Beköltözik egy főiskolára az MSZP?

Noha törvény tiltja, hogy pártok tanintézetben működjenek, az MSZP úgy döntött: beköltözik a Marxizmus–Leninizmus Esti Egyetem korábbi székhelyére.

MNO
2014. 12. 10. 16:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy hete a Népszabadság írta meg, hogy pakol az MSZP, és az egyik új főhadiszállása a szocialista alapítványi hálózat részét képező Villányi úti konferencia-központ és szabadegyetem épülete lesz a tizenegyedik kerületben. A költözés oka – írta a lap –, hogy a 2009 óta használt Jókai utcai központ fenntartása havonta nagyjából tízmillió forintba kerül, miközben az ötszintes épületben már alig negyvenen dolgoznak. A jelzáloghitellel terhelt székház eladása vagy bérbe adása viszont nehézkes úgy, hogy közben a párt használja. Márpedig a szocialisták szabadulnának tőle, miután a frankalapú hitel törlesztése jelentős kiadás a kétmilliárd forint adóssággal küzdő pártnak.

Mivel a felsőoktatási törvény értelmében „felsőoktatási intézmény párt vagy párthoz kötődő szervezet részére helyiségeit működési célra nem engedheti át”, a párttörvény pedig leszögezi, hogy „a pártok munkahelyen (szolgálati helyen, tanintézetben) szervezetet nem hozhatnak létre és nem működtethetnek”, a Válasz.hu utánajárt: van-e keresnivalója az MSZP-nek az Általános Vállalkozási Főiskola (ÁVF) épületében.

Az épület a rendszerváltás előtt a Marxizmus–Leninizmus Esti Egyetem székhelye volt. Egy 1997-es, a társadalmi szervezetek által használt állami tulajdonú ingatlanok jogi helyzetének rendezéséről szóló törvény nyomán az épület a Villányi úti Konferenciaközpont és Szabadegyetem Alapítvány tulajdonába került. Az alapítvány közvetlenül az MSZP-é, a kuratóriumában ott ül a sokat látott expénztárnok Puch László, valamint Bárándy Gergely, a párt etikai bizottságának elnöke, Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő, Elek József ügyvéd, G. Márkus György politológus és Antal János, az Általános Vállalkozási Főiskola főigazgatója. Az ÁVF fenntartói joga a közelmúltig ugyanezen alapítványé volt, ám jelenleg a főiskola már az International Business School kötelékébe (IBS) tartozik, és az épületben az Edutus Főiskola is bérel helyiségeket.

Amennyiben a fenti, hosszú nevű alapítvány az MSZP-é, miért ne költözhetne be a párt is a konferencia-központba? A Heti Válasznak nyilatkozó jogászok szerint azért, mert az 1997-es „vagyonosztás” nem arról szólt, hogy a párttevékenységet ingatlanokkal segíti meg az állam, hanem hogy a társadalmi szervezetek infrastrukturális támogatást kapnak a civil céljaik megvalósításához.

A Villányi úti Konferenciaközpont és Szabadegyetem Alapítvány alapító okirata szerint a szervezet célja, hogy „a rendelkezésre álló oktatási, oktatástechnikai szolgáltatásaival segítse a magyar felsőoktatás, illetve a művelődés egyes intézményei, valamint a hazai vezető- és szakember-továbbképzés európai színvonalon történő megvalósítását”. Továbbá: „segítse elő a történelmileg kialakult, nemzetközileg elismert, illetve a magyar nemzeti kultúra részét képező baloldali, szocialista-szociáldemokrata eszme- és értékrendszer megismertetését, elterjesztését”. Előbbi egyértelműen oktatási cél, utóbbinak van köze a politikához. Az alapítványt és az ÁVF-et egyszerre képviselő Antal János szerint „jogilag tiszta a helyzet, az alapító okiratban benne van a baloldali eszme terjesztése, azaz az MSZP egyes egységeinek lehet helyük a házban, szombaton például már itt lesz a pártértekezlet”. Katona Tamás pártigazgató hasonló szellemben nyilatkozott a hetilapnak, és a jövő év elejére tette a költözés idejét, majd hozzátette: arról egyelőre nincs szó, hogy az MSZP teljes központját áthelyeznék a Villányi útra.

Egy biztos: az MSZP egy felsőoktatási intézményként funkcionáló, annak kinéző épületbe készül bevinni a politikát, miközben a törvény tiltja, hogy pártok működjenek a tanintézetekben. Kérdés viszont, hogy tanintézet-e az az ingatlan, amelyben felsőoktatási intézmények működnek, de egy (párt)alapítvány tulajdonában van.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.