V. László egy ügyet megúszott

Megszüntették a Művészeti és Szabadművelődési Alapítvány működése miatt indított nyomozást.

2014. 01. 21. 5:23
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly március végén – a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) feljelentése nyomán – különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettes ellen a Fővárosi Főügyészség a Művészeti és Szabadművelődési Alapítvány 2002 és 2010 közötti működése és gazdálkodása ügyében. A Kehi korábbi vizsgálata szerint ugyanis összesen csaknem kétmilliárd forintos vagyoni hátrányt okozhattak az államnak azok a szerződések, amelyeket az alapítvány a 2000-es évek első felében kötött.

– A Művészeti és Szabadművelődési Alapítvány működését érintően indult nyomozást a nyomozó hatóság – mivel a cselekmény nem bűncselekmény – megszüntette – közölte a Magyar Nemzet megkeresésére a Fővárosi Főügyészség szóvivője. Bagoly Bettina hozzátette, a megszüntető határozat ellen bejelentett panasz elbírálása jelenleg folyamatban van.

Amint azt tavaly a lap megírta, a 2013-ban befejeződött vizsgálatok a gyanús kontraktusok közé sorolták a budapesti Vörösmarty téren található volt ORI-székház hasznosítását, illetve annak felújítását, és a műemléki védettség alatt álló Pesti Vigadóhoz kapcsolódó ingatlan eladását. Az ORI-székház értékesítésekor a vevő (ING Magyarország Ingatlanfejlesztő Kft.) helyett az alapítvány cége fizetett ötmillió dollár plusz áfa összegű kártalanítást az egyik bérlőnek. A Kehi szerint ez nem lett volna kötelessége, ráadásul az alapítványi cég mindezt az ING-től kapott tagi kölcsönből fedezte. A tagi kölcsön visszafizetésére azonban nem volt saját forrása az alapítvány kft.-jének, így arra hitelt kellett felvennie, amely után később csaknem százmillió forint kamatot fizetett.

A Kehi vizsgálata szerint az ING kötelezettségének szükségtelen átvállalása, illetve a tagi kölcsön visszafizetésére felvett hitel kamata összesen csaknem 1,3 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott. Külön érdekessége a történetnek, hogy az egyik – kártalanítással kapcsolatos szerződéssel érintett – cégben érdekeltséget szerzett az éjszakai életből ismert, több fővárosi mulatóban is érdekelt V. László, aki ellen a rendőrségi korrupciós botránnyal összefüggésben folyik nyomozás. Üzletrészét egyébként 2012 szeptemberében lefoglalta a Központi Nyomozó Főügyészség.

Újabb korábbi rendőri vezetőt hallgattak ki gyanúsítottként a V. László-ügyben – erősítette meg a Hvg.hu információját az ügyészség január 20-án.

 

A rendőrségi vesztegetési botrányról elhíresült V. László egykori üzletvezetőivel, gazdasági munkatársaival bővült és kedden negyvenre emelkedett azok száma, akiket a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) gyanúsítottként hallgatott ki az eljárásban – tudatta a Magyar Nemzet november 5-én.

 

A rendőri vezetőket érintő korrupciós ügyre 2012. június elején derült fény; hat embert gyanúsítottak meg bűnszervezet tagjaként. A gyanú szerint V. Lászlónak több budapesti éjszakai szórakozóhelyen üzleti érdekeltsége volt, és irányította ezeket a helyeket, illetve magát a bűnszervezetet.

 

V. Lászlóval kapcsolatban megszólalt Magyar Róbert is. A fekete sereg vezére a Hír TV-nek adott exkluzív interjúban többet is elmondott.

 

A Magyar Nemzet korábban megírta, hogy akár ötmilliárd forintra is rúghat az a vagyon, amit a vesztegetés miatt letartóztatott vállalkozó külföldre menekített.

 

2012 februárjában V. Lászlót 16 rendbeli, bűnszervezetben, felbujtóként, különböző értékekre elkövetett költségvetési csalás gyanújávalhallgatták ki.

 

A Hír TV Célpont című műsora kiderítette, hogy hosszú éveken keresztül havi százezer darab ecstasy tablettát és nagy mennyiségű kokaint szállítottak a Hajógyári-sziget szórakozóhelyeire drogfutárok a holland drogkartelltől.

 

Elképzelhető, hogy valóban voltak olyan emberek, akiket bántalmaztak, esetleg a Dunába is dobhattak a hajógyári-szigeti szórakozóhelyek biztonsági őrei, ezért sértettek és tanúk jelentkezését várják.

 

A teljes cikket a keddi Magyar Nemzetben olvashatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.