Szijjártó elárulta Putyin budapesti programját

Szó lesz az orosz–ukrán konfliktusról, de a legfontosabb az idén lejáró gázmegállapodás kérdése.

HZS
2015. 02. 06. 14:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legutóbb 2010-ben találkozott a magyar miniszterelnök és az orosz államfő. Akkor egy munkalátogatás során látta vendégül Vlagyimir Putyin Orbán Viktort, ezt pedig viszonozni illik – mondta a Figyelőnek adott interjújában a külgazdasági- és külügyminiszter. Szijjártó Péter hozzátette, hogy a találkozó időpontja azonban csak ez év januárjában konkretizálódott.

Mint mondta a látogatás azért fontos, mert év végén lejár a hosszú távú gázvásárlási megállapodásunk Oroszországgal és időben biztosítani kell, hogy 2015 után is meg legyen oldva Magyarország gázellátása. Rögzítette, hogy a jelenleg hatályban lévő, 1995-ben kötött megállapodás ezt nem tudja biztosítani, hiszen ez idén lejár.

Szijjártó Péter kiemelte, arról is meg kell állapodni, hogy mi lesz a lejáró szerződésben szereplő, le nem hívott gázzal. A szocialista kormány korábban egy úgynevezett „Take or pay” szerződést kötött (vedd át vagy fizess), ami hazánk számára rendkívül hátrányos. A szerződésben foglaltak azt jelentik, hogy akkor is fizetnünk kellett, ha nem hívtuk le a rendelkezésre álló mennyiséget. Tehát, ami egy évben megmarad, az mindig átkerült a következő évre, de most a szerződött időszak végére ért hazánk.

– Egy új szerződés megkötése nélkül a megmaradt mennyiség is garantálná ugyan az energiabiztonságunkat – ha meg tudunk állapodni róla – de azért már nem kell fizetni – teszi hozzá a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter felvázolta a gázmegállapodásról szóló rész főbb dilemmáit: az egyik, hogy hazánk számára a megmaradt kontingens lehívása vagy egy új szerződés az előnyösebb, másrészt fontos kérdés az is, hogy orosz fél miként árazza be a fel nem használt gázt.

A miniszer vázolta Putyin látogatásának programját, ami hasonló lesz, mint a német kancelláré volt. Az orosz államfő a kormányfővel és a köztársasági elnökkel találkozik majd, azonban sem orosz befektetőkkel, sem civil szervezetekkel nem tárgyal.

Először négyszemközti beszélgetést folytat Orbán Viktorral, ahol szó lesz a gázmegállapodásról, a kereskedelmi kapcsolatok élénkítéséről, az orosz–ukrán konfliktusról, illetve a gazdasági együttműködés más aspektusai is szóba kerülnek. Ezt követi egy plenáris ülés, ebéd, sajtótájékoztató, majd a találkozó Áder Jánossal. A programban egy koszorúzás is szerepel – Szijjártó arra nem tért ki, hol lesz a koszorúzás.

A Déli Áramlat nem lesz napirenden a látogatás során. Azonban arról kaphat információt a magyar fél, hogy a Törökországban szánt gáz merre megy tovább. Mint mondta, nyitott kérdés, hogy a gáz milyen infrastruktúrán keresztül tudna eljutni Közép-Európába.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.