A Kossuth téren demonstrál több ezer ápoló

Utcai megmozdulást tartanak ma Budapesten az egészségügyi érdekképviseletek, Balog Zoltán miniszternek petíciót is átadnak délután.

SzE
2015. 07. 01. 14:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előzetes visszajelzések alapján körülbelül 4-5 ezer ember érkezhetett az egészségügyi szakdolgozók Jászai Mari téri demonstrációjára – jelentette a helyszínről Hír Tv tudósítója. Sokan vidékről is följöttek a fővárosi eseményre: az ápolókat, ápolónőket, egészségügyi szakdolgozókat összesen mintegy 60 autóbusz hozta Budapestre.

Negyed négy körül indultak a demonstrálók a Szent István körúton és az Alkotmány utcán keresztül a Kossuth térre, ahol a Parlamentnél felállított színpadon fognak szónoklatokat tartani. A tervek szerint az Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke, egyik alelnöke és egyik területi vezetője ismerteti majd a szakdolgozók követeléseit. A szakdolgozók továbbra is ragaszkodnak ahhoz a 12 ponthoz, amit még márciusban fogadtak el.

Ennek két legfontosabb eleme az egységes egészségügyi bértábla bevezetése és a kiszámítható életpályamodell bevezetése. A dolgozók többek közt ezeket követelik a kormánytól. A szónoklatok végén Balog Zoltán emberi erőforrás miniszterhez címzett petíciót fognak átnyújtani a minisztérium egyik munkatársának.

Kedden Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár egy sajtóbeszélgetésen elmondta, hogy egyéb ágazatokhoz hasonlóan az egészségügyben nem lehet életpályamodellt kidolgozni, mert annak egységes megvalósítása a különböző foglalkoztatási jogviszonyok miatt lehetetlen.

A szakpolitikus a távirati iroda tudósítása szerint úgy vélte, az orvosokkal és a szakdolgozókkal külön-külön kell megállapodni, ami egy hosszú távú bérmegállapodást jelentene. Zombor egy kérdéssel kapcsolatban beszélt arról is, hogy a szerdai két egészségügyi demonstráción nem lesz ott, hiszen a májusi ágazati tüntetésen ott volt. Májusban felkérték, hogy vegyen részt, most azonban nem érkezett ilyen felkérés. „Az akkor elmondottakhoz képest nem tudok újat mondani\", minden, a hatáskörébe tartozó kérést, amely az ágazati egyeztetéseken elhangzott, teljesítette a kormány, vagy elindult azok megvalósítása.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.