időjárás 25°C Apollónia 2022. július 7.
logo

Lemond Boris Johnson

Megerősödött a családpolitikai rendszer

LR
2014.04.01. 14:28

Harrach Péter több, a családokat érintő intézkedésről beszélt.

A kormánypárti politikus a baloldali kormányok és a jelenlegi kabinet családpolitikáját összevetve azt mondta: az előbbiek a családtámogatás rendszerét leegyszerűsítették és segélyszerűvé tették, a mostani kormány ezzel szemben kiépítette és megerősítette azt. Szólt arról is, hogy fokozott védelmet biztosítottak a házasság intézményének. Megjegyezte: az egyneműek kapcsolatát egy másfajta kapcsolatnak, közösségnek tekintik, abból ugyanis „viszonylag kevés gyermek születik”.

Harrach Péter a kormány legfontosabb intézkedései közé sorolta a családi adókedvezmény bevezetését és bővítését, a gyes újra hároméves időtartamra növelését, a bölcsődei férőhelyek fejlesztését. Kitért arra, hogy a kismamákat foglalkoztatók kedvezményt kapnak, lehetőséget teremtettek a nők 40 év szolgálati idő utáni nyugdíjba vonulására, növelték a családi napközik férőhelyeinek a számát.

Harrach Péter felhívta a figyelmet az Erzsébet-programra, és a családtámogatás elemei közé sorolta a rezsicsökkentést, valamint a devizahitelesek problémáinak „részleges megoldását” is.

A kormánypárti frakcióvezető a következő ciklusra szóló terveik között említette az otthonteremtés bővítését és a napközbeni gyermekfelügyelet további fejlesztését. Utóbbira példaként hozta a klasszikus bölcsődei férőhelyek mellett a munkahelyi bölcsődék számának növelését és a családinapközi-formák fejlesztését. A kereszténydemokrata politikus úgy fogalmazott: az a tapasztalat, hogy azokban az országokban, ahol a gyermekvállalási kedv erősebb, ahhoz a gyermekfelügyeleti rendszer kiépítése nagyban hozzájárult.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.