Nincs főállású orvos a táborokban

A menekülthullám ellenére nem nőtt a menekültállomásokon alkalmazott főállású egészségügyi személyzet létszáma.

Kuslits Szonja
2015. 08. 06. 5:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legfrissebb, június 30-i adatok szerint főállásban két ápoló dolgozik a békéscsabai menekültügyi őrzött befogadóközpontban, és június 15-től egy közegészségügyi és járványfelügyelő kezdte meg a munkát a bicskei befogadóállomáson – írja a belügyminiszter. Bicskén 2013-ban még volt ápoló, tavaly óta azonban nincs ilyen főállású alkalmazott.

Főállású orvost azonban Pintér Sándor szerint egyáltalán nem alkalmaznak a menekültek egészségügyi szűrésére és orvosi ellátására. A belügyminiszter leveléből kiderül az is, a befogadóállomásokon és a menekültügyi őrzött befogadóközpontokban szűrést végeznek a tbc, bőrgyógyászati vizsgálatot a lepra, lues-szerológiai vizsgálatot a szifilisz kiszűrésére. Emellett székletbakteriológiai és -parazitológiai tesztre is sok kerül, továbbá a HIV-1-re, HIV-2-re, ellenőrzik a hepatitis B hordozását és hepatitis C vírusfertőzöttséget. Arról, hogy vállalkozási szerződéssel hány orvost foglalkoztatnak a befogadóállomásokon és a -központokban, lapzártáig nem kaptunk  információt sem az ÁNTSZ-től, sem a Bevándorlási és Állampolgársági Hivataltól.

Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályának korábbi vezetője lapunknak úgy nyilatkozott, ha ezeket a vizsgálatokat mind elvégzik, akkor ezekkel minimálisra csökkenthető a járványügyi kockázat. A probléma inkább az, nincs garancia arra, hogy amikor megérkezik az eredmény, a vizsgált személy még mindig hazánkban tartózkodik.

Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint tévképzet, hogy a menekültek ne kapnának orvosi ellátást. Közölte: a rendőri előállításnál és később, a regisztrációnál is megvizsgálják őket, amely egy „alapszintű orvosi szemrevételezés”. Ha indokolt, szakorvoshoz irányítják az érintetteket, a legutóbbi adatok szerint körülbelül hétezer embert.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.