Rasszizmus egymás között

A roma vezető szerint azért kellett távoznia a szervezet éléről, mert oláh cigány.

Horváth Csaba László
2015. 08. 18. 5:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem titkolt célja volt a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat (FRNÖ) képviselőinek, hogy leváltsák a szervezet elnökét a különböző szabálytalanságok miatt – derült ki tegnap az FRNÖ közgyűlésén.

Lakatos László (Lungo Drom), az önkormányzat elnöke azonban megelőzte társait, s maga jelentette be, hogy lemond posztjáról. Közölte: azért kell távoznia, mert a képviselő-testület tagjai nem bírják elviselni, hogy ő oláh cigány.

Lakatos szavait nem hagyták szó nélkül képviselőtársai. Csóka János azonnal kikérte magának a többiek nevében is a rasszista indítékot, Balog Artúr képviselő pedig azt közölte: „Nem Lakatos származásáról, hanem korrupcióról van szó.”

Továbbá kiderült, a testületnek más oláh cigány tagja is van. A roma vezető lemondásával egyébként megszűnt az FRNÖ Lungo Drom-os vezetése, a szervezet pedig megválasztotta elnöknek Csóka Jánost, aki a Roma Polgári Tömörülés képviselője. Az új elnök megköszönte a bizalmat, s jelezte, fel kívánja venni a kapcsolatot az összes fővárosi roma szervezet vezetőjével.

Az önkormányzat közgyűlését eredetileg azért hívták össze, mert Lakatos László fel akarta menteni a szervezet által fenntartott Európai Üzleti Polytechnikum Szakképző Iskola igazgatóját. Az iskola működéséről és arról nemrég lapunk számolt be, hogy a Magyar Államkincstár júniusban vizsgálatot tartott az intézményben annak tisztázására, miből keletkezett 30 millió forintos adóssága. Egyes roma képviselők akkor a Népszabadságnak úgy nyilatkoztak, hogy a pénzt „lemutyizták”.

Tegnap Nagy Sándor alelnök elmondta, a kincstár vizsgálata befejeződött, a hatóság nem állapított meg lényeges szabálytalanságot. Mindezt alátámasztják Purebl Balázs iskolaigazgató szavai is, aki szerint valójában nincs is ügy, és a tartozásokat jogi és technikai okok miatt nem tudták kifizetni. Az igazgató hozzátette, a pénz megvan az iskola bankszámláján.

Mivel Lakatos László szerint származása miatt kényszerült távozni posztjáról, lapunk egy romaügyi szakértőt kérdezett a leköszönt elnök által hangoztatott rasszista okokról. Forgács István – aki maga is oláh cigány – lapunknak elmondta, csoporton belüli rasszizmusról van szó. Ez a jelenség pedig, amióta a kisebbségi, nemzetiségi jogokat képviselő önkormányzatok léteznek, elkíséri az ott dolgozó emberek munkáját. A szakértő szerint a romapolitikában általában az egymás közti sikertelen együttműködések, konfliktusok során folyamatosan visszatérő elem, hogy a három nagy kisebbségi csoport közül ki melyiknek a tagja. Az, hogy valaki beás, oláh vagy magyar cigány, előbb-utóbb érvként szokott előkerülni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.