Erdő Péter: Sokarcú probléma a menekültkérdés

A bíboros kijelentette: egyértelmű parancs a szolidaritás.

2015. 05. 22. 7:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A menekültkérdés valóban Európát foglalkoztató, sokarcú probléma – mondta a bíboros, hozzátéve, hogy bizonyos mediterrán országok, mint például Olaszország vagy Görögország lakossága és részben egyházi vezetői is „látnak abban fantáziát, hogy osszuk el a bevándorlókat” és más országok is vegyenek át „egy bizonyos kontingenst”. Ugyanakkor érzik azt a problémát is, hogy valahogy meg kell határozni, ki léphet be, és ki nem – fűzte hozzá.

Természetesen az államoknak joga és kötelessége, hogy biztosítsák a közrendet és igyekezzenek az általuk képviselt közösség igazi javát szolgálni. Ez azonban a konkrét és nagyon közvetlen szeretetparanccsal együtt kell, hogy működjön, amely szerint „ha találkozunk az éhezővel és tudunk enni adni neki, tegyük meg!” – fogalmazott.

Ugyanakkor ez önmagában még nem oldja meg ezt a hatalmas, világméretű problémát – hangsúlyozta Erdő Péter –, ezért a másik feladat megszüntetni a kétségbeesett elvándorlás okait, és lehetővé tenni, hogy mindenki békében élhessen a saját, eredeti hazájában.

Ez persze sokkal nehezebb, mint a közvetlen humanitárius segítség, mert ehhez valóban a gazdasági világrendet kellene igazságosabbá és a politikai viszonyokat békésebbé tenni egész kontinenseken. Ez igen nagy feladat, amelyben a vallási közösségek „csak prófétai jelek lehetnek, de önmagukban elintézni nem tudják” – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.