Egyre több falvat és várost érint a belvíz

Összesen 123 ezer hektár van víz alatt, ebből vetés és szántó közel 65 ezer hektár.

BLM
2015. 02. 11. 11:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A főigazgatóság szerdai közleménye szerint a legnagyobb elöntések országosan továbbra is Csongrád, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyében vannak. Tovább javult a belvízhelyzet a Közép-Tisza vidékén, ahol 5550 hektárral csökkent a víz borította terület nagysága. Kisköre után kedd este megszűnt a készültség a tiszakécskei, illetve elsőfokúra csökkent a jászkiséri belvízvédelmi szakaszon. A szegedi vízügyi igazgatóság változatlanul másodfokú védekezést folytat öt, elsőfokút pedig három védelmi szakaszon.

Az elöntések nagysága a talaj telítettsége miatt – a szivattyúzások ellenére is – várhatóan csak lassan fog csökkenni, mivel a téli időszakban sem a párolgás, sem a növényzet nem segíti a belvizes helyzet javulását.

A közlés szerint 195 szivattyútelep üzemel, a napi átemelt vízmennyiség 7,9 millió köbméter, a védekezésben 781-en vesznek részt. A vízügyi igazgatóságok gát- és csatornaőrei a vízkormányzó műtárgyakat folyamatosan ellenőrzik, szükség szerint szabályozzák.

A regionális vízügyi igazgatóság 319 munkatársa vesz részt a belvíz elleni védekezésben az Alsó-Tisza vidékén – tájékoztatott szerdán Kádár Mihály védelemvezető-helyettes.

Az igazgatóság dolgozói folyamatosan ellenőrzik a védműveket, eltávolítják a vízinövényeket és az uszadékot a csatornákból, a gépészek biztosítják a szivattyútelepek folyamatos működését. Gátér és Kiskunfélegyháza térségének belvízmentesítését a Csukáséri főcsatornához telepített mobil szivattyúkkal is segítik – tudatta a szakember.

Az igazgatóság területén 47 750 hektárt öntött el a belvíz, ebből 26 900 hektár vetés és szántó. A nyolc belvízvédelmi szakaszon 71 szivattyútelep üzemel, csaknem felük egész nap, az egy nap alatt a főgyűjtőkbe átemelt víz mennyisége mintegy 2,2 millió köbméter volt – tudatta a védelemvezető-helyettes.

Egyre több falvat vagy várost is érint a belvíz, az igazgatósághoz érkezett adatok szerint már tizenhárom helyen másod-, öt településen pedig elsőfokú készültség mellett zajlik a védekezés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.