Segítség, szétköltözik a családom!

Napokkal a költözést megelőzően beszéljünk a gyerekkel, de előtte soha ne essünk egymás torkának.

2016. 01. 24. 6:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A XXI. század egyik nagy nehézsége a hagyományos családmodell válsága, a válások folyamatosan növekvő száma. A családok szétbomlásának legnagyobb áldozatai a gyerekek, akik mindenképpen traumaként élik meg a szüleik válását, de azt, hogy mennyire üt mély sebet a gyerek lelkén szétköltözés, elsősorban a szülők viselkedése és a gyerekkel folytatott beszélgetések határozzák meg. Alaptétel, hogy a gyereknek akkor is az édesapja és az édesanyja marad a két szülő, amikor ők már nem tekintenek egymásra férjként és feleségként, és ezt mindkét felnőttnek tiszteletben kell tartania. Fontos, hogy beszélni kell a válásról a gyerekkel, de az már nem mindegy, hogy mit mondunk el neki, és az sem, hogyan tesszük ezt.

– Válás esetén az események két szinten zajlanak, egyrészt párkapcsolati, másrészt pedig családi szinten. A kapcsolat megromlásához vezető esetleges kínos, botrányos részletek vagy a másik iránt érzett gyűlölet nem tartozik a gyerekre, őt nem szabad a felnőttek megoldatlan konfliktusaival terhelni – mondja Bojti Andrea gyermekpszichológus. A szakember szerint a kamaszok esetében sokszor úgy tűnik, hogy a gyerek partner a problémák kezelésében, de ez nincs így, a valóságban túlságosan nagy lelki terhet rakunk a vállára. A gyerekek azért viselkednek látszólag partnerként, mert megtiszteltetésnek érzik, ha a szülő „barátai” lehetnek, de valójában nem tudnak mit kezdeni a helyzettel.

A gyermekpszichológus-blog szerzője lapunknak elmondta: válás esetén az egyik legfontosabb szempont, amelyet tiszteletben kell tartanunk, hogy akárhogyan alakuljon is az élet, a gyereknek az apja ezután is az apja, az anyja az anyja marad. A vér szerinti rokonságot nem lehet megszüntetni vagy elfelejteni.

Bojti Andrea szerint a gyermek a család szétbomlásakor létbizonytalanságot él át. Számára a szülők teremtette otthon jelenti a világot, így válás után az a legfontosabb, hogy az új életét kialakítsák. A szakember számtalan „válási módszerrel” találkozott már: vannak olyan családok, ahol úgy tervezik, az apa minden estét a régi családi fészekben tölt, és csak lefekvés után megy el otthonról, hátha így fel sem tűnik senkinek, hogy már nem élnek párkapcsolatban. Más szülők a kezdetektől beavatják a gyerekeket a részletekbe, és nyíltan beszélnek velük párkapcsolati krízisükről. A jó megoldást illetően ebben a helyzetben sem lehet egyértelműen állást foglalni, hiszen nincs két egyforma család. Egy biztos, ha egy kapcsolatban válásra kerül a sor, és gyermek van a családban, ő is részese a történéseknek, tehát joga van tudni, mire számíthat. Semmiképp se próbáljuk titkolni a döntésünket, hiszen a családi titkok, ki nem mondott érzések szörnyű nyomást gyakorolnak a családtagokra. A gyerekeknek különös képességeik vannak, és könnyen ráéreznek a tabutémára.

Senkinek ne legyen az az illúziója, hogy fontos kérdésekben becsaphatja a gyereket

– hangsúlyozza a pszichológus.

A gyerekek számára a válás mindig trauma, még akkor is, ha nem mutatják ki. Az egységes családról alkotott kép omlik össze bennük, ezért is fontos beszélni róla és eloszlatni az esetleges félreértéseket. A gyerekek ugyanis hajlamosak magukat okolni a történtekért, azt gondolják, ők csináltak valami rosszat, és az ő hibájuk, hogy most elválnak a szülők.

Bojti szerint célszerű a gyerekkel akkor megbeszélni a szakítást, ha már a szülők eldöntötték, hol és kivel fog élni. Ezután közösen beszéljék meg a gyermekkel, hogyan alakul a további életük. Lehetőség szerint pénteken vagy hét végén és ne az utolsó pillanatban kerüljön sor a beszélgetésre, így van egy kis idő megnyugodni és felkészülni a költözésre. Ha a gyerek költözik, engedjünk neki beleszólást a szobája kialakításába. Ha ő maga dönthet arról, melyik játékot viszi magával, és mit hagy a régi szobájában, hamarabb kialakul a komfortérzete az új helyen.

Fontos tudatni a gyerekkel, hogy nem miatta válnak, és őt ugyanúgy mindig szeretni fogják. Ha gyermekünk még kicsi, érdemes elmagyarázni azt is, mit jelent a szeretet és mit a szerelem.

Ideális eset, ha úgy tudjuk közvetíteni a változásokat, hogy csak a szerelem múlt el a szülők között, de a szeretet megmarad. Ezt még az óvodások is megértik, pláne akkor, ha ők is szerelmesek valakibe

– mondja a szakember.

Azt azonban még a pszichológus szerint sem lehet előre kiszámítani, hogyan fognak reagálni a gyerekek a bejelentésre. Bojti Andrea találkozott olyan óvodás kislánnyal, aki nagyon örült az új szobájának, és büszkén dicsekedett társainak az új hercegnős takarójával, aztán később mégis kiderült, hogy nagyon megviselte a válás. Éppen ezért nagyon fontos, hogy az új helyzetben türelmesek, megértők legyünk a gyerekekkel. A változásokhoz nekik is nehéz alkalmazkodniuk, ezért törekedni kell a fokozatosságra. Ha például új partnere van valamelyik szülőnek, érdemes későbbre halasztani a vele való megismerkedést. – Ha szükség van rá, akkor átmenetileg az eddigi szokásokon is változtathatunk, például kivételesen megengedhetjük, hogy az új helyen néhány napig a szülővel aludjon a gyermek – teszi hozzá a pszichológus.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.