Kit fogadnánk el szomszédnak?

A magyar lakosság véleménye megoszlik abban a kérdésben, hogy a zsidóság második világháború alatti tragédiájáért ki a felelős.

Győr Ágnes
2015. 03. 27. 5:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kérdőíves kutatásban 1200 18 éven felüli ember vett részt. A kapott válaszok alapján nőtt a nem antiszemiták aránya, akik nem antiszemiták, miközben a „mérsékelt antiszemitáké” jelentősen csökkent. A pozitív összképet ugyanakkor árnyalja, hogy minimálisan növekedett a szélsőséges antiszemiták száma, valamint azoknak az aránya, akik a zsidóellenességre fogékonyak – idézte a felmérés eredményeit a Szombat.org hírportál.

A felmérésben úgy vizsgálták, mekkora az ellenszenv a társadalomban a különféle csoportokkal szemben, hogy a válaszadóknak be kellett fejezniük a „nem járulna hozzá ahhoz, hogy a szomszédságába költözzön egy ” kezdetű mondatot. Ezek alapján kiderült, többek közt a bőrfejűekkel, a cigányokkal, az arabokkal vagy a kínaiakkal szemben is bizalmatlanabbak az emberek, mint a zsidó közösség tagjaival szemben. A kutatás kitért a kormányzat és a zsidó szervezetek között a 2014-es évben kialakult nézeteltérések, konfliktusok társadalmi fogadtatására, s arra, hogy ezek a viták miként függtek össze az antiszemitizmus mértékével. A válaszok alapján sokan (61 százalék) hallottak a német megszállási emlékmű ügyéről és arról, hogy a kormány 2014-et holokauszt-emlékévvé nyilvánította (37 százalék).

 

A megkérdezettek 27 százalékának volt tudomása a régi Józsefvárosi pályaudvaron a holokauszt gyermekáldozatainak emlékére épülő Sorsok Házáról. A tanulmány készítői szerint ugyanakkor a megkérdezettek csak kis részéről tételezhető fel, hogy ténylegesen odafigyeltek ezekre az ügyekre. Negyedük-ötödük nem tudta helyesen megnevezni, hogy mi volt a zsidó közösség álláspontja a vitatott témákban, ráadásul a válaszadóknak alig több mint öt százalékáról mondható el, hogy mindhárom kérdésről hallott, és mindhárom kérdésben jól azonosította a zsidó közösség álláspontját is. A magyar lakosság véleménye megoszlik abban a kérdésben, hogy a zsidóság második világháború alatti tragédiájáért ki a felelős: 51 százalék szerint Magyarország is felelős, 40 százalék szerint viszont kizárólag a németek. A német megszállási emlékmű megítélése is hasonló: 52 százalék nem helyesli az emlékmű felépítését, 34 százalék igen. A tanulmány eredményeit a Tett és Védelem Alapítvány és a szerzők részletesen március 31-én sajtótájékoztatón ismertetik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.