Jajkiáltás Kárpátaljáról

Az anyaországtól remélnek támogatást.

2015. 03. 02. 4:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyűjtést indított a kárpátaljai magyarok számára – az elképesztő és kilátástalan ukrajnai gazdasági helyzet miatt – ismerősei körében Popovicsné Palojtay Márta, a Család és Élet civil szervezet egyik vezetője, aki 18 éve él a határon túl, Munkácson. A négygyermekes édesanya egy rendkívül szomorú levéllel kereste meg ismerőseit, amiben a kétségbeejtő kárpátaljai nyomorról számolt be. Az üzenet gyorsan továbbterjedt az interneten, a segítségkérés így jutott el lapunkhoz is.

Tízmillió forint értékű gyorssegélyt küld Kárpátaljára a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a nehéz helyzetben lévő családok és egyedülálló idős emberek megsegítésére. A szervezet ezzel egyidejűleg gyűjtést is hirdet: március 15-én minden katolikus templomban a „kárpátaljai testvérek javára” gyűjtenek. (MTI)

 

Az asszony levelében megjegyezte, hogy összeomlott az ukrán valuta, a hrivnya, teljesen elszabadultak az árak, aminek megdöbbentő következményei vannak.

– Ma reggel egy euró már 36,7 hrivnyát ér. (Január 31-én még csak 18,2 volt a hrivnya–euró árfolyam – a szerk.) Emiatt a legtöbb nyugdíj még a havi kilencezer forintot sem éri el, míg a minimálbér 33 euró, körülbelül tízezer forint. Vagyis egy nyugdíjasnak kevesebb mint napi egy euróból, egy minimálbéren dolgozónak, aki adott esetben a családját is eltartja, alig több mint napi egy euróból kellene megélni. Ezzel lejjebb mentünk az életszínvonalban, mint Banglades, Ghána vagy Zambia, ott ennél többet keresnek – jegyezte meg Popovicsné Palojtay Márta.

Hozzátette azonban, hogy az árak nem afrikaiak, és ráadásul naponta többször növekednek, ami amiatt van, hogy a gazdaság alapvetően importalapú. A legtöbb helyen már ki sem írják az árakat.

– Az alapvető élelmiszerekhez egyre nehezebb hozzájutni, napok óta hiába keresek lisztet és olajat, egy kevés cukrot láttam, de nagyon drágán. Az élelmiszerhiány remélhetőleg ideiglenes, a pénzhiány biztos nem. Az IMF nyomására a kormány ugyanis év végéig befagyasztotta a fizetéseket és a nyugdíjakat, viszont a gáz és a villany árát a világpiaci árra emelik a tervek szerint. El nem tudom képzelni, hogy mi lesz itt, amikor ezekből a fizetésekből a legalapvetőbb élelmiszerekre se jut az elszállt árak mellett – hangsúlyozta Popovicsné.

Az asszony elmondta, a közelmúltban összejöttek a kárpátaljai magyarság meghatározó képviselői, és arra jutottak, hogy az 1944-es málenkij robot óta, amikor minden 18 és 50 év közötti férfit elvittek, most van a legnagyobb krízis. Egyrészt a gazdasági helyzet, másrészt a besorozások miatt, hiszen 18 és 60 éves kor között bármelyik férfit elvihetik a háborúba.
– A debalcevei katlanban épp a munkácsi hadosztály szorult be és harcolt, a katonák közül sokan meghaltak vagy megsebesültek – tette hozzá.

Popovicsné Palojtay Márta éppen ezért arra kéri az anyaországi magyarokat, hogy ha lehetőségük van rá, akkor segítsenek. – Sok olyan család van, amelyen segítene, ha valamilyen távmunkát kapna Magyarországról, bármit, amit számítógépen keresztül lehet végezni. Akár havi 40–50 ezer forint fizetés nagyon sokat jelentene. S persze sokat lehet segíteni egyszerű adományokkal is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.