Gömöri 17,5 milliós jutalmat kapott

Az olimpiai bizottság szerint a magánlevelezés közügy, a közpénzből kifizetett jutalom viszont személyes adat.

MNO
2015. 07. 15. 17:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint ismeretes, a fogyatékkal élő sportolók vezetőjéről május elején derült ki, hogy 2012-ben Deutsch Tamás MPB-alelnök, fideszes EP-képviselő javaslatára hárommillió forintos támogatást kapott arra, hogy végtörlesztéssel kifizesse devizahitelét. Gömöri korábban azzal védekezett, hogy minden köztisztviselőt megillet ez a lehetőség. Májusban az elnök jutalmazásáról, üzemanyag-térítéséről, autóvásárlásáról és utazásáról is jelentek meg hírek, melyeket Gömöri sajtótájékoztató keretében próbált cáfolni.

Azonban sem Gömöri Zsolt, sem pedig Deutsch Tamás nem jelent meg az ügy meghallgatásán a parlament kulturális bizottsága előtt, Deutsch pedig azt nyilatkozta később a Hír TV-nek, hogy akkor is és a jövőben is kisegítené a szervezet pénzéből a vezetőséget, de a sportolóknak ugyanez a támogatás nem jár.

Az Átlátszó még június 5-én írta, hogy a paralimpiai bizottság megtagadta az elnökségi tagok juttatására vonatkozó közadatigénylést, de jogászaik segítségével az igénylő a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) fordult, ugyanis ezek közérdekből nyilvános adatok.

Ám egy magánszemély eközben közérdekű adatigénylést nyújtott be a MOB-hoz a mindenkori elnökségi tagok kifizetett állami jutalmaival, valamint az erről szóló testületi előterjesztésekkel kapcsolatban a 2008. május 1-től 2015. április 30-ig terjedő időszakra vonatkozóan a paralimpiák, az Európa-bajnokságok és a világbajnokságok után. A bizottság visszautasította ezt a kérelmet, indokként felhozva, hogy személyes adatot nem adhatnak ki.

Az Átlátszó nem hagyta annyiban a dolgot, és jogászaik írtak egy NAIH-beadványt az adatigénylő számára, hogy jogorvoslatért fordulhasson, és megkaphassa a kért, nyilvánvalóan a közre tartozó adatokat.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság is meglepődött az adatigénylés megtagadásán, mivel a Magyar Paralimpiai Bizottság közfeladatot lát el, így tagjainak a bizottságban kifejtett tevékenységre tekintettel kifizetett juttatások közérdekből nyilvános adatnak minősülnek.

A NAIH oda is szúrt egyet a MOB-nak, utalva arra, hogy Gömöri Zsolt a paralimpiai bizottság elnökeként más személyek levelezését azok tudta nélkül nyilvánosságra hozta.

A MOB adatszolgáltatásából az derült ki, hogy 2013 és 2015 között a Magyar Paralimpiai Bizottság egyetlen elnökségi tagjának sem fizettek ki sem eredményességi támogatást, sem jutalmat. Ugyanakkor az olimpiai bizottság csak most küldte el a tavaly februárban az Emmitől kiperelt adatokat, melyek az elmúlt események fényében lettek beszédesek.

A paralimpiai bizottság elnökségi tagjainak kifizetett jutalmak közül 2012-ben, a paralimpia után Gömöri Zsolt kapta messzemenően a legtöbbet, 17,5 millió forintot (a második legtöbbet Keserű József, 7 milliót, a harmadikat dr. Kokas Péter, 970 ezer forintot).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.