Hatalmas fogások a drogpiacon

Tízszer annyi heroinra és négyszer több kokainra bukkantak tavaly, tíz hónap alatt a rendőrök, mint a korábbi évben.

Jakubász Tamás
2015. 04. 01. 7:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komoly kábítószer-szállítmányokon ütött rajta tavaly a bűnüldözés, a hatósági hálón jelentős tételek akadtak fenn a kemény drogokból. Mint azt az Országos Rendőr-főkapitányságtól (ORFK) megtudtuk, az egyenruhások az elmúlt év első tíz hónapja alatt 30 kilogramm kokaint és 57 kiló heroint foglaltak le. Az elvont mennyiség sokszorosa a korábban elfogott drognak: 2013-ban tizedennyi heroinra akadtak a rend őrei, s annak idején kokainból is a tavalyi negyedét foglalták le. A legtöbb teendőt azonban mégsem a keményebb szerek adták a hazai nyomozóhatóságnak, tavaly – novemberig – ugyanis tíz esetből hatban úgynevezett dizájnerdrogokat találtak a terjesztőknél, a kereskedőknél, a fogyasztóknál. Ezek az anyagok pedig – a tapasztalat szerint – igencsak átalakították a hazai drogpiacot: a tiltott készítmények egyre többekhez juthatnak el, a veszélyeztetett korosztályok között pedig már a kamaszok, az általános iskolások is megjelennek.

A dizájnerdrogok futótűzszerű terjedése egyébként több okra vezethető vissza. Mindenekelőtt is arra, hogy az ilyen kábítószerhez olcsóbban hozzá lehet jutni: akár néhány száz forintért megszerezhető a bódulatot hozó áru, ekkora összeggel pedig a szegényebb társadalmi csoportok tagjai, s akár a gyerekek is rendelkezhetnek. Az olcsóság a drog alapanyagának alacsony előállítási és szállítási költségeivel magyarázható. Az összetevők rendszerint külföldről, elsősorban Ázsiából származnak, a tablettákat, az átitatott növényi vágatokat utóbb idehaza állítják elő a nagy üzletet sejtő kétes csoportok. A nem túl drága komponensek akár a világhálóról is beszerezhetők, hasonlóan a gyártáshoz szükséges gépekhez. A dizájnerdrogok készítői – a rendőrségi tapasztalat szerint – nemegyszer leselejtezett, használatból kivont gyógyszerészeti eszközökkel dolgoznak. Így akár egy-két millió forint is elég lehet a készülékek, az alapanyagok megvásárlásához, emiatt pedig sokszor olyanok is kábító hatású szerek gyártásába fognak, akiknek nincs vegyészi végzettségük. Ennek és más egyéb ok nyomán a drogok összetétele folyamatosan változik, az adagok némelykor veszélyes, akár halálos dózist tartalmazhatnak.

A dizájnerdrogok elleni hatósági fellépés sikerének kulcsát firtató kérdésünkre az ORFK-nál arra mutattak rá, hogy az elmúlt években jelentősen bővült a tiltott szereket felsoroló magyar regiszter. Az összesítés 2012-ben nagyjából félszáz anyagot, és úgynevezett generikus csoportot különböztetett meg, a lista azóta folyamatosan bővült, tucatnyi új elemet tüntetve fel. Az összesítés azonban messze nem teljes, a rendőrség feltételezése szerint a közeljövőben újabb anyagok kerülhetnek tilalom alá.

A bűnüldözés tapasztalatai alapján megrajzolhatók a kábítószer csempészútvonalai. A marihuána – rendszerint – Csehországból érkezik hazánkba, mégpedig Szlovákián keresztül. A növényeket – a korábbi évekhez hasonlóan – továbbra is távol-keleti személyek termesztik, a kábítószert ugyanezek a bűnözői körök hozzák Magyarország területére. Emellett jelentős az Albániában, kültéri termesztéssel előállított marihuána csempészése is – ezeket a tételeket a Nyugat-Balkánon keresztül viszik Európa különféle helyszíneire. A heroin Törökország felől érkezik a kontinensre hajón, vagy a szárazföldön, az anyag származási helye legtöbbször Afganisztán. A különféle munkálatok – például a finomítás – után Pakisztánt, esetleg Irakot és Iránt érintve csempészik be a tiltott szert. Az utóbbi időben a korábbinál jóval többször választották az érintettek a tengeri szállítást. Ilyenkor konténerekben utazott a drog, az illegális tételeket pedig legtöbbször Pakisztánban rakodták hajóra. A kokain esetében rendszerint Latin-Amerika a kiindulópont, a szer Európát hajón közelíti meg: az illegális szállítmányok általában Belgium, Hollandia, Franciaország, Spanyolország vagy Németország kikötőinek valamelyikénél érik el földrészünk partjait.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.