időjárás 4°C Virág 2022. november 26.
logo

Külön osztály az agresszív betegeknek

Szalai Laura
2014.08.16. 04:30

Hamarosan létrejöhet egy úgynevezett emelt biztonsági pszichiátriai osztály.

Az ambuláns ellátás fejlesztését, a háziorvosi rendszer megerősítését, valamint a hajléktalan pszichiátriai betegek megfelelő kezelését szorgalmazza a szakma – derült ki egy pszichiátriai ellátás helyzetéről szóló beszélgetésen tegnap. Elhangzott, szükség volna egy emelt biztonsági fokozatú pszichiátriai osztály létrehozására is, ugyanis a pszichiátriai részlegek rendelkezésre álló tárgyi és személyi feltételei nem alkalmasak a „veszélyes” betegek szakszerű kezelésére. Jelenleg hazánkban egyetlen ilyen funkciójú intézmény, az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet működik, ide azonban csak büntetőeljárás alapján kerülhetnek azok a betegek, akik már elkövettek súlyos, személy elleni erőszakos vagy közveszélyt okozó büntetendő cselekményt.

Érdeklődésünkre az egészségügyért felelős államtitkárság közölte: a pszichiátriai, addiktológiai szakterületen több fejlesztés is várható a közeljövőben, ennek részeként kiemelt cél a magas biztonsági fokozatú pszichiátriai egység kialakítása, ahol az agresszív betegek ellátása lesz megfelelően biztosított. Lapunknak Németh Attila, az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet vezetője korábban arról beszélt, várhatóan 2016-ban kezdi meg működését egy 30 férőhelyes kiemelt biztonsági fokozatú osztály.

Ismeretes, a közelmúltban történt combinós gyilkosság kapcsán – miután kiderült, hogy az elkövető kezelt pszichiátriai beteg – vita indult az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) bezárásának körülményeiről, valamint arról, hogy a szakemberek miért nem nyilvánították közveszélyesnek a férfit. Vizi János pszichiáter szakorvos rámutatott: tévhit, hogy az OPNI-ban korlátlan ideig bent lehetett volna tartani a pácienseket. Ha valaki a távozás mellett döntött, az intézményből ugyanúgy el kellett engedni, mint jelenleg a hasonló intézetekből – magyarázta. A pszichiáter ugyanakkor hangsúlyozta: a szakma helyzetét nehezítik a kötelező gyógykezeléssel kapcsolatos jogi bizonytalanságok, a jogszabályokból ugyanis nem derül ki egyértelműen, hogy mikor kell egy beteget elbocsátani az osztályról.

A teljes cikket a Magyar Nemzet szombati számában olvashatja.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.