Ónos eső: ez már nem az a szint, amit ki lehet védeni

Jelenleg harmincegy településen 12 900 fogyasztónál nincs áram, vagy akadozik a szolgáltatás.

2014. 12. 02. 16:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelenleg harmincegy településen 12 900 fogyasztónál nincs áram, vagy akadozik a szolgáltatás – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője. Mukics Dániel tájékoztatása szerint egyre több fogyasztót kapcsolnak vissza az áramszolgáltatásba: a legkritikusabb időszakban több mint 160 ezer fogyasztónál nem volt áram, kedd reggelre sikerült az el nem látott háztartások számát 24 ezerre csökkenteni.

Közölte: várhatóan még kedden újabb fogyasztóknál lesz megint áram, azokra a helyekre pedig, ahol elhúzódnak a munkálatok, aggregátorokat juttatnak el az áramszolgáltatókkal közösen.

Több száz mogyoródi lakásban még mindig szünetel az áramszolgáltatás, ezért éjszakára ágyakat vittek a helyi művelődési házban kialakított melegedőbe – közölte a Pest megyei település polgármestere este. Paulovics Géza (független) elmondta, noha egyre több otthonba kapcsolják vissza a vezetékek leszakadása miatt hétfő este óta szünetelő áramszolgáltatást, a parkfalui és a tölgyesi részen a helyzet változatlan.

Az áramszünet jelenleg ezer helyi lakost is érinthet, többségük rokonoknál kapott szállást. Bár a szolgáltató szakemberei házról házra járva ellenőrzik az elektromos hálózatot, s reggel óta folyamatosan kapcsolják vissza az áramot, a katasztrófavédelemtől kapott ágyakat vittek a művelődési házban folyamatosan működő melegedőbe - mondta a polgármester. Ételről és meleg italról is gondoskodik az önkormányzat, bár egyelőre nem tudják, hányan kérnek majd elhelyezést.

A Mogyoródon áthaladó főút a szadai elágazástól Gödöllő felé a jég súlya miatt leszakadt gallyak és kidőlt fák miatt még mindig le van zárva, de Fót, illetve az M3-as felől megközelíthető a település. Az óvodások és iskolások felügyeletét kisebb átcsoportosításokkal megoldották – tájékoztatott Paulovics Géza.

A közutak járhatóvá tétele és az elektromos hálózat helyreállítása az elsődleges célja a XII. kerületben az ónos eső miatt kialakult helyzet kezelésében részt vevő hatóságoknak és szervezeteknek. Az időjárási előrejelzések szerint jelentős változás csak csütörtöktől, a fák ágaira fagyott jég olvadásától várható – hangzott el a XII. kerületi önkormányzat, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Pilisi Parkerdő Zrt. közös, kedd kora délutáni sajtótájékoztatóján Budapesten.

A XII. kerületi helyszíni operatív törzsnek is helyet adó Hollós utcai Jókai Klubban tartott eseményen Pokorni Zoltán polgármester elmondta: továbbra is veszélyes a Konkoly-Thege Miklós utca és az Irhás-árok, valamint ezek környéke (a Magasút dűlő, a Csillagvölgyi út és a Normafa felső része). Mint mondta: továbbra is azt kérik a lakosságtól, ha lehet, maradjanak otthon, a gyerekeket se vigyék óvodába, iskolába és az utcára, de még a kertbe se menjenek ki, mert bármikor, bárhol kidőlhet egy fa, leszakadhat egy faág.

A veszélyes részeken lakóknak kedd délutántól megnyitották a Jagelló úton a Kongresszusi Központ parkolóját, amelyet a jogosultságukat lakcímkártyával igazolni tudó kerületiek ingyen használhatnak. A polgármester hangsúlyozta: azt kérik, hogy a lakók itt tegyék le az autójukat, lakóhelyükhöz pedig a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) buszaival juthatnak fel. A kerületvezető felhívta a figyelmet az önkormányzat 0-24 hívható 06-30-623-9973-as telefonszámára, amelyet szükség esetén hívni lehet.

Varga Ferenc, az FKI igazgatója arról számolt be, hogy hétfő óta 1536 bejelentés érkezett, túlnyomó többségük kidőlt fák, illetve elszakadt elektromos vezetékek miatt. Jelenleg 18 hivatásos és öt önkéntes tűzoltó egység, valamint a Pilisi Parkerdő öt egysége dolgozik a fák, faágak eltávolításán. „Egy viszonylag nyugodt éjszaka után” hajnali négy órától 450 jelzés jutott el hozzájuk, ebből 142 a XII. kerületből – közölte az igazgató. Kiemelt helyszín még a Budakeszi út, „itt a legkritikusabb a helyzet”. A Budakeszi úton lévő kórházak Budaörs felől közelíthetők meg – tette hozzá.

Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője arról beszélt: a vasárnap délután kezdődött esőzés következtében kedd délelőttre öt centiméteres jégréteg rakódott a faágakra, az így egy fát terhelő akár négy-öt tonnányi jeget pedig az egészséges erdőállomány sem tudja elviselni. Ám az erdő nemcsak most, akkor is veszélyes lesz, amikor elkezd olvadni a jég, hiszen akár több kilogrammos jégdarabok is lezuhanhatnak majd a fákról – tette hozzá.

Elmondása szerint a társaság működési területének egyharmadát, 20 ezer hektárnyi erdőterületet érint a jegesedés, Budapesten kívül a Pilisben, a Visegrádi-hegységben és a Gödöllői-dombságban. A fővároson belül hozzávetőlegesen 2000 hektár erdő károsodott, és ebből ezer hektár a XII. kerülethez tartozik. Emellett a II. és a III. kerületet, a Hármashatár-hegy, Pesthidegkút és a Hárshegy térségét sújtja a jegesedés – közölte.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az Elmű szakembere szerint jelenleg ezer embert is érinthet a hegyvidéki területen az áramkimaradás.

A hasonló időjárás megelőzését firtató kérdésre Varga Ferenc azt mondta: száz százalékban nem lehet kivédeni egy ilyen ónos esőt, csak a hatásait lehet kezelni. Lomniczi Gergely hozzátette: erdőgazdálkodással, vagyis az idős és korhadt fák, faágak ki- és levágásával általában fel lehet készülni erre a helyzetre, de a csapadékmennyiség miatt „ez már nem az a szint”.

A közigazgatásilag Miskolchoz tartozó Ómassa közúton még mindig nem közelíthető meg, a településen 181 fogyasztási helyen tartósan nincs áram – mondta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője este. Hudák Andrea közölte, hogy az áramszolgáltató a villanyvezetékre dőlt fákat, fagallyakat folyamatosan távolítja el és végzi a helyreállítást. Az ivóvíz és szennyvízellátás, illetve a melegedőhelyek – a Vadász kocsma, a kulcsos pihenőház – működése biztosított, ezekben van áram, így az eszközök, például a mobiltelefon vagy a számítógép, feltölthetők.

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője elmondta, hogy a Bükkben Répáshuta és Felsőtárkány, Ómassa és Mályinka, továbbá Bükkszentkereszt és Bükkszentlászló között továbbra is teljes útzár van érvényben a kidőlt fák miatt.

Az M0-s autóúton Maglód térségében mindkét irányban nagy a dugó a péceli és a maglódi csomópont között korábban elrendelt teljes zárás miatt, a korlátozás reggelig is eltarthat – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője.

Pécsi Norbert Sándor elmondta, hogy az autóút keleti szektorának érintett térségében este 7 órakor mindkét irányban 5-6 kilométeres volt a kocsisor, és a környékbeli utakon is nehézkes az előrejutás.

Az útzár várhatóan szerda reggelig lesz érvényben, ezért a további torlódások csökkentése érdekében a rendőrség megkezdte az M3-as autópályán a Budapest felé tartó kamionok kiterelését a 106-os kilométernél a Rekettyés pihenőbe. Az M0-s autóúton közlekedő nehézgépjárműveket is az út menti pihenőkbe irányítják – tette hozzá az osztályvezető.

Az M0-st a 48-as és 52-es kilométerszelvények között kedd délután azért kellett lezárni, mert a magasfeszültségű vezeték leszakadásától tartanak a szakemberek.

Ismét van áram, s helyreállt a közlekedés rendje is a Pest megyei Nagykovácsiban – tájékoztatott a megyei katasztrófavédelem szóvivője kedd délután. Csámpai Attila közlése szerint a tűzoltók megtisztították a faágaktól és a kidőlt fáktól a településre vezető utat, miközben a szolgáltató elhárította az elektromos hibát, így kora délután először az áramot kapcsolták vissza, majd a bevezető út is szabaddá vált. A település polgármestere a Hír TV-nek ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy amennyiben fagyna, akkor újra lezárják a települést.

A Hír TV tudósítója délután háromkor azt jelentette Nagykovácsiból, hogy az ónos eső miatt elzárt települést hamarosan egy-másfél órára megnyitják. Ekkor bárki elhagyhatja a települést, viszont az nem biztos, hogy később vissza is tud térni. A boltok a katasztrófavédelem segítségével kaptak árut, az emberek sorban állnak kenyérért és egyéb élelmiszerért.

A település polgármestere akkor elmondta, az áramszünet idején az óvodában aggregátorral biztosítanak áramot, ott alakítottak ki melegedőt, de már elkezdték az általános iskola és a tornacsarnok előkészítését is. Folyamatosan szakadnak le az ágak és a vezetékek, ezért a katasztrófavédelmi egységek szakemberei tegnap óta szünet nélkül dolgoznak.

Galyatető felé járhatatlanok az utak, nincs áram és kidőltek az oszlopok. Meg nem erősített információk szerint egy ideig el fog tartani a helyreállítás – jelentette a Hír TV tudósítója.

Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője a Hír TV-nek elmondta: főleg az Északi-középhegység és Pest megye északi részén kritikusabb a helyzet. Az első feladat az áramszolgáltatás visszaállítása, de kollégái arról számoltak be, hogy ha egy oszlopot visszaállítanak, kettő kidől. Egy darabig ez még el fog tartani, de minden bejelentésre megpróbálnak intézkedni.

Több észak-magyarországi szálláshelyen nem tudnak vendégeket fogadni a rendkívüli időjárás miatt, az új időpontokról elkezdték az egyeztetéseket az érintettekkel – mondta Molnár Anita, a Magyar Turizmus Zrt. Észak-magyarországi Regionális Marketing Igazgatóság igazgatója az MTI érdeklődésére kedden.

Hozzátette: mindenkit arra kérnek, hogy ne induljon útnak a vis maior helyzetre való tekintettel a Felső-Mátrába, így Mártaszentimrére, Mátraszentistvánra és Galyatetőre. Mindenkivel egyeztetnek új utazási időpontot a szálláshelyek, vagy visszafizetik a befizetett utazási előlegeket – hangsúlyozta Molnár Anita.

A pilisszentkereszti és dobogókői hotelek, vendégházak vezetői arról tájékoztattak, hogy nem fogadnak turistákat, a helyieket is ideiglenes szálláshelyekre telepítették ki az áramszünet miatt. Az ónos eső komoly fennakadást és veszteségeket okozott. A mátraházi és visegrádi szálláshelyeken viszont az MTI érdeklődésére azt mondták, hogy nem okozott problémát az ónos eső. A foglalásokat inkább csak az influenza miatt mondják le.

Az autósok a katasztrófavédelem felügyeletével, konvojokban hagyhatják el Dobogókőt. Egy „közúti nyiladék” segítségével, kíséret mellett naponta többször tehető meg az út Pilisszentkereszt és Dobogókő között.

Kossa György tűzoltó dandártábornok, a helyi operatív törzs vezetője az üdülőhelyen tartott keddi sajtótájékoztatón elmondta: az utat nagy erőkkel tisztítják, hogy két nyomsávon járhatóvá lehessen tenni. Megkezdődik a helyi áramhálózat rendbetétele is, hogy az aggregátorok segítségével az egész települést lehessen ellátni, ne csak egy-egy pontot – tette hozzá.

Kiemelte: a legfontosabb feladat az utak megtisztítása, a lakosság számára az élelmiszerellátás, az orvosi ellátás, a melegedőhelyek, az ott lévő egészségügyi intézmény áramellátásának biztosítása. Zajlik a kárfelmérés, s amint enyhül az idő, az áramszolgáltató szakemberei megkezdhetik a hálózatban keletkezett károkat fölmérését, majd az oszlopok cseréjét, a kábelezést.

Beszámolt róla, hogy Dobogókőnek 84 állandó lakosa van, és mintegy 80 ember tartózkodott ideiglenesen, szállodában vagy rokonoknál az üdülőhelyen. Azokat, akik ezt kérték, még az éjszaka levitték a fővárosba, a befogadóhelyeket mintegy 40 ember vette igénybe – fűzte hozzá.

A dandártábornok elmondta: Pest megyében az áramszolgáltató, a közútkezelő és egyéb szolgáltatók képviseletében több mint 150 ember tevékenykedett. Éjfélkor még csaknem 160 ezer fogyasztónál nem volt áram, ez a szám reggelre 24 ezerre csökkent.

A Pilisi Parkerdő Zrt. közölte: életveszélyes, ezért tilos látogatni az erdőket a Pilis, a Budai- és a Visegrádi-hegység 400 méternél magasabban fekvő részein.

A csúszós burkolat, az ónos eső súlyától megdőlt fák, leszakadt ágak és veszélyes villanyvezetékek miatt a főváros környékén számos út, így az M0-s egy szakasza továbbra sem járható, a délutáni csúcsban főként Maglód környékén várhatóak hatalmas torlódások – közölte délután a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Beluzsárné Belicza Andrea, a PMRFK szóvivője elmondta: elsősorban a magasabban fekvő településekre vezető utak váltak járhatatlanná, de lezárták az M0-s és a 3-as főút egy-egy szakaszát is.

Hétfő reggel óta nem lehet közlekedni Pilisszentkereszt és Dobogókő között, s lezárták az utat Gödöllő – Szárítópuszta és Valkó között is, innen a forgalmat Tura felé terelik a rendőrök. Pilisszentkereszt és Pilisszántó között keddre virradó éjjel rendeltek el teljes zárást – sorolta a szóvivő.

Nagytarcsa és Isaszeg térségében is kidőlt fák, valamint a jegesedés miatt leszakadt faágak nehezítik a forgalmat, ezért – még hétfőn késő este – itt is lezárásra kényszerültek. Nagykovácsi kedd reggel óta megközelíthetetlen, Budakeszire így csak Budaörs felől lehet eljutni - tette hozzá Beluzsárné Belicza Andrea.

Leszakadt felsővezeték miatt zárták le teljes hosszában az M31-est Gödöllő térségében, de az utat dél körül megnyitották. Továbbra is teljes zárás van érvényben a 3-as főúton Budapest és Gödöllő között, a forgalmat az M3-as autópályára terelik.

Komoly torlódás várható délután az M0-ás autóút 48-as és 52-es kilométerszelvénye közötti zárás miatt – hívta fel a figyelmet a rendőrség és a Magyar Közút. Ezt a szakaszt azért kellett lezárni, mert az ott húzódó magasfeszültségű vezeték leszakadásától tartanak a szakemberek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.