Két kezdeményezést átengedett az NVB

Az egyik a tankötelezettségről, a másik a gazdasági kamarai hozzájárulási díj fizetéséről szól.

RZ
2015. 03. 25. 21:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A március 15-ei civil demonstráción bejelentett „rendszerbontó” népszavazási kezdeményezések közül hatról hozott határozatot az NVB, a többiről későbbi ülésein dönt, a jogszabályok szerint április 13-áig. A szerdai NVB-üléstől a pártdelegáltak közül távol maradt Litresits András, az MSZP delegáltja.

Az egyhangú döntéssel hitelesített kérdések úgy szólnak: „Egyetért-e Ön azzal, hogy a tankötelezettség annak a tanévnek a végéig tartson, amelyben a tanuló a tizennyolcadik életévét betölti?”, valamint „Egyetért-e Ön azzal, hogy ne kelljen a gazdasági kamarai közfeladatok ellátásához kötelezően kamarai hozzájárulást fizetni?”

A március 15-i civil demonstráció szónokai, Lattmann Tamás nemzetközi jogász, Vajda Zoltán, a 60ezren a magánnyugdíjukért Facebook-csoport képviselője és Gulyás Balázs, a Százezren az internetadó ellen elnevezésű Facebook-csoport aktivistája jelentették be, hogy „rendszerbontó” népszavazási kezdeményezéseket indítottak. A 19 népszavazási kérdést két nappal korábban Vajda Zoltán nyújtotta be magánszemélyként a Nemzeti Választási Irodánál (NVI).

A „rendszerbontó” népszavazás kezdeményezői az NVB ülése előtt sajtótájékoztatót tartottak az NVI épületénél. Vajda Zoltán azt mondta, a benyújtott kezdeményezések azért tűnnek bonyolultnak, mert kínosan ügyeltek arra, hogy mind formailag, mind tartalmilag, mind pedig jogi értelemben korrekt kérdéseket fogalmazzanak meg. A sajtótájékoztatón jelezték azt is: az ülésen szót kívánnak kérni, ám ehhez a testület – egyhangú döntéssel – nem járult hozzá.

Az ülésen az NVB egyhangú döntéssel nem hitelesítette azt a kérdésüket, hogy „Egyetért-e Ön azzal, hogy közpénzből és az Európai Unió által biztosított forrásokból megvalósítandó kiemelt beruházásokat ne lehessen kivonni a közbeszerzésekre vonatkozó szabályok hatálya alól?” A testület szerint ugyanis a kérdés nem egyértelmű, és tulajdonképpen két kérdés, egyrészt a közpénzekre vonatkozik, másrészt az EU által biztosított forrásokra, emellett a kérdés ok nélkül kelti azt a látszatot, mintha a hatályos jog alapján a kiemelt beruházásokat ki lehetne vonni a közbeszerzések hatálya alól.

Az NVB 8 igen, 1 nem szavazattal megtagadta a hitelesítését annak a kérdésnek is, amely szerint „Egyetért-e Ön azzal, hogy a dohánytermékek kiskereskedelme Magyarországon ne az állam kizárólagos hatáskörébe utalt tevékenység legyen?”. Az NVB szerint a kérdés hitelesítése és egy eredményes népszavazás eredményeként az állam monopóliumát meg kellene szüntetni, és ez a költségvetés módosításával is járna, a költségvetést érintő kérdésben viszont nem lehet népszavazást tartani. A vitában Fábián Adrián választott tag amellett érvelt, hogy megítélése szerint a kérdés közvetlenül nem eredményezi a költségvetés módosítását.

Az NVB ugyancsak 8:1 arányban nem hitelesítette azt a kérdést sem, hogy „Egyetért-e Ön azzal, hogy az orvosi szakmai kollégiumok által a betegségek kezelésére összeállított irányelveket az Országgyűlés foglalja törvénybe?” Az NVB hitelesítést megtagadó döntésében hivatkozott az alaptörvényre, amely szerint a tudományos igazság kérdésében az állam nem jogosult dönteni, tudományos kutatások értékelésére kizárólag a tudomány művelői jogosultak. A vitában Fábián Adrián a hitelesítés mellett érvelt, mert – mint mondta – a kérdés nem tudományos igazságról szól, hanem szakmai szabályok kodifikálásáról.

Az NVB egyhangú döntéssel nem hitelesítette azt a kérdést sem, hogy „Egyetért-e Ön azzal, hogy a látványcsapatsportokra adható társaságiadó-támogatások feltételei megegyezzenek a kulturális intézményeknek juttatható támogatásokéval?” A vitában Patyi András, az NVB elnöke azt mondta, a kérdés a társasági adót (tao) érinti, az alaptörvény szerint azonban központi adónem tartalmáról sem lehet népszavazást tartani. Másrészt – mint mondta – kétséges, hogy a kérdés a választópolgároknak egyértelmű-e, nem egyértelmű, hogy melyik szabályozásnak kell vonatkoznia a másikra.

Az ülés után a kezdeményezők örömüket fejezték ki, hogy két fontos kérdésben is „áttörést” tudtak elérni. Jelezték: az elutasított kérdéseknél megvizsgálják az NVB pontos indoklását, majd valószínűleg a Kúriához fordulnak jogorvoslatért.

Az NVB tárgyalt egy, a 19-es „csomagtól” független népszavazási kérdésről is. Tóth Áron magánszemély március 2-án nyújtotta be népszavazási kérdésének aláírásgyűjtő ívét, amelyen az a kérdés szerepelt: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az önköltséges felsőoktatási képzésben részt vevő hallgatók részesülhessenek tanulmányi ösztöndíjban?”

Az NVB 4 igen és 5 nem szavazattal megtagadta az aláírásgyűjtő ív hitelesítését, a testület tagjainak többsége szerint a kérdés ugyanis nem felel meg annak a követelménynek, hogy választópolgárok számára egyértelműnek kell lennie, illetve egy eredményes népszavazás esetén a költségvetést is módosítani kellene, ilyen kérdésről viszont nem lehet népszavazást tartani.

Az NVB határozata ellen 15 napon belül lehet bírósági felülvizsgálati kérelmet benyújtani a Kúriához. Ha ilyen jogorvoslati kérelem nem érkezik, a határozat jogerőre emelkedik, és a Magyar Közlönyben megjelenést követő 5 napon belül a Nemzeti Választási Iroda elnöke hitelesítési záradékkal látja el az aláírásgyűjtő ív mintapéldányát. A népszavazási kezdeményezést csak ezen ívről készített másolaton lehet támogatni. Amennyiben azonban az NVB határozata ellen érkezik jogorvoslat, a Kúriának 90 napja van az elbírálására.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.