Zserbó csirkemellből és májból fokhagymás szilvaraguval, dióval, csokoládéval. Lassan főtt oldalas korianderes, színes babbal, nyolcféle babból. Disznósajt pisztáciával, sárgarépával, barna cukorral, aszalt barackkal, zellerszárral. Efféle földi jókkal próbálták rávenni az újságírókat a húsiparosok hagyományos, húsvét előtti sajtóreggelijén arra, hogy mindinkább hangsúlyozzák: a közelgő ünnepeken a legjobb eledelek terüljenek a hazai családok asztalára. Hogy ez a Magyar Húsiparosok Szövetségén kívül a kormánynak is fontos, arról megnyitójában Bognár Lajos élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes agrárállamtitkár beszélt.
– Minőséggel lehet komoly piacokat találni, emellett a nagy mennyiségben előállított termékeket is magyar vállalkozóknak kell eljuttatniuk a fogyasztók asztalára, versenyképes áron – hangsúlyozta a szaktárca képviselője. Ennek eléréséhez segítséget jelent a múlt héten bemutatott Nébih, vagyis a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, zöldszámán a fogyasztók már közvetlenül is jelezhetik az élelmiszerek vásárlásakor felmerülő panaszaikat. Hangsúlyozta emellett, hogy a beszállítói kapcsolatokat is tovább kell harmonizálni, hogy a „nagyok” ne élhessenek vissza erőfölényükkel, mindenki nyertesnek érezhesse magát. Élelmiszer-biztonság kérdésében még azt is jelezte, a helyi termelés és értékesítés jelentősen lerövidíti az élelmiszerek útját.
Bejelentette: április 9-ig minőségi szempontú ellenőrzést végeznek, aminek eredményeit a fogyasztók számára is érthető módon fogják közzétenni.
Dömölki Lívia élelmiszer-szakértő, fogyasztóvédő – húsvét gyors és a nyár lassú közeledtével – a helyes táplálkozásról és a fogyókúrázásról is megosztott néhány igen hasznos tanácsot.
A csoki, a hús kell!
– Örültem, hogy a séf az elején felsorolta azt a sok ételt, bemutatva, hogy milyen fontos a kiegyensúlyozott, sokszínű táplálkozás; zöldséggel, gyümölccsel, hússal – kezdte mondandóját a szakember, emlékei közt matatva rátalálva egy megdöbbentő számra: a rendszerváltozás környékén hatezer, mára hatvanezer élelmiszerhez tudunk hozzájutni, ami igen-igen megnehezíti a boltokban történő válogatást. Némileg ostorozta a fitneszgurukat, akik mondandója a búzacsírák és más egyoldalú táplálkozási megoldások körül forog, szerinte ugyanis természetellenes és a szervezet ellen hatnak ezek a gondolatok. – Fontos a húsfogyasztás, aminosavakhoz és mikrotápanyaghoz ugyanis így jutunk hozzá. És akárki akármit mond, zsírt is kell fogyasztani – húzta alá. És folytatta: nem igaz az sem, hogy csak fehér húsokat fogyasszunk, a kisgyermekek és a nők számára elengedhetetlen vashoz a vörös húsokból lehet hozzájutni.
Mint nő tudja, a tavasz és a közelgő nyár időszaka a fogyókúra szezonja is. – Aki próbál leadni néhány kilót, nem árt néha pár nap szünetet tartani a fogyózásban, utána elképzelhető, hogy nagyobb eredményt érünk el a kúrával.
A húsvét a fogyókúra része
Úgy látja, a húsvéti étkezések – hússal, zöldséggel, tojással – jól beleillenek a testsúlycsökkentésbe, feltéve, hogy minél kevesebb kenyérfélét eszünk mellé – az édesség fogyasztását ugyanakkor nem tartja elvetendőnek, a csokoládé ugyanis teltségérzetet okoz.
Vásárláskor azt ajánlja, italból kerüljük el a 12 és 25 százalékos gyümölcsleveket, mert egy felesben hígított 100 százalékos gyümölcslével pénzben ugyanott vagyunk, minőségben pedig előrébb. A sonkára térve arra mutatott rá, hogy egy hagyományos parasztsonka simán eláll fél évig is, és noha drágább, egy negyvenfős ellenőrző csapat tagjaként tudja, ami többe kerül, olcsóbb is lehet. – Másrészt ha az ember rendszeresen vásárol, kialakul egy szokása és ugyanoda megy mindig a piacon, személyes kontaktusba kerül az eladóval, aki már fogja tudni, mit kell ajánlania – teszi hozzá Dömölki Lívia. A címkeolvasáskor pedig nagyon ajánlja, a „füstölt, főtt” nem ugyanaz, mint a „füstölt”, amit nem kell még egyszer megfőzni. (Aki főz, jó, ha tudja, rövid főzés után a páclében hagyjuk kihűlni, jó szaftos lesz!) No és persze gyanakodjunk, ha az „összetétel” szó után a lista túlságosan hosszú.