Egyre népszerűbb hazánkban a plazmaadás

Világszerte több mint egymillió ember szorul vérplazmából készülő életmentő gyógyszerek segítségére.

Székely Fruzsina
2015. 09. 22. 6:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem adásvétel tárgya a plazma, a törvényi feltételek szerint nem adható érte kompenzáció, azt azonban lehetővé teszik a szabályok, hogy a donoroknak költségtérítést adjunk, jelenleg ez 2000 forint körüli összeg – nyilatkozta lapunknak Pankotai Tamás, a CSL Plasma Kft. képviselője. A költségtérítés azért is hat ösztönzőleg, mert az elmúlt években egyre több magyar utazott a környező országokba plazmát adni, ott az itthoni összeg többszörösét kaphatják „segítségükért”. A plazmakészítmények előállításához emberi vérplazmára van szükség, ennek kinyerése a plazmaferezis. Az eljárás során a vér alkotórészeit szeparálják: a plazmát összegyűjtik, a vér alakos elemeit pedig visszakapja a donor. Az adományozás fontosságát mutatja, hogy világszerte több mint egymillió ember szorul vérplazmából készülő életmentő gyógyszerek segítségére.

Csak Magyarországon hozzávetőleg négyezer krónikus beteget kezelnek rendszeresen plazmaalapú készítményekkel (plazmapreparátumokkal). Ilyenek a vérzékeny, az immunhiányos, az angioödémás és a krónikus bénulásban szenvedő betegek. Az előzőeknél azonban sokkal nagyobb számban vannak olyanok, akik baleset, égési sérülés, vagy bármely műtéti beavatkozás során szorulnak rá ezekre a készítményekre.

A vérplazma utáni igény folyamatosan növekvő tendenciát mutat, így egyre több nagyvárosban nyílnak új plazmaközpontok. Legutóbb júliusban adták át a CSL Plasma első hazai központját Miskolcon, a cég emellett újabb hazai donorközpont megnyitására készül Nyíregyházán – tudtuk meg a Pankotai Tamástól. Kapacitása alapján a miskolci létesítményben évente több ezer plazmadonációra kerülhet sor, a cég a világ legnagyobb plazmagyűjtő hálózatát üzemelteti. A levett, összegyűjtött plazmából saját gyógyszeripari cégén, a CSL Behringen keresztül gyógyszereket fejleszt, gyárt és értékesít. A CSL Behring a magyar betegeket évtizedek óta látja el vérplazmából készült gyógyszerekkel – mondta Lukács Attila, a CSL Behring Kft. vezetője.

Az Európa Tanács számos korábbi ajánlását megerősítve a tagországok minisztereinek bizottsága 1990-ben foglalt állást abban, hogy a vérrel és vérkészítményekkel kapcsolatban minden országnak törekednie kell a nemzeti önellátásra. Ennek hatására Magyarországon 2005-ben kezdődött el a plazmaferezis program, amelynek célja a plazmakészítményekkel való nemzeti önellátás megteremtése volt akkor és az ma is – magyarázta lapunknak Komlódi Gabriella, a HUMAN BioPlazma Kft. plazmaferezis üzletág igazgatója. Komlódi Gabriella kiemelte, a hosszú évek tapasztalata alapján meggyőződése, hogy nemcsak a pénz, hanem elsősorban a segíteni akarás is motiválja a donorokat. Az általuk gyűjtött plazmát a cég gödöllői gyárában dolgozzák fel. A HUMAN BioPlazma három plazmacentrumot működtet: kettőt Budapesten, egyet pedig Debrecenben.

A magyar donoroktól levett plazmából a német Biotest cégnél gyártják az életmentő készítményeket – mondta megkeresésünkre Fidler Gabriella, a Plazmaszolgálat Kft. marketingasszisztense. Ezeket szeparáltan dolgozzák fel, az elkészült gyógyszereket pedig visszahozzák a magyar betegeknek. A Plazmaszolgálat honlapjáról kiderült, az általános, 3000 forintos költségtérítés mellett bónusztérítést is kínálnak az adományozóknak, ezzel a rendszeres plazmaadást igyekszenek népszerűsíteni. Két fővárosi centrumukat naponta körülbelül 110-130 donor látogatja, az Országos Vérellátó Szolgálattal együttműködésben pedig teljes véradást is szerveznek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.