Rekordalacsony a diákhitel kamata

A középiskolások többségének fogalma sincs a pénzügyekről, még saját családja gazdálkodását sem ismeri.

Csókás Adrienn
2015. 06. 24. 3:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem volt még soha olyan alacsony a szabad felhasználású diákhitel kamata, az alapkamat csökkenésével párhuzamosan, mint amilyen a következő időszakban lesz: július elsejétől 4,9 százalékra csökken a jelenleg 5,75 százalékos mérték – jelentette be tegnap a Diákhitel Központ vezetősége. Mérséklik a kötött felhasználású konstrukció kamatát is (7 százalékról 6,15-ra), bár ez a hallgatókat nem érinti, hiszen az állami kamattámogatás miatt nekik eddig is fix 2 százalékot kellett fizetniük.

Bugár Csaba vezérigazgató elmondta, hogy a központ 14 éves fennállása alatt összességében több mint 360 ezer fiatalt juttattak hitelhez, 278 milliárd forint értékben. – Tavaly összesen 16,8 milliárd forintot folyósítottunk: a Diákhitel 1. hatezer, a Diákhitel 2. konstrukciót pedig ötezer hallgató vette fel – ismertette a részleteket Lovas Attila üzleti vezérigazgató-helyettes. Hozzátette, a szabadon felhasználható kölcsön iránti igény folyamatosan csökken, a 2012-ben indított, kizárólag tandíjra fordítható hitel népszerűsége azonban évről évre növekszik. Kitért arra is, hogy az előtörlesztés ingyenességének köszönhetően a fiatalok minden évben jóval több pénzt fizetnek vissza, mint kellene.

A nemfizetők aránya mindössze 2,7 százalék, ez durván 12 ezer ügyfelet jelent. – Aki egy évig elmarad a törlesztőrészletekkel, annak felmondjuk a szerződését, a behajtást pedig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) végzi. A bajbajutottaknak ugyanakkor mindig fizetéskönnyítési megállapodást ajánlunk, mielőtt bevonnánk az adóhatóságot – tette hozzá Bugár Csaba.

 

 

A Diákhitel 1.-et a hallgatóság mintegy 13-15 százaléka, a Diákhitel 2.-t pedig 20-22 százaléka veszi igénybe. A szabad felhasználású verzió a nagy tudományegyetemeken népszerű, míg a kötött felhasználású kölcsönt az üzleti, pénzügyi profilú intézmények diákjai igénylik legtöbbször.

A sajtótájékoztatón ismertették a Diákhitel Központ friss kutatását is, amelyben a fiatalok pénzügyi ismereteit, diplomaszerzéshez való hozzáállását vizsgálták. Az eredmény lesújtó: a középiskolásoknak gyakorlatilag fogalmuk sincs a pénzügyekről, még a saját családjuk gazdálkodásával sincsenek tisztában – ugyanis a szüleik egyáltalán nem vonják be őket a háztartási költségek tervezésébe. Az egyetemisták körében jobb a helyzet, de közülük is csak azok tájékozottabbak, akik maguk is dolgoztak már. A többség elvárja a családja anyagi támogatását. A kutatás rávilágított arra is, hogy a gimnazisták nagy része nem személyes motivációk miatt készül egyetemre, hanem főként azért akar diplomát, mert a család és a társadalom ezt várja el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.