Most már kötelező megjelenniük a bizottság előtt Laborcéknak

Pénzbírságot kockáztatnak, ha a meghívás ellenére ezúttal sem mennek el a meghallgatásra.

VZ
2014. 01. 22. 13:38
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Portik Tamás, Laborc Sándor, továbbá Vajtó Lajos üzletember meghívásáról szerdán az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága döntött.

Csampa Zsolt elmondta, Laborc Sándor és Vajtó Lajos esetében egyhangúlag támogatta a bizottság a meghívást, Portik Tamás esetében viszont a szocialista képviselők tartózkodtak a szavazáson. A meghallgatások a közeljövőben folytatódnak – tette hozzá.

Az Országgyűlés tavalyi utolsó ülésnapján nagy többséggel fogadta el Mile Lajos LMP-s képviselő, a Portik–Laborc ténymegállapító albizottság elnökének javaslatát, amelynek nyomán szabálysértés lett, ha valaki a parlament nemzetbiztonsági bizottsága előtt önhibájából nem tesz eleget adatszolgáltatási, megjelenési és nyilatkozattételi kötelezettségének. Mile Lajos korábban elmondta, ez a szabályszegés minden alkalommal 300 ezer forintos pénzbírságot jelenthet az illetőnek.

A kormánytagok, politikusok, szolgálatok vezetőinek, tagjainak meghallgatásához elegendő az egyszerű többség, míg civilek meghívásához a bizottság tagjainak kétharmados támogatására van szükség.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal április 25-én oldotta fel a Portik Tamás és Laborc Sándor közötti két megbeszélésről készült hangfelvétel titkosságát. A dokumentumok szerint 2008-ban kétszer találkozott Portik Tamás és Laborc Sándor, két másik ember társaságában. A megbeszéléseken készült hangfelvételek szerint Laborc a Portiktól származó, közéleti szereplőkre terhelő információkat a nyilvánosság előtt akarta felhasználni. A hangfelvételek leirata szerint Portik félt, hogy 2010-ben a baloldal elveszíti a választásokat, és mindent megtett volna, amit kérnek tőle.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának Portik–Laborc-találkozókat vizsgáló ténymegállapító albizottsága május 14-én tartotta meg alakuló ülését. November 5-én Balajti Lászlót, az Alkotmányvédelmi Hivatal volt főigazgatóját hallgatta meg a testület. Laborc Sándort, valamint Portik Tamást is meg akarta hallgatni a bizottság, de mindketten visszautasították a részvételt. Decemberben a nemzetbiztonsági bizottság február 28-áig meghosszabbította a ténymegállapító albizottság mandátumát.

December 10-én Szilvásy György volt titokminiszter is megjelent a ténymegállapító albizottság előtt, csaknem három órán át hallgatta meg a testület.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.