléseket, és erről jelentést is tett a szaktárca vezetőinek – tudta meg a Magyar Nemzet.

WL
2012. 02. 07. 5:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lévai István Attila, a tábornokper elsőrendű vádlottja a Kaposvári Törvényszék Katonai Tanácsa előtt tett vallomásában azzal védekezett, hogy azért sem követhetett el bűncselekményeket, mert többszörös biztonsági ellenőrzés alatt állt, mivel „hírszerzői feladattal került ki” Oroszországba. A Magyar Nemzet által megkérdezett szakemberek szerint azonban kizárt, hogy Lévai komoly hírszerzői feladatot kapott külföldön.

Valószínűbb, hogy éppen az általa vezetett védelemgazdasági főosztályon tapasztalt visszásságok miatt vezényelték a határon kívülre. Akit ugyanis felkészítenek a titkosszolgálati munkára, az nem nyilatkozik erről egy nyilvános tárgyaláson, tisztában van ugyanis azzal, hogy a tevékenységének részletei államtitkot képeznek – írja a lap.

Lévai vallomása viszont arra enged következtetni, hogy a botrányt a szocialista Juhász Ferenc, majd Szekeres Imre vezette Honvédelmi Minisztériumban a tárcavezetők által felügyelt Katonai Biztonsági Hivatal (KBH) közreműködésével akarták elkerülni. A KBH által feltárt visszaélések miatt ugyanis nem tettek feljelentést, nem indítottak fegyelmi, illetve méltatlansági eljárást, hanem áthelyezték a főosztályvezetőt egy másik hivatalba, tulajdonképpen felfelé buktatva megfizették a hallgatását.

A Magyar Nemzet úgy értesült, hogy az ügyészség tanúként hallgatta ki a KBH egyik vezetőjét azzal kapcsolatban, hogy mióta tudtak, és mikor jelentettek először a látókörükbe került vesztegetésgyanús ügyekrõl. Kiderült, hogy a KBH már Juhász Ferenc minisztersége idején is beszámolt a HM vezetőinek a korrupciógyanús esetekről. Erről a tábornokper kaposvári tárgyalásának második napján az ügy másodrendű vádlottja, Fapál László volt honvédelmi államtitkár is beszélt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.