Sukoró-ügy: téves ügyészségi értelmezés?

Megdöbbentőnek tartja a Sukoró-ügy büntetőeljárásában elhangzott ügyészségi érvelést a magyar államot a polgári perben képviselő Bártfai Beatrix.

KG
2012. 07. 23. 2:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mi a véleményük az ügyészségnek arról a kijelentéséről, hogy a polgári per eredményének ismeretében a büntetőeljárásban nem lehetett egyértelműen bizonyítani Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfő szerepét a cseréről hozott döntésben?
– Nem világos számunkra, hogy ezt milyen összefüggésben állítja az ügyészség. Egyrészt le kell szögezni, hogy egy polgári pernek soha nem az a célja, a feladata, hogy az érintett személyek büntetőjogi felelősségét feltárja, megállapítsa. Ugyanakkor egy párhuzamosan futó büntető- és polgári eljárásban objektív okokból adódóan számos azonosság áll fenn, jogi értelemben kiegészíthetik egymást, befolyással lehetnek egymásra, hiszen ugyanazt a cselekményt, eseményt vizsgálják csak az egyik polgári, a másik büntetőjogi szempontból. Jelen ügyben is ez történt, és a bíróság tájékoztatása szerint az ügyészség folyamatosan megkérte a polgári per anyagait.

– Akkor ezek szerint mégiscsak hatással lehetett a polgári eljárás az ügyészség döntésére?
– A polgári perben a bíróság rendkívül részletesen feltárta azt az eseményláncolatot, amely a sukorói csereszerződés megkötéséhez vezetett, és azokat a körülményeket, amelyek a polgári jogi értelemben vett felelősség és jogkövetkezmény megállapításához szükségesek voltak. A jogerős ítélet kimondja, hogy az ügy szereplői a csere során tudatos jogszabálymegkerülő, azaz törvénybe ütköző magatartást tanúsítottak. A bíróság szerint magatartásuk mozgatórugója az volt, hogy jogellenesen kikerüljék a versenyeztetési kötelezettséget, azaz a magyar állam képviselői nemcsak tudatosan, hanem kifejezetten célzatosan cselekedtek. Ezen a célzatos törvénysértő magatartáson alapul a csereszerződés semmissége.

– De az ügyészség épp azt állítja, hogy részben a polgári per eredménye miatt nem került sor Gyurcsány Ferenc elleni vádemelésre. Ezt önök hogy értékelik?
– Bár nem a büntetőjog a szakterületünk, az ügyészség polgári perrel kapcsolatos megjegyzése az ügy iratainak ismeretében számunkra nagyon megdöbbentő volt. Tömören fogalmazva: a legfőbb ügyész vagy nem ugyanazt az ítéletet olvasta, vagy tévesen értelmezte. A jogerős ítélet azt bizonyítja, hogy a cserében részt vevők törvénysértően el akarták kerülni a versenyeztetést annak érdekében, hogy Joav Blum magánszemélynek játsszák át a sukorói állami ingatlanokat. Ebből következően a versenyeztetés elkerülésének egyértelműen az volt a célja, hogy Joav Blumot jogtalan előnyhöz jutassák más, az elmaradt pályázaton részt venni nem tudó személyekkel szemben. Azt, hogy ebben a célzatos tevékenységben Gyurcsány Ferencnek mi volt a szerepe, a polgári per részletesen nem tárta fel, mivel az ő magatartása polgári jogi szempontból nem bírt ügydöntő jelentőséggel. Éppen ezért érthetetlen, hogy a legfőbb ügyész miért hiányol a volt kormányfőre vonatkozó konkrét megállapítást az ítéletből, hiszen ezeknek a körülményeknek a feltárása a büntetőeljárás feladata. Ugyanakkor az ítélet tartalmaz olyan megállapítást, amely a versenyeztetés elkerülési cél ismeretét a külföldi befektetőkkel folytatott miniszterelnöki tárgyaláshoz köti. A perben tett tanúvallomások és okiratok is azt támasztják alá, hogy a miniszterelnökségen ismerni kellett azt a célt, hogy a cserével a versenyeztetést kívánta elkerülni Blum úr és állami segítői. Ezek a polgári perben tett tanúvallomások, illetve a jogerős ítéletbe foglalt ezen tények az ügyészségnek a volt kormányfő meggyanúsításával kapcsolatos pozícióját egyértelműen erősítették, és nem gyengítették. Azonban a legfőbb ügyész – ezek szerint – mindezeket nem tartotta a vádat alátámasztó, releváns bizonyítéknak.

További részletek a Magyar Nemzet hétfői számában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.