Quo vadis, trafikos?

Akad dohánybolt Budapesten, amely bezár éjszakára a kaposvári gyilkosság után. A fóliázás nem kötelező, de bejárva a trafikokat azt tapasztaltuk, hogy ha nem akarnak törvényt sérteni, nincs más választásuk. Riport.

Gabay Balázs
2015. 04. 30. 18:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy 21 éves kaposvári eladó halálára volt szükség ahhoz, hogy felmerüljön a lefóliázott, képpel és polcrendszerrel letakart trafikkirakatok jelentette életveszély kérdése. Nem kell hozzá szakértő, hogy nyilvánvaló legyen: ha egy közepes vagy nagy forgalmat bonyolító üzlet homlokzatát úgy fedik le, hogy a belső tér nem látszik, a tolvajok, rablók nagyobb eséllyel választják ki célpontnak.

A múlt szerdai gyilkosság érthetően hatalmas felháborodást váltott ki, aminek nyomán akadt politikus, aki követelte, hogy vegyék ki a szabályozásból a fóliázási kötelezettséget, hiszen az vonzza a bűnelkövetőket. Ilyen szabályozás azonban nincs: a 2012. CXXXIV. törvény általános rendelkezése csupán azt írja elő, hogy törekedni kell arra, hogy „a dohánytermék értékesítése a fiatalkorúak elől elzárt módon történjék, illetve dohánytermék a fiatalkorúak számára ne legyen hozzáférhető”. A dohányboltok külső és belső arculati kialakítására ajánlást készített a trafikok működését felügyelő és ellenőrző Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit (NDN) Zrt., de itt sincs előírás, mely fóliázáshoz kötné a működést. Arról sem szól a fáma, hogy pontosan milyen módon kell láthatatlanná tenni a trafik belsejét, csak arról, hogy a homlokzati részen látszania kell a nyitvatartási időnek, felette pedig a változó szélességű világító felirati sávnak: nemzeti dohánybolt. Plusz a 18-as karika.

Így hát felkerekedtünk, és bejártunk néhány fővárosi dohányboltot. Főképpen arra kerestük a választ, miért egyféle kirakattakarást választanak az üzletek, ha ez nincs jogszabályhoz kötve.

A nyolcadik-kilencedik kerület határán fekvő Nagyvárad téren kezdtük túránkat, ahol mint megtudjuk, már „ezer éve” működik a trafik. A metrókijáró közelében lévő bolt kirakatát az ismert tejfehér bevonat borítja, az ajtó nyitva, de a függöny miatt ez nem szabálytalan, nem lehet belátni. Mint az egyik eladó hölgy jelzi, ez nem sokat ér, ugyanis nem akadályozza meg a fiatalokat abban, hogy bekukkantsanak egy pillanatra, miközben mondjuk cigarettát vásárló édesanyjukra várnak. A törvény szerintük rögtön ezen a ponton célt téveszt, hiszen épp az lenne a lényeg, hogy ők ne találkozzanak a dohánytermékek hirdetésével és magával a termékkel sem, erre pedig nem nyújt megoldást a jelenlegi szabályozási környezet. Hogy kaptak-e központi ajánlást, utasítást az NDN Zrt.-től arra, hogyan tegyék kívülről láthatatlanná a vásárlóteret? Nem, nem kaptak. Ha ilyen érkezne, azzal persze a felügyelő szerv sértene törvényt, ennek ellenére erre is van példa.

A Cívishír.hura nemrég írt egy elkeseredett debreceni trafikos, arról számolt be, hogy bár kívülről apró lukacsos szitafóliával vonták be a bolt kirakatát és ajtaját, és az ajtóból egyébként sem lehet dohányterméket látni, csak italokat, a dohánykereskedelmi cég ellenőre elrendelte, hogy belülről is fóliázzanak. A trafikos állítását a portálhoz eljuttatott jegyzőkönyvvel igazolta. A Népszava csütörtökön arról írt, hogy a Magyar Dohány Kiskereskedők Egyesülete is megerősítette: az NDN ellenőrzésekor máshol is megkövetelték a fólia meglétét. A dohánykereskedelmi társaságot egyébként megkerestük ezzel kapcsolatban, de nem kaptunk választ arra, hogy adott-e más takarási módra is javaslatot.

Haladunk tovább a belváros felé. A Páva utca és az Üllői út sarkán egy nagyobb trafik üzemel. Tulajdonosa kifejti, hogy a kisebb üzlethelyiség kirakatát korábban a klasszikus nemzeti dohányboltos óriásfóliával vonták be, de az újonnan nyitott boltrészt már tejfehérrel. „Életvédelmi szempontból teljesen átgondolatlan ez a megoldás, hiszen kintről senki nem látja, ha odabent éppen kirabolják a boltot. Mivel éjjel-nappal nyitva vagyunk, és a törvény szerint este tíz után csak családtag dolgozhat, eddig a lányom állt a pult mögé éjszaka. A szerdai gyilkosság után viszont nem engedem ezt többé, így tíz óra után mi is be fogunk zárni.” A riasztót is megmutatja, a dobhártyánk kiszakad tőle. De sajnos sem ez, sem a minden trafikba beszerelt pánikgomb nem jelent komolyabb védelmet.

Felvetjük, ha nem kötelező a fóliázás, nem lenne-e megoldás, hogy leszedik őket a kirakatból, és egy – a kisebb közértekben korábban sűrűn alkalmazott – rolós rendszerrel takarják le a cigis dobozokat. A hölgy már mutatja is az étkezőalátétre hajazó kihelyezési mintát, amely alapján felpakolják a termékeket a polcra. „Ha a rolóra ki lehetne rakni az egyes cigimárkák matricáját, akkor a vásárló is tudna választani, és az ablakot sem kellene elfedni. De a jelenlegi szabály ezt sem engedélyezi az üzleten belül, így marad a fólia ”

„Engem nem érdekel, hogy nyitva van az ajtó, és rálátni a cigarettákra. A bolt vezetőjét sem, ezt ő mondta. Ha csukva lenne, szép lassan megfulladnánk” – ad magyarázatot a nyilvánvaló szabálysértés okára a nyolcadik kerületben, a Szabó Ervin könyvtár tőszomszédságában megbújó trafik munkatársa. Jelzi, náluk már az elején felmerült, hogy hagyni kellene a fóliát és más megoldást kitalálni, de nem jutottak egyről a kettőre. A rolós módszer szerinte nem jó, hiszen ha lekerül a kirakati takarás, és ő felhúzza a rolót, hogy kiszolgálja a vevőt, az ajtón keresztül bármelyik fiatal meglátja a cigis dobozt.

Már az első kerületben járunk, a Fő utca két trafikjának homlokzatát – mily meglepő – fóliával vonták be. A Batthyány térhez közelebbi üzlet alkalmazottja arról beszél, hogy ő korábban más dohányboltokban is dolgozott, és bár ezekben az utcáról nem lehetett látni a cigarettás dobozokat akkor sem, ha nyitva volt a bejárati ajtó, mégis mindenhol lefóliázta őket a tulajdonos, okulva az olyan történetekből, mint a debreceni. Miképp túránk korábbi helyszínein, itt sem érti az eladó, miért innen próbál valaki rabolni, hiszen szinte óránként rakják be a kasszából a széfbe a pénzt, ezenfelül naponta többször az egész kassza tartalmát begyűjti a tulajdonos, és elviszi magával.

A köpésre lévő Batthyány utcai trafikban már azt halljuk, hogy a bolt korábban pár méterrel arrébb volt, és kirabolták az üzletet. Ennek ellenére a kiszolgáló – mint mondja – nem csinál maga alá a múlt heti gyilkosság óta, úgysem tud változtatni a helyzeten. „Megoldás lehetne, hogy a pult alá pakoljuk a cigis dobozokat, így nem látnák a 18 év alattiak, és akkor nem kellene letakarni a kirakatot és a bejáratot. A szabályozás viszont előírja, hogy 100 centi alatt csak a pakkokban tárolhatjuk a dohányterméket, onnan értékesíteni nem lehet. Az eladásra kínált cigarettás dobozoknak e felett, jól látható helyen kell lenniük.” Pedig pont ez lenne a rolós megoldás mellett a másik járható út, és nemzetközi példa is van rá: Horvátországban a pult alól, elzárt szekrényekből veszi ki az eladó a termékeket, a kínálatot pedig akár egy külön táblán is fel lehet tüntetni, ha valaki minden héten más gyár cigijét szeretné szívni.

A második kerület első trafikjában, melyet meglátogatunk, egyenesen kivitelezhetetlennek tartják a „fólia helyett rolót” felvetést. „Gondoljon már bele: ön bemenne olyan boltba, ahol szekrénybe zárt, fémroló mögé rejtett áruból kellene válogatnia? Azt sem tudná, mi a kínálat, nem? Akkor meg miből választana? Ráadásul a roló folyamatos nyitása-zárása rendkívül megnehezítené a munkát. A cigimárkák matricáját kívülről rá lehetne ragasztani, így viszont hiába takartuk el a dobozokat és vettük le a fóliát, törvényt sértünk, hiszen látni az utcáról.” A középkorú trafikos hölgy régebben levélben kérte a dohánykereskedelmi társaságot, hogy fólia helyett legalább napilapokat hadd tegyen ki a kirakatba, melyek eltakarják a boltbelsőt az utcafrontról. Nem engedték neki.

A Széll Kálmán tér építési kordonokkal övezett sarkán lévő üzletben fiatal eladó fiú fogad bennünket a kék fóliás nyitott ajtó mögött. Nem hiszi, hogy költséghatékonyabb ez a megoldás, mint a roló. Utóbbi kezelése viszont, ahogy ő fogalmaz, macerás, és mivel a környék egyik legnagyobb forgalmú trafikjáról van szó, esélytelen, hogy a tulajdonos változtasson.

Trafikkörutunk utolsó állomása a Szilágyi Erzsébet fasor és a Pasaréti út találkozásánál van, a benzinkút mögött épülettorzóként áll egy üres placc közepén. A kiszolgáló hölgy úgy tudja, nem merült fel, hogy csak a fali cigarettás pultot fedjék le, az viszont igen, hogy megfordítsák a dobozokat, és így a márka nem látszódna, csak az elrettentő orvosi kép egy szétcigizett tüdőről vagy légcsőről. Ő a költségesebb kivitelezést látja a roló mellőzése okának. „Aki olyan elszánt, mint a kaposvári gyilkos, annak mindegy, hogy van-e fólia, úgyis bejön, és azt öl meg, akit akar” – vallja elkeseredetten.

Ez valóban így van, az esély mégis csekélyebb a bűncselekményre, ha a bűnözők nem maradnak percekig rejtve az elfedett kirakat mögött. Pintér Sándor belügyminiszter egyébként nem lát összefüggést a kifosztott trafikok magas száma és a fóliázás között, és nem is változtatna emiatt, míg Lázár János kancelláriaminiszter szerint ha bebizonyosodik, hogy a rossz szabályozás miatt történik trafikrablás, akkor módosítani kell a törvényen. Ezt erősíti a fejlesztési minisztérium állásfoglalása is. Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető viszont, nincs rá jobb szó, álságosan fogalmazott a Kossuth Rádióban: mint mondta, eddig sem volt jogszabályban rögzítve a fóliázás, szóval ha a boltosok szerint ez gond, vegyék le nyugodtan.

A honatyák a trafiktörvény megszavazásakor kihagyták a számításból az élet védelmének biztonságosabb szavatolását, és most, a kaposvári gyilkosság után sem tűnik úgy, hogy lenne fogalmuk arról, miképpen kéne változtatni a szabályon, hogy ez teljesüljön. Pedig a dolog pofonegyszerű: be kell menni a trafikba, fel kell mérni a törvény okozta nehézségeket, majd a boltosok esetleges javaslatai és a nemzetközi minták figyelembevételével törvényt kell módosítani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.