Trafikügy: vizsgálódna az MSZP és az LMP is

Az MSZP szerint a „trafikmutyi” nem egy elszigetelt korrupciós akció, az LMP bizottságot hozna létre az ügy kapcsán.

MNO
2013. 05. 12. 13:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy a mondás tartja, mindenki magából indul ki – indul a Fidesz közleménye, amelyben azt írják: az MSZP, mint a központilag szervezett korrupció nagymestere ahelyett, hogy másokat rágalmazna, jobban tenné, ha erkölcsi alapon feloszlatná magát. „A szocialisták azok, akik a központilag szervezett korrupció kimeríthetetlen tárházát csillogtatták meg kormányzásuk alatt, akik Nokiás-dobozokban, színlelt szerződésekben, ingatlan-panamákban, telekcserékben és offshore cégeken keresztül szivattyúzták ki a közpénzeket az országból” – szerepel a kommünikében, amely emlékeztek: a szocialisták készek voltak az alvilággal is lepaktálni egy választási győzelemért és a titkosszolgálati jegyzőkönyvek szerint csúszópénzeket fogadtak el az alvilág vezérétől.

Lukács Zoltán MSZP-s frakcióvezető-helyettes délutáni sajtótájékoztatóján közölte: mára egy hangfelvétel és egy levél is bizonyítja, hogy az állami dohánycég és a pályázatok ellenőrzésével megbízott minisztérium kiadta a dohányboltok üzemeltetésére jelentkezők névsorát, hogy azt politikai alapon osztályozhassák helyi fideszes vezetők. A frakcióvezető-helyettes szerint a trafikok „aktivista hálózatként, logisztikai bázisként” működhetnek a Fidesznek a jövő évi választásokon.

Lukács Zoltán hangsúlyozta, ki kell deríteni, „meddig ér a trafikbotrány”. Szerinte „mindenkinek világos lehet, hogy Orbán Viktor tudta nélkül ez nem történhetett meg”. Az MSZP a nemzeti dohányboltokra kiírt pályázatok megsemmisítését, majd a kérdés újraszabályozását és új pályáztatást követel – tette hozzá Lukács Zoltán.

Ertsey Katalin LMP-s független országgyűlési képviselő a sajtótájékoztatón arról beszélt:, hogy létrehoznának egy bizottságot, amely a trafikkoncessziók kiosztásának magánérdek-hátterét vizsgálná. Ertsey elmondta: a bizottság létrehozásával nem a politikai elszámoltatás a céljuk, a testület feladata kifejezetten a tények megismerésére irányul. Reménye szerint összegyűlik az ehhez szükséges 78 aláírás, mert a tisztánlátás minden oldalnak, elsősorban a kormánypártoknak az érdeke.

A HVG csütörtökön közölt egy cikket, amely szerint hangfelvétel bizonyítja, hogy a szekszárdi fideszes városvezetés egyeztetett a dohányboltokra pályázókról. Horváth István polgármester minderre pénteken reagált, és kijelentette: nincs szó törvénytelenségről a pályázatokkal kapcsolatban. Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője a Hír TV Péntek8 című műsorában jelentette be,hogy július 1-je után kiderül, hogy történtek-e visszaélések a trafikpályázatoknál, mivel nyilvánosságra hozzák, hogyan döntött a trafikok sorsáról a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár a Heti Válasznak adott interjújában hangsúlyozta: az volt a lényeg, hogy a multiktól magyar vállalkozásokhoz, lehetőleg kisvállalkozásokhoz kerüljön a dohányárusítás joga. Felvetette azt is, szerinte a Philip Morris dohányipari multi állhat a dohánybolti koncessziók kiosztása körüli botrány mögött, a cégnek ugyanis súlyos érdeksérelmet okozott az átalakítás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.