időjárás 22°C Annamária, Tihamér 2022. július 1.
logo

Össztűz alatt Mesterházy Attila

Katona-Bákonyi
2014.04.17. 04:04

Egyre több szocialista politikus tartja felelősnek Mesterházy Attilát a választási kudarcért.

A baloldal választási kudarcát követő önkritikusnak tűnő megszólalások és a szocialista vezetést bíráló hangok ellenére is ragaszkodik a hatalomhoz Mesterházy Attila. Az MSZP elnöke a tegnapi Népszabadságban megjelent interjújában ismét leszögezte, hogy az őszi tisztújításon újra ringbe száll a pártvezetői posztért. Arról is beszélt, hogy saját maga javasolta, csak az őszi önkormányzati választások után tartsák meg a tisztújítást, mert szerinte „ebben a speciális helyzetben” sokkal nagyobb kárt okozott volna, ha nem viszik tovább a folyamatot. – Ha úgy tetszik, ezen forgatókönyv alapján még az európai és az önkormányzati választás eredményét is az én nyakamba varrhatják – érvelt a pártvezetői posztjának megtartása mellett.

Pedig a változások szükségessége mellett így vagy úgy, de szinte minden eddigi megszólaló hosszasan érvelt. Lendvai Ildikó korábbi pártelnök szerint ha nincs változási ígéretük, azzal azt üzenik, hogy minden ugyanígy lesz 2018-ban is. A szocialista pártra váró feladatokat úgy mutatta be kedden este az ATV Egyenes Beszéd című műsorában, mint egy nagytakarítást. Elsőként szerinte ki kell söpörni a szőnyeg alól a szemetet, vagyis elő kell venni a belső vitákat. A következő lépés a szoba átrendezése, vagyis a párt belső működési rendjének elemzése, végül pedig az ablaknyitás, amellyel szerinte az MSZP újrarendezhetné a külvilággal való kapcsolatát.

Erősebben fogalmazott ugyanakkor Braun Róbert. Az MSZP választmányának tagja tegnap a köztévé reggeli műsorában újra megerősítette korábbi véleményét, miszerint Mesterházynak illett volna felajánlani a lemondását. Braun egyébként önmaga ellen bizalmi szavazást kért a monori választókerületben, ám nem ő az egyedüli, aki önkritikát gyakorolt a választási kudarc után.

Szekeres Imre a jászsági szervezet vezetéséről mondott le. Lapunk információi szerint két napon keresztül tanácskoztak a megyében, végül Szekeres – Facebook-oldalán azt írta, egyértelművé vált, a győzelemhez hiányzó 800 ezer szavazat nem magyarázható azzal, hogy lejtett a pálya és azzal sem, hogy minden eszköz a kezükben volt az internet kivételével. – Leginkább azon múlott, hogy ezt a négy évet elvesztegettük. Mesterházy Attila volt az elnök végig, övé a felelősség – fogalmazta meg a pártelnökkel szembeni kritikáját. A parlamenttől búcsúzó Szekeres – aki már a szocialisták választási vereségét kibeszélő múlt hét végi választmányi ülés előtt is a pártvezetés lemondását hiányolta – most azt hangsúlyozta, új baloldali demokratikus pártot kell szervezni az MSZP bázisán.

Szanyi Tibor viszont Szekeres és Braun kritikáihoz annyit fűzött hozzá, hogy olyan ez, mint amikor valaki a villamoson bliccel. – A villamoson az a normális, hogy mindenkinek van jegye, vagy bérlete, de vannak olyanok is, akik bliccelnek – közölte az ATV tegnap reggeli műsorában.

A szocialistáknál uralkodó káoszt erősíti a rendpárti vonalra való áttérést övező vita is. Ismert, a Békés megyei Varga Zoltán vetette fel először, ha a Jobbiknak sikerült megszólítani a közbiztonság kérdése kapcsán az MSZP által is áhított szavazókat. Mesterházy később hiába próbálta hűteni a kedélyeket azzal, hogy nincs és nem is lesz rendpárti MSZP, Steiner Pál már egyértelművé tette: ha az MSZP felveszi jelszavai közé a rendpártiságot, ő távozik a pártból.

Török Zsolt eközben „elhajtaná” az MSZP közeléből Konrád Györgyöt és tanácsadói körét. Az MSZP volt szóvivője szerint ők segítették a parlamentbe a Jobbikot és nekik köszönhető a Fidesz kétharmada is. „Elég volt már Konrád Györgyből, aki nagyon okos és nagyon tisztelem, csak elment mellette a világ. És tudomásul kell venni, hogy a nagykörúton kívül is élnek emberek. Sőt, vidéken is! Én meg inkább azt a 9,5 milliót képviselném és nem ezt a szűk kört. Volt nekik is pártjuk: azt is szétverték. A miénket hagyják már békén!” – fogalmazott indulatosan a bajai videóbotrányba belebukott volt szocialista szóvivő a Facebookon.

Frakció. Ragaszkodik az önálló parlamenti frakcióhoz a Demokratikus Koalíció (DK). A Heti Válasz információi szerint Gyurcsány Ferenc azt szeretné, hogy egy listán bejutott MSZP-s képviselő mondjon le a mandátumáról, s így öt fővel megalakulhatna az áhított DK-frakció. (MN)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.