időjárás 20°C Csaba 2022. július 6.
logo

Bezár a reptér, jogsértésben a sportrepülők

Pilhál Tamás
2014.04.18. 08:05

Szerződést bontott az állam a hármashatárhegyi repülőteret üzemeltető egyesülettel.

Nem adta át a hármashatárhegyi vitorlázórepülő-teret az üzemeltető Műegyetemi Sportrepülő Egyesület, noha a terület tulajdonosa, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. felszólítása nyomán ezt szerdáig kellett volna megtenniük. A vagyonkezelő illetékese szerdán megpróbálta birtokba venni a repülőteret, ám az egyesület képviselői nem voltak hajlandók az együttműködésre, így az átadás-átvétel meghiúsult.

Az ügy előzménye, hogy az MNV a sorozatos szerződésszegés miatt tavaly július 2-án felmondta a vagyonkezelői szerződést az egyesülettel. A határozatlan idejű megállapodást eredetileg 1998-ban kötötte az MNV jogelődje, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság és a klub.

A vagyonkezelői jog megszerzéséért cserébe vállalták, hogy a repülőtér fenntartására és felújítására évente legalább nettó négymillió forintot fordítanak, és erről a rákövetkező év január 31-ig elszámolnak. Ám az MNV-től kapott tájékoztatás szerint az egyesület ezt nem teljesítette.

Mint ahogy azt a feltételt sem teljesítették, amely szerint pótolniuk, bővíteniük kellett volna a vagyonkezelésbe vett eszközállományt, mégpedig éppen akkora összeggel, amennyivel csökkent az értéke. Bár az MNV többször felszólította a repülős egyletet, hogy számoljon el a felújításokkal, ennek nem tettek eleget. Ezért a vagyonkezelői szerződés felmondása az MNV szerint teljesen jogszerű volt. Jellemző, hogy a Budai Tájvédelmi Körzethez tartozó repülőtér helyszíni ellenőrzésekor a környezetvédelmi felügyelőség számos szabálytalanságot tárt fel. Például kiderült, hogy a leszállópályát – az előírt, szennyeződéstől mentes föld helyett – részben építési, bontási hulladékkal (téglával, vas- és betondarabokkal) töltötték fel, s emiatt várhatóan kármentesíteni kell majd a területet.

Az MNV-nél hangsúlyozták: a feltöltés az egyesület felügyeletével, engedélyével történt. Úgy tudjuk, emiatt környezetvédelmi bírságot is kiszabhatnak a klubra. Ráadásul a geodéziai felmérések alapján a területen több száz köbméternyi hulladék lehet, ami engedély nélküli hulladékgazdálkodás gyanúját veti fel. Az MNV tervei szerint az országos jelentőségű védett terület a jövőben a zajos gépek helyett visszakerül a kirándulókhoz.

Megszólalt az ügyben a sportrepülő egyesület elnöke is. Gavronek Gábor az Origónak azt nyilatkozta: olyan sok felszerelésük, gépük van, hogy egy hónap is kevés a repülőtér kiürítéséhez. Azt állította, csupán a múlt héten kaptak levelet az MNV-től, hogy e hét szerdán kiürítve adják át a területet. Gavronek előbb arról beszélt: betartották a szerződés feltételeit, ám később elismerte, hogy a klub korábbi vezetése nem számolt el a fejlesztésekkel az MNV elvárásai szerint. Azt állította, nem tud róla, hogy a tulajdonos figyelmeztette volna őket a hiányosságokra. Jelezte, továbbra is szeretnék üzemeltetni a repülőteret, és tárgyalni az MNV-vel.

Az egyesület tárgyalási készségének némileg ellentmond, hogy tavaly augusztusban pert indítottak a szerződés felmondásának érvénytelenítésére, azt azonban a Pesti Központi Kerületi Bíróság érdemi vizsgálat nélkül elutasította.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.