Baleset érte a Mária Rádiót

Elnyerte korábban használt budapesti frekvenciáját, pár hónapra rá elvesztette, a Médiatanács döntését a bíróság átírta. Az adó a fellebbezés helyett unortodox dologgal próbálkozik.

2015. 07. 21. 18:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy érvágás a szinte kizárólag önkéntesek munkájából, nonprofit alapon működő Mária Rádiónak, hogy augusztus 19-én le kell mondania a legtöbb hallgatót elérő budapesti 94,2 MHz-es frekvenciáról, azt ugyanis pályázat útján egy másik szolgáltató kapta meg július elején. Eleinte úgy volt, megtarthatja fővárosi pozícióit a rádióadó, az állomást működtető FM 4 Rádió Kft. ugyanis valódi ellenfél nélkül nyert a tenderen – a Médiatanács már korábban tartalmilag érvénytelennek találta a Crossborder Kft. anyagát. Az eredményt azonban a bíróságon egy rivális megtámadta, aminek eredményeként a Gazdasági Rádió útját eddig terelgető Műsor-hang Zrt. egyedüli érvényes pályázóként nyerte el a helyi frekvenciát, a Mária Rádió ajánlatát pedig alaki hibák miatt érvénytelenítették. A döntést követő 45 nap elteltével az új rádióállomás elvileg megkezdheti működését a budapesti FM 94,2-őn. A Mária Rádióról a külső szemlélő akár azt is gondolhatja, az adónál most kétségbe vannak esve, hiszen – mint ezt Szabó Tamás elnök az MNO-nak elmondja – nem kérnek jogorvoslatot, az ima erejére bízzák a jövőt. No de nézzük, hogy jutott idáig a helyzet, és valóban úrrá lett-e a félelem.

– Tavaly ősszel lejárt a frekvenciaengedélyünk a 94,2 MHz-es budapesti frekvenciára, amit ezek után annak rendje és módja szerint megpályáztattak. Két másik aspiráns mellett mi is indultunk, és a Médiatanács januárban úgy döntött, folytathatjuk a műsorszórást. Ezek után az egyik vetélytárs a bíróságra vitte a Médiatanács döntését, a bíróság pedig két héttel ezelőtt elmarasztalta a testületet. Ennek hatására a Médiatanácsnak az egyik versenytársunkkal kell szerződnie, mi pedig itt maradtunk hoppon.

Ennek ellenére – Szabó Tamás elnöki döntésének értelmében – nem kérnek jogorvoslatot, előre tekintenek, azt a lehetőséget keresik, hogyan szólhatnának más módon a budapestiekhez, ha augusztus 19-én elhallgat a Mária Rádió a 94,2-őn. A Médiatanácsot sem okolják amiatt, hogy nem protestál a bíróság döntése ellen. Hogy miért? Mert a vallásos ember „másként gondolkodik”.

– Ilyen helyzetben a legfontosabb, hogy a hallgatók ki tudják fejezni, a Mária Rádióra szükségük van. Ezért nem is politikai petíciót nyújtunk be, hanem imaösszefogást hirdetünk kettős céllal: magának a rádiónak a helyzete oldódjon meg, és személy szerint a Médiatanács döntéshozói találjanak megfelelő megoldást. Vasárnap indítottuk az imaláncot, egy nap alatt háromezren csatlakoztak hozzá – mondja Szabó Tamás. Szerinte ha sok-sok hívő ember egy célért egységben imádkozik, annak világformáló ereje van. Egyébiránt pedig a megoldás megtalálását segítheti, hogy a rádió nem konkurál politikai vagy üzleti adókkal, „mindössze” tíz- és százezreknek igyekszik lelki táplálékot adni.

Az imalánc mellett azért egy levelet is megfogalmaztak Karas Monikának, az NMHH elnökének, amelyben a rádió hallgatói aláírásukkal ellátva üzenhetik, hogy a hívek önkéntes munkájából és felajánlásaiból üzemelő rádió léte közérdek, „mindennapos lelki támasz”, de bármi történjen is, ők imádkoznak azért, hogy a Médiatanács megtalálja a megoldást.

Szabó Tamás egyszersmind így üzent a hírlevélre feliratkozott hallgatóknak:

( ) Most kell imádkoznunk közösen és egy akarattal, hogy megmentsük. Most van óriási szükség az összefogásra, mert a Mária Rádiónak augusztus 19-én meg kell szüntetnie budapesti sugárzását. De ha nagyon akarjuk és kiimádkozzuk, hiszem, lesz megoldás. Mert a Mária Rádió nem emberi mű, ez Mária Rádiója. Ahhoz, hogy újra kezdhessünk mindent, a Mária Rádióért és a döntéshozókért hatalmas imaösszefogást, imafüzért javasoltak hallgatóink és önkénteseink, s ennek alapján meghívlak a közös imára és annak az akaratnak a kifejezésére, hogy a Mária Rádióra elemi igény van. ( )

Ezt a hallgatók közül sokan a jó és a rossz közötti ádáz harcnak fogják fel, de erre egyértelmű Szabó Tamás válasza.

– Lehet így is értelmezni, de ez egy sajátos szemlélet. Van nekem is erről egy történetem: egy 86 éves pap ismerősöm is úgy látja a Mária Rádió helyzetével kapcsolatban, hogy „jó ez, már aggódtam, hogy az ördög nem támadja a rádiót, hogy nem jól csinálják a dolgokat, most megnyugodtam”. Én inkább úgy vélem, a sors érdekes összjátékának a következménye, hogy a rádiót most „baleset érte”. A balesetből fel lehet épülni – szögezte le Szabó.

– Kezdeményeztük a Médiatanácsnál, hogy a Mária Rádió a törvény adta lehetőségeken belül kapjon ideiglenes sugárzási lehetőséget. Azt gondolom, hogy a Médiatanács partner lesz ebben, és kapunk egy másik, kisebb lefedettségű, ideiglenes frekvenciát – tette hozzá.

Szabó Tamás addig is kéri a hallgatókat, csüggedés helyett inkább hallgassák az adót az interneten, ami egyébként hozzáférhető több budapesti kábelrendszeren keresztül, a Digi műholdján át és mobilapplikáció segítségével is.

A rádió vezetése mindazonáltal Budapest mellett vidékre is kell, hogy figyeljen: frekvenciái közül több is megnyílt a pályázók felé.

– A Budapest környéki vidéki frekvenciákkal kapcsolatban ideiglenes sugárzási lehetőségünk van, a Médiatanács megkezdte ezen sávok pályáztatását. Azt ugyanakkor nem gondolom, hogy a pályázatunkkal lett volna probléma; ha egy iskolás egy kulcsfontosságú dolgozatban egy pacát ejt, még nem fogják kivágni az iskolából – vélekedik a rádióelnök.

Hibákat szerinte minden pályázatban lehet találni, a Médiatanács és a bíróság egymásnak ellentmondó döntése is azt mutatja, hogy nem mindenkinek ugyanaz számít alaki hibának.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.