Százmilliárdos egészségügyi fejlesztések

Több mint 330 milliárd forint értékű fejlesztés zajlik a hazai egészségügyi intézményekben.

Szalai Laura
2015. 01. 03. 13:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint 330 milliárd forint értékű fejlesztés zajlik az egészségügyi intézményekben, és csaknem négyszáz uniós fejlesztési program fut országszerte – közölte lapunkkal az egészségügyért felelős államtitkárság. Tájékoztatásuk szerint 2014-ben tizenkét új gyógyszert fogadtak be, ezzel 25 ezer beteg számára nyíltak meg új terápiás lehetőségek.

Tavaly 2009-hez képest már 26 százalékkal több pénz jutott az alapellátásra, így a háziorvosokra, házi gyermekorvosokra, iskolaorvosokra, védőnőkre és a területi ellátást végző fogorvosokra. Tavaly tízmilliárd forint többletet kapott a terület, és 2015-ben is hasonló mértékű plusztámogatást nyújt az szaktárca. Emellett a tartósan betöltetlen körzetek problémáinak kezelése érdekében pályázatot írtak ki ötszázmillió forint értékben.

Az államtitkárság emlékeztetett, 2011 után 2014-ben újabb várólista-csökkentő programot indítottak. Ennek részeként az év végi maradványból fennmaradó több mint 786 millió forintból annak az 1300 betegnek az ellátását biztosították, akik legrégebben várnak csípő- és térdprotézis műtétre. Emellett további egymilliárd forint pluszforrást ítélt a kormány a kórházi várólisták csökkentésére, ez a forrás körülbelül további háromezer operációra elég.

A szaktárca kiemelt figyelmet fordított a szűrésekre is. Az utóbbi években új szűrési akciók indultak, tavaly rendezték meg először a szűrés éjszakáját, amelyen országosan körülbelül ötven helyszínen a mammográfiás központok meghosszabbított nyitva tartással várták a vizsgálatra behívott nőket. Június végén a Hősök terén és a Városligetben várták a sportolni vágyókat, a mozgás éjszakájára tizenötezren látogattak ki.

A szervezett méhnyakszűrésen való részvétel növelésére – pozitív nemzetközi példák alapján – védőnők által végzett méhnyakszűrő program indult, a szűrésekre eddig 285 védőnő szerzett kompetenciát. Az államtitkárság rámutatott, a védőnők olyan nőket is megnyertek a vizsgálaton való részvételre, akik korábban tíz vagy annál több éve nem voltak nőgyógyásznál. Európai uniós támogatással már elindult a védőnői méhnyakszűrés országos kiterjesztését célzó program, ennek részeként elsősorban az ötezer fő alatti településen dolgozó védőnők szereznek jogosultságot a méhnyakszűrés végzésére.

Vastagbélszűrési program – az Országos Tisztifőorvosi Hivatal finanszírozásában – jelenleg három megyében (Győr-Moson-Sopron-, Nógrád és Heves megye) zajlik az 50–70 éves korosztálynak. Ebbe 104 önként jelentkező háziorvost vontak be, és körülbelül húszezer embert érnek el. Ráadásul idén európai uniós támogatással – 115 háziorvosi praxis bevonásával – Csongrád megyében is elindult a vastagbélszűrés: jelenleg a háziorvosok felkészítő képzése zajlik, ezt követi az érintettek szűrésre történő meghívása. Mindezek tapasztalatai – és a ráfordítható források – alapján a szervezett vastagbélszűrést fokozatosan terjeszti ki országosan a szaktárca.

Az államtitkárság jelentős eredménynek nevezte a humán papillomavírus elleni védőoltás bevezetését is. Évente csaknem 1500 új méhnyakrákos megbetegedést diagnosztizálnak Magyarországon, és mintegy négyszáz nő hal meg a betegség következtében. Ősztől kötelezően ajánlott a HPV elleni védőoltás, az ingyenes vakcinát a 12. életévüket betöltött hetedik osztályos lányok kaphatják. A korosztályba tartozó 45 ezer gyermeknek az oltóanyag beszerzése megtörtént, összesen 1,2 milliárd forint értékben. A visszaérkezett nyilatkozatok alapján az érintettek túlnyomó többsége, 82,6 százaléka élni kíván a lehetőséggel. Magyarország a 80 százalék fölötti átoltottsággal rögtön a védőoltás bevezetésének első évében Európa élvonalába kerülhet – hangsúlyozta a szaktárca.

A népegészségügy területén elért további eredményként értékelték, hogy egészségesebbek lettek az élelmiszerek, köszönhetően annak, hogy például februárban életbe lépett a transzzsírsavak visszaszorítására irányuló rendelet. Az intézkedés azért is volt sürgető, mert a transzzsírsavakkal összefüggésbe hozható szív- és érrendszeri betegségek évente hatezer ember életét követelik, így az új szabályozással ezrek élete menthető meg.

Szürkehályog-műtétre, térd-, valamint csípőprotézis-beavatkozásra várnak jelenleg a legtöbben az országban – derült ki a lapunk által megismert adatokból. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) tájékoztatása szerint december végén e három operáció esetében összesen 34 430-an szerepeltek várólistákon. Szürkehályog-műtétre
18 263 beteget regisztráltak, ami azt jelenti, hogy október vége óta durván 150-en estek át a beavatkozáson. Térdprotézisre 8900-an várnak, ami több mint százzal kevesebb az ősszel tapasztaltnál. A csípőprotézis-várólistán 7267 páciens szerepel. Az OEP adatai alapján szintén sokan vannak, akik valamilyen szívkatéteres eljárásra, epekövesség miatti operációra, ezenkívül sérvműtétre várakoznak, a betegek száma mindegyik beavatkozástípus esetében meghaladja az ezret.

 

Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár a héten jelentette be, hogy január elsejétől hatmilliárd forint áll rendelkezésre az egészségügyi várólisták további csökkentésére. A szaktárca már 2013 végén csaknem 800 millió forintot biztosított a várólisták rövidítésére, ennek nyomán tavaly a csípő- és térdprotézis-operációra legrégebben várakozó 1300 beteg műtétjét tudták elvégezni az intézményekben. Előbbi beavatkozás esetében a várakozási idő több mint 64, utóbbinál pedig 42 százalékkal csökkent.

 

Az idén érkező többletforrással elérhető, hogy a hazai műtétek esetében az európai szintnek megfelelőre csökkenjen a várakozási idő. A kisebb beavatkozásoknál két-három hónapot, a nagy operációknál – például csípő-, térdprotézis- vagy nagyobb gerincműtéteknél – pedig legfeljebb fél évet kell majd várniuk a betegeknek. Az intézkedés hatása 2015 második felében már érzékelhető lehet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.