Klímamenekültek áradata várható

Kőrösi Csaba volt ENSZ-nagykövet szerint megállapodásra kell jutni a párizsi konferencián.

2015. 02. 18. 5:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy ENSZ-jelentés szerint nagyjából húsz év múlva háborúk várhatók a vízkészletek birtoklásáért, miközben klímamenekültek árasztják el Európát. Ön diplomataként dolgozott Líbiában, az Egyesült Arab Emírségekben és Izraelben is. Voltak már jelei ennek a Közel-Keleten is?
– A probléma valós, és nem új keletű. Már az 1967. júniusi arab– izraeli háború – más nevén a hatnapos háború – közvetlen kiváltó oka is az volt, hogy Szíria a Golán-fennsíkról lefolyó vizeket elkezdte keleti irányba továbbítani, hogy megszakítsa az izraeli vízutánpótlást. A vízhiány miatt egyre több konfliktus várható majd a világban. 1900-ban harmadannyian éltünk a bolygón, mint most, a vízkivételünk viszont az akkorinak a hatszorosára nőtt. Száz évvel ezelőtt 12 ezer köbméter víz jutott egy főre, ma legfeljebb ötezer köbméter. Eközben a Föld lakosságának száma 2050-re várhatóan kilencmilliárdra nő. Már 2030-ra kétszer annyi élelmiszert kellene termelni, mint most, és ehhez 35 százalékkal több vízre lenne szükség. Ezekre a problémákra minél előbb megoldást kell találni.

– Mi lehet a megoldás? A génmódosított vagy mesterségesen előállított élelmiszer?
– Semmiképpen sem a génmódosított élelmiszerek elterjesztésében látom a megoldást. Inkább technológiaváltásra lenne szükség, hogy jelentősen hatékonyabbá tehessük a vízhasználatot. A mai, korszerű öntözéses technológiákkal például a korábbi vízfelhasználás harmadával ugyanazt az eredményt érhetjük el, mint évtizedekkel ezelőtt.

– Mint volt biztonságpolitikai államtitkárt is kérdezem: hogyan lehet rávenni a világ gazdagabbik felét, hogy a megújuló, illetve a takarékosabb technológiák fejlesztésére költse a pénzét, és ne a fegyverekre?
– A nagyobb anyagi forrásokkal bíró, gazdagabb államok áldoztak  eddig is főként a zöldtechnológiák fejlesztésére, nem pedig a szegényebbek. A kérdés csak az, hogy ezek a technológiák miként tudnak elterjedni a földön, milyen együttműködések révén és milyen pénzügyi konstrukciókkal. Nem mindig jó, ha az a fő szempont, hogy ki kinek mennyi pénzt fizessen a fejlődés érdekében. Erre ugyanis egyrészt kevés a hajlandóság a fejlettebb államok részéről, másrészt többet érnek a normál gazdasági ügymenetben létesülő befektetések a rászoruló országokban.

– Az ENSZ hamarosan klímakonferenciát tart Párizsban. Az előrejelzések szerint ugyanakkor 2028-ig meghaladjuk a 2 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedést az ipari forradalom időszakának szintjéhez képest a világban. Hogyan lehet ezt megállítani, és mik lehetnek a következményei annak, ha ez nem sikerül?
– Ennél sokkal súlyosabb is lehet a helyzet. Ha nem tudunk változtatni a jelenlegi gazdaságműködtetési rendünkön és fejlődési pályánkon, akkor a század végére akár az 5-6 Celsius-fokig is eljutunk. Az életfeltételeink azonban már akkor alapvetően megváltoznak, ha túllépjük a plusz 2 Celsius-fokot. Ha elérjük vagy meghaladjuk a plusz 4 Celsius-fokot, azt már elszabaduló klímaváltozásnak hívják a tudósok. Ez minden képzeletet felülmúló tengerszint-emelkedéshez vezethet; 6 Celsius-foknál például tizenöt, helyenként hetvenméteres tengerszint-emelkedés várható. Ez azt jelentené, hogy 2100 körül, amikor mintegy 10,5 milliárd ember élne a Földön, csak a tengerszint emelkedése 3,5 milliárd ember áttelepítését tenné szükségessé. Párizsban tehát egy valóban transzformatív és kötelező jellegű megállapodásra kellene jutni. A megoldás a technológiai haladás, a közös felelősségvállalás és az együttműködés. Az államfő ezeket a lehetőségeket is szeretné láttatni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.