Lemaradt a nagy botrányokról és a kemény bejelentésekről?

Az egészségügyi dolgozók a Hősök terére vonultak tüntetni, az adónyomozók pedig az ORÖ-székházba iratokat lefoglalni.

MNO
2015. 05. 17. 8:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombatról vasárnapra virradó éjjel komoly összecsapások voltak Macedóniában, Kumanovóban, rendőrök és feltehetően albán fegyveresek között. A hadsereg és a rendőrség blokád alá vették a városrészt, lezárták az oda vezető utakat. A tűzharcban rendőrök is meghaltak, s életüket vesztették a rájuk támadó, a már betiltott albán felszabadítási hadsereg (UCK) egyenruháját viselő fegyveresek is. Kovács Mária geopolitikai elemző nem zárja ki, hogy a kormányzatot támogató Oroszország és az ellenzéket aktivizáló Egyesült Államok manőverezésének is szerepe lehet a konfliktus fellángolásában.

Hétfőn életének 87. évében elhunyt Lámfalussy Sándor (Alexandre Lamfalussy) magyar származású, Belgiumban élő, belga állampolgárságú közgazdász, bankár, az „euró atyja”. Utóbbi titulust azért érdemelte ki, mert a Delors-bizottság tagjaként 1988–89-ben részt vett az Európai Monetáris Unió megvalósítási tervének kidolgozásában, majd 1994. január 1-jétől 1997. június 30-áig az Európai Központi Bank elődjének szánt, frankfurti székhelyű Európai Pénzügyi Intézet első elnöke volt.

Deutsch Tamás fideszes politikus javaslatára milliós támogatást kaptak végtörlesztésre és más, egyelőre nem ismert célokra a Magyar Paralimpiai Bizottság vezetői, köztük Gömöri Zsolt, aki később – feltehetően a tiltakozások hatására – visszafizette a támogatást, de a magyarországi paralimpiai bajnokok, paralimpikonok és parasportolók először nyílt levélben, csütörtökön pedig személyesen, a Magyar Sport Házában követelték a lemondását. Gömöri nem mondott le, személyeskedve reagált a demonstrációra, az újságíróknak pedig nem mondta el, mennyit keres. Időközben az is kiderült, hogy 2014-ben a Magyar Paralimpiai Bizottság csaknem tízmillió forintért vett egy autót is az elnöknek. Megkérdezték Gömörit a kocsiról, de csak röviden válaszolt: „Az önerejét én fizettem be.”

Kedden nagyon fontos döntést hozott az Alkotmánybíróság: elutasította ugyanis azokat a bírói kezdeményezéseket, amelyek a Kúria tavalyi jogegységi határozatának – az adósok szempontjából – különösen fontos pontját támadták. A testület döntése értelmében a bíróságok továbbra is vizsgálhatják a devizahitel-szerződések árfolyamkockázatának tisztességtelenségét a perek során. Az Alkotmánybíróság döntése alapján az adósok tovább pereskedhetnek a kúriai állásfoglalás alapján. A testület döntése egyhangú volt, amelyhez Kiss László párhuzamos indokolást fűzött.

Kedden írta meg a Süsddeutsche Zeitung, hogy az Európai Bizottság kísérleti programmal tesztelné az Európai Unióba érkező menekülteknek és menedékkérőknek a tagállamok közötti elosztására kidolgozott kvótarendszerét, mintegy negyvenezer ember bevonásával. Ugyanezen a napon publikáltunk egy témába illő riportot, ugyanis a Délvidéken, Magyarkanizsán jártunk. A Tisza-parti kisvárosba özönlenek a menekültek. A település átutazóhelyként szolgál a Magyarország felé vezető úton. Az unióból kiutasított migránsok is itt találnak néhány napos menedéket, majd újra megpróbálják a határátkelést.

Kedd délután a Hősök terén mintegy 1500-2000 ember jelent meg a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara és a csatlakozó szakmai szervezetek tüntetésén. A demonstráción felolvasták a kamara nemrég elfogadott tizenkét pontját, amelyben szerepel az ötvenezer forintos alapilletmény-emelés, a bértárgyalás megkezdése, a szakdolgozói életpályamodell, ágazati stratégia az élet- és munkakörülmények javítására, a közösségi közlekedés támogatása és a nővérszállók építése. Zombor Gábor államtitkár szerint mindenben igazuk van a tüntetőknek.

Szerdán benyújtották a parlamentnek a jövő évi költségvetésről szóló törvényjavaslatot; a dokumentumot Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter adta át Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének. A jövő évi büdzsé az adócsökkentés költségvetése lesz, amelynek alapját az adócsökkentés mellett a tervezhetőség és fejlődés képezi – mondta a tárcavezető. Kiemelte az szja-kulcs 16-ról 15 százalékra mérséklését – amellyel 120 milliárd forintot hagynak a családoknál –, a sertéstőkehús áfájának csökkentését, a két gyermeket nevelő családok adókedvezményének növelését, az állami közszolgáltatások díjának, illetékeinek csökkentését.

Ugyancsak szerdán kiderült, hogy a Győr, a Pécs, a Kecskemét, a Nyíregyháza és a Pápa nem indulhat jelen állás szerint az NB I-ben, így már jövőre tizenkét csapatosra csökkenhet az első osztály, ahová az MLSZ-en keresztül nemsokára klubonként több száz millió forint áramolhat a szerencsejátékból. Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke jelentette be mindezt, és arról is beszámolt, hogy a Ligakupa meg fog szűnni.

Csütörtökön interjút közöltünk Kovács Kokó Istvánnal, aki nagy port vert fel azzal a Hír TV-ben tett kijelentésével, miszerint sosem volt fideszes. „Ideje lenne észrevenni, hogy a közhangulat olyan szinten a kormány ellen fordult, hogy ha nem térnek le az erőpolitizálás útjáról, el fogják veszíteni a következő választást” – mondta a Magyar Nemzetnek.

Pénteken elhunyt B. B. King, a blues királya. A legendás zenészt, 89 évesen Las Vegasban érte a halál. Az idős muzsikus már hosszú évek óta kettes típusú cukorbetegségben szenvedett, áprilisban néhány napra kórházi kezelésre is szorult a betegséggel összefüggő kiszáradás miatt. A gyerekkorától zenélő King új rajongókat nyert meg a bluesnak, és zenészek nemzedékeire gyakorolt nagy hatást olyan szívből jövő dalaival és szárnyaló gitárzenéjével, mint a The Thrill Is Gone. King, aki egy Lucille-nek becézett Gibson gitáron játszott, egy sor neves zenész mentora volt, köztük Eric Claptoné.

Péntek reggel adónyomozók érkeztek az Országos Roma Önkormányzathoz. A kiszállásra feltehetően azért volt szükség, mert a Romnet oldal arról számolt be, hogy múlt héten iratmegsemmisítés zajlott az ORÖ-székházban. A Magyar Nemzet korábban azt írta: jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen nyomozást rendelt el a Fővárosi Főügyészség az Országos Roma Önkormányzat részvételével zajló Híd a munka világába program gyanús pénzköltései ügyében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.