Elbocsátások a vasárnapi boltzár miatt

Több mint kétezerrel csökkent három hónap alatt az alkalmazottak száma a kereskedelemben.

Markotay Csaba
2015. 06. 23. 5:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindez persze nem azt jelenti, hogy nincsenek betöltetlen álláshelyek, de a fölvetteknél összességében nagyobb volt a távozók száma.

– A vasárnapi zárva tartás csak az utolsó csepp a pohárban – mondta lapunknak Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke. Kifejtette: a cégek az utóbbi időben jelentős átszervezésekbe kezdtek, egyre több vállalat franchise rendszert hirdet meg – már ahol lehet –, aminek az oka a válságmenedzselés. A vasárnapi boltzár mellett a különadók, a dohánykereskedelem elvesztése, az online kassza bevezetése, a reklámadó, vagy éppen a fuvarozással kapcsolatos regisztráció is lépésre késztette a cégeket. A fő gond az érdekvédő szerint az, hogy a kiskereskedelem 70 százalékánál, míg a nagy cégek már csaknem 40-45 százalékánál minimálbéren, illetve szakmunkás bérminimumon foglalkoztatják az alkalmazottakat, akik emiatt gyakran felmondanak, állást váltanak. Ezen a folyamaton rontott a vasárnapi boltzár.

Sáling József hozzátette: a zárva tartás a kereskedelemben mintegy 100 ezer embert érintett, ők azok, akik vasárnap is dolgoztak. Nekik a pihenés önmagában kedvező dolog, de minden második alkalmazottnak, azaz 50 ezer embernek hiányzik a pénz, amit a vasárnapi munkavégzésért kaptak – tette hozzá. Külön gond a túlórák növekedése. Áprilisban a KSH adatai szerint a kiskereskedelemben összesen 378 ezer órát kellett túlórázniuk az alkalmazottaknak – az elmúlt öt évben ilyen nagyságú túlmunkára nem volt példa.

Korábban KDNP-s politikusok arról beszéltek, hogy a zárva tartás nem jár majd elbocsátásokkal. Semjén Zsolt, a KDNP elnöke egy interjúban például úgy fogalmazott „nézzük majd meg azt is, voltak-e elbocsátások ( ) Biztos vagyok benne, hogy nem lesznek számottevőek, ha lesznek egyáltalán”. Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője a Magyar Nemzetnek az adatokról annyit mondott: a kereskedelemben mindig nagy a fluktuáció, az alkalmazottak száma hol emelkedik, hol csökken, egy-két ezres hullámzás mindig van. Úgy véli, az adatok értelmezése „tendenciózus”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.