Pintér tovább titkolózik a Századvégről

Nem túl beszédesek a minisztériumok a kormányzati agytröszttel kötött szerződéseikkel kapcsolatban.

Katona Mariann
2015. 12. 09. 7:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A belügyminiszter a Magyar Liberális Pártot vezető Fodor Gábor írásbeli kérdésére azzal tagadta meg a nevek nyilvánosságra hozatalát, hogy a törvény az adatátadást csak szűk körben, hatósági és bírósági eljárásokhoz kapcsolódóan teszi lehetővé.

Pintér Sándor korábbi válaszából csak annyi derült ki, hogy 2013 októberétől kezdődően huszonegy munkatárs esett át a szükséges átvilágítási eljáráson, s a telephely is ebben az időben kapta meg a minősített adatok kezelésére szóló engedélyt. Igaz, korábban Szél Bernadett, a nemzetbiztonsági bizottság LMP-s tagja elárulta, hogy az érintettek között ott vannak a Századvég tulajdonosai és vezetői is. A Századvég Alapítványt vezető háromfős kuratórium: Lánczi András, Szalay-Bobrovniczky Kristóf és G. Fodor Gábor, míg a vezetők között van például Orbán Balázs vagy Lánczi Tamás.

A liberális politikus külön is rákérdezett, hogy Lánczi Tamás vagy az egyik hírportált is üzemeltető G. Fodor Gábor jelent-e nemzetbiztonsági kockázatot, a belügyminiszter szerint ugyanakkor nincs olyan információ, ami ezt megalapozná. Mint mondta, nincs a Belügyminisztériumnak olyan információja sem, ami arra utalna, hogy a Századvég nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

Eközben a jobbikos Szilágyi György a minisztériumoknál érdeklődött a 2010-es kormányváltás óta a Századvéggel megkötött szerződésekről. Felemás válaszokat kapott. A Nemzetgazdasági Minisztérium például elárulta, hogy összesen hét szerződést kötöttek, nagyjából 115 millió forint értékben. A Belügyminisztérium is konkrét választ adott, ők kiadványokat rendeltek, valamivel több mint egymillió forintért.

Több tárca azonban csak a háttérintézményei által kötött szerződésekről beszélt. Így például a Miniszterelnökség, ahol a Nemzetstratégiai Kutatóintézet rendelt tanulmányt hatmillió forintért. A külügyi tárcához tartozó Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. is szerződött velük, kilencmillió forintért. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma ugyanakkor még erre sem válaszolt, mert – mint írták – nem vezetnek ilyen nyilvántartást. A válaszokban nem esik szó arról a körülbelül négymilliárdos tételről, amennyiért még az előző ciklusban rendelt tanulmányokat a Miniszterelnökség, és amiket ki is kell adnia a tárcának.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.