Buda-Cash: parlamenti vizsgálóbizottság alakulhat

Állambiztonság, népesedés, nők bérezése – néhány téma, melyet érintett hétfőn az Országgyűlés.

HZS
2015. 03. 09. 15:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rogán Antal az Országgyűlés hétfői ülésén azt mondta, hogy a szocialistákhoz kötődő brókercég brókerei és tulajdonosai először ellopták a cég ügyfeleinek pénzét, majd amikor lehetőségük nyílt rá, eltüntették a takarékszövetkezetekben, kisbankokban meglévő, keményen dolgozó kisemberek betétjeinek egy részét is. A frakcióvezető szerint az első szocialista brókerbotrányból, a Kulcsár-ügyből nem azt a következtetést vonták le, hogy szigorítani kell az ellenőrzést, hanem azt, hogy lazítani.

A kormánypárti politikus részletesen kitért a brókercég korábbi és jelenlegi tisztségviselőire, megemlítve többek között Tölgyesi Pétert, aki most is az igazgatóság tagja és Tóth Jánost is, aki szintén felügyelőbizottsági tag, s aktívan működött 2009-ig a Tesco tanácsadó kft.-nél. Szólt arról is: 250 milliós tőkeemelést hajtott végre a brókercégnél az az Elek István, aki az ATV kisebbségi tulajdonosa volt és előszeretettel mutatkozott társaságában Kovács László szocialista politikus. Fodros István igazgatósági tag pedig 2009-ben komoly kitüntetést kapott a szocialistáktól – jelezte.

Tállai András azt mondta: súlyos csalások és bűncselekmények történtek. A kormány teendőjének és felelősségének nevezte, hogy a jogszabályokat felülvizsgálják. Jelezte: az MNB-vel párbeszéd kezdődött, hogy a felügyeleti intézkedéseket gyakoribbá tegyék, illetve szigorítsák. Növelni kell továbbá a bírságokat is – mondta, s kitért arra: a kártalanítás március végéig befejeződik.

Lukács Zoltán arról beszélt, hogy a Fidesz megpróbálja a felelősséget elhárítani és másra kenni a DBR-bankbotrány ügyében. A Fidesz bábáskodása mellett alakult a bank 1,5 éve, ahonnan 100 milliárdot „kiloptak”, majd tönkre is ment. Mint mondta: ötévenként kellett ellenőrizni a brókercégeket. Ez módosító javaslattal került az akkori törvénybe, amit a Fidesz megszavazott – mondta.

Tállai András államtitkár szerint nem a bankból tűntek el a pénzek, hanem a Buda-Cash pénzügyi vállalkozástól, és a bank tulajdonát képezték ezek az értékpapírok, amelyek a működést biztosították. A Fidesz kormányzása idején kétévente kellett ezeket a vállalkozásokat ellenőrizni, egészen 2005-ig. Ki kell derülnie, ezt a súlyos bűncselekményt kik követték el, és milyen módszerekkel. Meglesznek a felelősök – ígérte.

Hoffmann Rózsa a javuló népességi adatok kapcsán elmondta, hogy tavaly 3,2 százalékos volt a javulás a gyermekek számában, és 4,1 százalékos a házasságkötéseket tekintve. Felsorolta a kormányzati intézkedéseket, és kitért többek között a családi adókedvezményre, a gyed extrára, a részmunkaidő igénybevételére, az új babakötvényre, az Erzsébet programra, a gyermekétkeztetés ingyenessé tételére, az óvodaépítésre és a kötelező óvodáztatásra. Rétvári Bence államtitkár közölte: összességében 740 ezer forint marad egy-egy családnál négy év alatt. Kitért arra: 5500-zal több gyermek született a négy évvel ezelőttihez képest, 70 ezer gyermeknek van babakötvénye, és az idei évtől kiterjesztik a szociálpolitikai kedvezményt is.

Az LMP-s Szél Bernadett arról szólt, hogy egyenlő munkáért egyenlő bér jár a nőknek. Az LMP kiáll a nők bérének növeléséért – hangoztatta, s nagy félreértésnek nevezte a részmunkaidőt. Egyúttal védettséget követelt a kisgyermekes szülőknek. Czomba Sándor államtitkár elmondta, hogy Magyarországon a 15–64 évesek körében két évtizedes csúcson van a női foglalkoztatás, az unió tagállamai közül itt nőtt a leggyorsabban, egy év alatt 3,4 százalékponttal. A Munka törvénykönyve szerinte kellő védettséget ad – mondta, egyúttal elismerte: a nők bérezése nemcsak itt, hanem az unióban is sajnos alacsonyabb azonos munkakörben, mint a férfiaké.

Az MSZP-s Burány Sándor arról érdeklődött, hogy miért látott a kormány jó üzletet a Széchenyi Bankban, amikor 2013-ban 49 százalékos tulajdonrészt szerzett benne. Álláspontja szerint a bank engedélyét a jegybank tavaly visszavonta és feljelentés is született hűtlen kezelés gyanújával. A szocialista politikus azt is kérdezte: miért döntött úgy a kormány, hogy közpénzből kártalanítja a károsultakat. Tállai András, a nemzetgazdasági tárca parlamenti államtitkára válaszában jelezte: a kormány következő lépésként a pénzügyi és bankrendszer átalakítását tűzte ki célul, ebbe illik bele a 49 százalékos állami tulajdonszerzés is, azonban nem vált valóra az eredeti terv, a jó működés beindítása.

A jobbikos Magyar Zoltán egy példán keresztül alkalmatlannak nevezte a földforgalmi törvényt, kifejtve: egy apának és fiának gondot okoz, hogy magánszemélyként megvásárolja azt a 10 hektáros földet, amelyet 20 éve használ, s a birtokukban lévő kft. a tulajdonosa. A földhivatal a kérést formai okokra hivatkozva elutasította – ismertette az ellenzéki politikus, aki a földművelési tárca iránymutatását hiányolta. Nagy István, a minisztérium parlamenti államtitkára visszautasította a kritikát, s jelezte, a kft. önálló jogi személynek minősül, a bejegyzett tagoktól elkülönülten, így nem lehet elővásárlási jogra hivatkozni. A kialakult gyakorlatot az államtitkár helyesnek nevezte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.