Másnak sem kell a tűcsereprogram

A baloldali ellenzék korábban tiltakozott a fideszes vezetésű Józsefváros hasonló döntése ellen.

2015. 02. 26. 4:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatalmas ellenzéki tiltakozást váltott ki, amikor tavaly a Kocsis Máté fideszes polgármester vezette VIII. kerületben leállt a Kék Pont Alapítvány által működtetett tűcsereprogram. Most azonban kiderült, hogy a szocialista vezetésű XIII. kerületben maga az önkormányzat szólította fel a Drogprevenciós Alapítványt a tűcsere leállítására. – Való igaz, hogy abba kellett hagynunk a tűcsereprogramot, mert a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. felszólított minket erre – monda megkeresésünkre Varga Mónika, a program koordinátora. Hozzátette: az önkormányzati cég azzal indokolta a lépést, hogy az iroda megnövekedett forgalma zavarja a környék lakóit.

Az alapítvány programja a belvárosban, a Szent István körútról nyíló Hollán Ernő utcában működött. Varga Mónika leszögezte: tény, hogy megnövekedett az ártalomcsökkentő programjuk forgalma, hiszen a VIII. kerületi program leállítása után napi húsz fővel emelkedett az újlipótvárosi iroda látogatottsága. A Hollán Ernő utcai irodát az önkormányzattól bérelték a szerződés szerint tanácsadásra, de a működési engedély lehetőséget biztosított a tűcserére is. Varga szerint a program nem szűnik meg teljesen, csütörtökön költöznek át egy új, szintén a XIII. kerületben lévő, Csángó utcai ingatlanba, de a tűcsereprogramot ott sem folytathatják, és egyelőre élelmiszerosztással sem mernek kísérletezni.

A szakember leszögezte: a XIII. kerületi tűcsereprogram megszűnésével a fővárosban már csak néhány helyen kaphatnak steril fecskendőt a szerhasználók, de a még működő pontok egyike sem a pesti belvárosban van. Tűcserére a budai XI. és XII. kerületben, illetve Csepelen, Újpesten és a VII. kerületben van lehetőség, ami azt jelenti, hogy a VIII. és a XIII. kerületi kliensek nagy része ellátás nélkül marad, ami a saját, de a velük intim kapcsolatba kerülők életét is veszélyezteti.

A tapasztalatok szerint az angyalföldi és a józsefvárosi szerhasználóknak csak mintegy  negyede jelent meg más, tűcserével foglalkozó irodánál. A többiek ugyanazt a tűt használják, ami súlyos, életveszélyes fertőzésekhez (hepatitis, HIV-vírus) és azok terjedéséhez vezethet. Varga kijelentette: aki szerencsés, és van pénze, a patikák egy részében még fecskendőhöz juthat, de sok gyógyszertár korlátozza a kiadott fecskendők számát, mert nem mindenhol kedvelik, ha a szerhasználók hozzájuk járnak az eszközökért, megbotránkoztatva ezzel a gyógyszertár hagyományos ügyfélkörét.

Sárosi Péter, a TASZ jogvédő szervezet drogpolitikai programvezetője lapunknak kijelentette: a XIII. kerületi volt az ország második legnagyobb tűcsereprogramja, a korábban megszűnt VIII. kerületivel együtt a budapesti tűcsereforgalom 50-55 százalékát adták. Sárosi szerint hiába költözik el a program a kerület egy kevésbé frekventált helyére, az önkormányzat a bérleti szerződésben már előre kikötötte, ott sem folytathatnak tűcserét. Még gondolkoznak egy mobil busz forgalomba állításán, ám ehhez is az önkormányzat engedélye és az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) pénzügyi támogatása kellene. Sárosi tudomása szerint évek óta sürgetik az egységes fővárosi drogstratégia létrehozását, az Emmi partner is ebben, és a szaktárca fel is vette a kapcsolatot a Fővárosi Önkormányzattal, ám az forráshiányra hivatkozva egyelőre nem lépett.

Lapunk megkereste az ügyben a szocialista Tóth József vezette XIII. kerületi önkormányzatot is, hogy az új helyen miért nem engedélyezik a tűcsereprogramot, de lapzártáig nem kaptunk választ. Várjuk az Emmi reagálását is a tervezett lépésekkel kapcsolatban. Emlékezetes: a józsefvárosi képviselő-testület korábban úgy döntött, hogy 2014 januárjától felbontja a kerületben tűcserét végző Kék Pont Alapítvánnyal kötött együttműködési szerződést. A kerület szerint a Kék Pont szerződést szegett, mert nem gyűjtötte be a drogszemetet az utcáról. Az alapítvány VIII. kerületi programja végül tavaly augusztus végén szűnt meg.

– Téves információ, hogy a XIII. kerületi önkormányzat megtiltotta a tűcsereprogramot – közölte lapunkkal a polgármesteri hivatal sajtóreferense. Gellért Lajos a Hollán Ernő utcai iroda kapcsán leszögezte: jelentős számú lakossági bejelentés érkezett hozzájuk, a közterületen eldobott injekciós tűket találtak, az iskolába igyekvő gyerekeket, szülőket atrocitás érte, az erőszakos kéregetés, molesztálás tarthatatlanná tette a helyzetet. Hozzátette: az alapítvány összesen tizenegy, az önkormányzat által felajánlott helyiségből választhatott magának új helyet, és ők annak ellenére jelölték meg a Csángó utcait, hogy más felajánlott épületekben a tűcsereprogram folytatható lett volna.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.