Kezdődik az iskolai menzák ellenőrzése

A cél nem szankcionálás, hanem a hibák kijavítása, hogy a gyerekek fokozatosan szokjanak át az egészséges étrendre.

Székely Fruzsina
2015. 10. 10. 17:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tiszadadán kezdte meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a közétkeztetési rendelet betartásának ellenőrzését szeptember végén – tudta meg a Magyar Nemzet. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei falu óvodájának ételeit a helyszínre érkezett laborautóban vizsgálták meg, ezután kiválóan megfelelt minősítéssel jutalmazták – nyilatkozta lapunknak Tarnai László, a helyi önkormányzat élelmezési vezetője. Véleménye szerint több menzának azért akadhat problémája a rendelet betartásával, mert félreértelmezi azt. A sokak által sérelmezett sóhasználat drasztikus csökkentését például nem egyik pillanatról a másikra kell bevezetni, annak fokozatos elvonására is lehetőséget ad a rendelet. Tarnai hozzátette, ezt az elvet alkalmazzák ők is évek óta a gyermekek nagy megelégedésére.

Mint arról korábban beszámoltunk, a rendelet részletesen szabályozza a menzákon, valamint a kórházakban adható ételek összetételét és elkészítésének szabályait. Ezáltal egészségesebb és a korábbinál változatosabb ételeket kapnak a gyerekek. A szolgáltatóknak kevesebb sóval és cukorral, egészségesebb  alapanyagokból kell főzniük.

„Hiába kötelező szeptembertől a rendelet betartása, a hatóságoknak sosem volt elsődleges céljuk a büntetés” – közölte megkeresésünkre az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ). Ha valamilyen hiányosságot találnak, először nem büntetnek, csak végzést, illetve határozatot adnak ki, amelyben megjelölik azt a határidőt, ameddig a hiányosságot meg kell szüntetni. Ha azonban a hibát az utóellenőrzés idejére sem orvosolják, bírságot szabhatnak ki.

Szigorúbban járhat azonban el az egészségügyi hatóság, ha hiányzik az ételek allergén összetevőinek feltüntetése, tiltott élelmiszereket használnak fel – például leveskockából készült leves, energiaital –, továbbá az is, ha nem biztosítanak diétás étkeztetést annak, akinek erről a szakorvos igazolást adott ki.

Az új ételek fogadtatása nagyban függ attól, hogy a közétkeztető cég korábban élt-e a fokozatos bevezetés lehetőségével, hiszen a rendelet alapjául szolgáló ajánlást már több mint négy éve kiadta az országos tiszti főorvos. Az ÁNTSZ-hez érkezett visszajelzések is azt mutatják, hogy leginkább ott kedvelték meg az új ízeket a gyermekek, ahol már évekkel ezelőtt megkezdték a közétkeztetés átalakítását, bevonva a szülőket és a pedagógusokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.