Korán örültek Bakonyiék?

Félreértették az ügyészség végindítványát a vádlottak.

Velkei Tamás
2015. 09. 08. 4:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ügyész végindítvánnyal módosított vádirata nem tartalmaz olyat, hogy a katasztrófa bekövetkezése nem volt előre látható, és azt sem, hogy a katasztrófa után a vádlottak nem akadályozták szándékosan a kár elhárítását. Az ügyész továbbra is mind a tizenöt vádlottal szemben végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabását indítványozza – közölte érdeklődésünkre a Veszprémi Főügyészség.

Az viszont igaz, tették hozzá, hogy az ügyész a végindítványában – a tárgyaláson megváltozott szakértői véleményekre figyelemmel – a vádat valóban módosította, így egyes szabályszegéseket mellőzött, egyidejűleg azonban a vádat újabb szabályszegésekkel egészítette ki, amely a vádlottak terhére rótt bűncselekmények jogi minősítését alapvetően nem érintette – mondta érdeklődésünkre Gulyás Ildikó, a Veszprémi Főügyészség sajtószóvivője.

A vádhatóság szerint mindez nem a vád enyhítését eredményezte, hanem azt, hogy inkább szigorodott. A vádlottak terhére rótt bűncselekmények jogi minősítése ezen túl csak annyiban változott, hogy az ügyész a büntető törvénykönyv időbeli hatályát figyelembe véve a bűncselekményeket az elkövetéskori Btk. rendelkezései helyett az elbíráláskori Btk. rendelkezései szerint minősítette át.

A vörösiszap-katasztrófa bekövetkezésének időpontjában nem történt változás, az továbbra is a 2010. október 4-i 12 óra 14 perc 38 másodperces időponthoz köthető – értesült lapunk jogász forrásból. Mint megtudtuk, ez az időpont ahhoz az eseményhez köthető, amikor a kiömlő lúgos áradat egy a kazettához közeli villanyoszlopot kidöntött, ez okozta ugyanis az áramkimaradást. A gát megrepedése, megroppanása ezt megelőzően 5-10 perccel történhetett. Vagyis az, hogy a számítógép rendszerideje késett 71 percet, csupán annyit jelent, hogy a katasztrófa előtt a csurgalékvíz-gyűjtőmedence szintjelzője ennyivel kevesebb ideig mutatott úgynevezett „vészmax” jelzést.

Egy neve elhallgatását kérő informátorunk szerint ennek fényében érthetetlen az elsőrendű vádlott, Bakonyi Zoltán öröme, aki azt mondta a bíróságon: volt értelme érveléseiknek, és érdemes objektív állításokkal cáfolni az ügyészség állításait, mert így bebizonyosodott, hogy a vádlottak nem tudhattak a katasztrófáról több mint hetven perccel előbb. Forrásunk megjegyezte: Bakonyi minden bizonnyal téves jogászi következtetés miatt értelmezhette félre a vád álláspontját.

Fejes Péter ügyész a vádat az egyik vádlott esetében más bűncselekményre is kiterjesztette, vagyis nemcsak a katasztrófa utáni, hanem az azelőtti szabályszegéssel is megvádolta, így e személynek a szándékos közveszélyokozás mellett immár halált előidéző gondatlan közveszély okozásának vétsége miatt is felelnie kell.

Információink szerint az ügyész a vádkiterjesztéssel érintett vádlottat eddig csak azzal vádolta, hogy a katasztrófa után elmulasztotta a külső szervezetek, így például a polgármesteri hivatalok, tűzoltóság, mentők, rendőrség felé fennálló értesítési kötelezettségének a teljesítését, most pedig már azzal is, hogy a katasztrófához vezető okfolyamatban szintén felelős. Azaz, esetében a vád súlyosbodott.

Egy biztos: az ügyben jelenleg senki nem áll személyi kényszerintézkedés alatt, csupán az elsőrendű vádlott volt a nyomozás kezdetén három napig őrizetben, azonban a bíróság nem rendelte el az előzetes letartóztatását, ma is szabadlábon védekezhet. Bakonyi Zoltán, F. Józsefné, a gyár környezetvédelmi és laborfelelőse és még egy vádlott vagyonának zár alá vételére a polgári jogi kártérítés iránti igények biztosítása miatt ugyanakkor sor került. Az ügyészség tájékoztatása szerint a nyomozás során a három terhelt teljes vagyona került zár alá, és azóta is változatlanul zár alatt van 18 ingatlan, illetve 25 bankszámla. A tárgyalás ma folytatódik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.