Túl sok középkorú magyar hal meg

Csak kismértékben csökkent a daganatos megbetegedésben elhunytak száma az elmúlt húsz évben.

2016. 01. 06. 7:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon az 1960-as évek második felétől jelentősen romlottak a halálozási mutatók, azaz epidemiológiai válság alakult ki, ami 1993-ban érte el tetőpontját. A krízis legsúlyosabban a 40–59 éves, középkorú korosztályt érintette, és a válságért a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedések miatt bekövetkezett halálozások növekedése volt felelős. A KSH középkorúak halálozási mutatóinak alakulását elemző, lapunk által megismert kiadványa azt vizsgálta, sikerült-e kilábalni a válságból.

Az adatok szerint az eltelt több mint húsz évben a halálozási mutatók jelentősen javultak, amiben meghatározó szerepe volt a szív- és érrendszeri halálokok visszaesésének. A javuló tendencia ellenére azonban napjainkban is a 40–59 éves életkor a magyar népesség halandósági viszonyainak kritikus szakasza. A középkorúak halandósági szintje még ma is nagyságrendekkel magasabb, mint például a szomszédos Ausztriában. A felzárkózás legfontosabb tényezője az 50–59 évesek mortalitásának további csökkenése, hiszen ennél a korcsoportnál háromszoros a halál valószínűsége a negyvenévesekéhez képest. A várható élettartam emelkedésének legnagyobb tartalékai továbbra is a középkorú népességben rejlenek – állapítja meg az elemzés.

1994-ben, az epidemiológiai megújulás első évében több mint 20 ezer férfi és 8,2 ezer nő hunyt el a 40–59 éves korcsoportban. Két évtized alatt a halálozások abszolút száma az erősebbik nem esetében 43, a nőknél 32 százalékkal csökkent, így 2014-ben már „csupán” 11,6 ezer férfi és 5,5 ezer nő halt meg a korosztályból. A jelentős visszaesés ráadásul úgy következett be, hogy a 40–59 éves korosztály össznépességhez viszonyított aránya a férfiak esetében emelkedett, míg a nőknél nem változott. Míg az összes elhunyt férfi közül 1994-ben minden negyedik tartozott a 40–59 éves korosztályba, addig 2014-ben már csak minden ötödik. A nők esetében ez a mutató két évtized alatt 12-ről 8,6 százalékra mérséklődött, vagyis körülbelül minden tizenegyedik nő veszíti életét 40 és 59 éves kora között.

A KSH a halandósági jellemzőik alapján a 40–59 éveseket további két alcsoportra osztotta: a 40–49 évesekre, azaz a fiatalabb, valamint az idősebb, az 50–59 éves csoportra. A kiadvány megállapítja: bár mind a fiatalabb, mind az idősebb középkorúak körében jelentősen mérséklődött a halandóság mértéke, az ötvenesek pozitív mortalitási irányzata az ezredfordulókor megtorpant, kilenc évig stagnált, és csak hat évvel ezelőtt folytatódott tovább, vagyis az idősebb középkorúak esetében sokkal kisebb mértékű a javulás, mint a negyvenes éveikben járóknál. 2014-ben mindkét nem esetében körülbelül háromszor többen haltak meg ötvenes éveikben, mint 40–49 éves korban. Napjainkban a fiatalabb középkorú férfiak mortalitása kevesebb mint 40 százaléka az 1994-es értéknek, a nőké pedig a felére esett vissza.

A részletes adatokból kiderül az is, hogy bár minden évben csökkennek a nemek közötti halandósági különbségek, a 40–59 éves férfiak mortalitása még mindig több mint kétszerese a nőkének. A különbség a fiatalabb középkorúaknál esett vissza a legnagyobb mértékben, mivel a 40–45 év közötti férfiak halandósága sokkal nagyobb mértékben csökkent, mint az ugyanilyen korú nőké. Negyvenöt éves kor felett azonban folyamatosan emelkedik a férfiak és nők közötti mortalitási különbség, ami az 54–56 éves korcsoportban tetőzik. Az ennél idősebb korosztályokban ismét mérséklődik a nemek közötti halandósági eltérés.

Népegészségügyi szempontból rendkívül fontos annak vizsgálata, hogy mi okozta a negyven-ötven éves emberek korai halálát. 1994 és 2014 között a keringési halálokok 41, a daganatosak azonban csak 17 százalékkal csökkentek, ráadásul a rák okozta halálozások mérséklődése kizárólag 2009 után következett be. Míg a férfiak a legnagyobb mértékben továbbra is a keringési rendszer betegségeinek, addig a nők a daganatos megbetegedéseknek vannak a leginkább kitéve, ám az idősebb középkorú férfiak esetében is növekszik a daganatok okozta halálozások aránya. A légzőrendszeri és a fertőző halálokok a korábbinál sokkal kevésbé jelentenek valós veszélyt az életre, és a férfiak esetében az emésztőrendszeri és az erőszakos halálokok előfordulása is nagymértékben csökkent. Ki kell emelni az 50–59 éves nők különösen veszélyeztetett helyzetét a daganatos megbetegedések szempontjából: a csökkenő halandósági irányzatnak ellentmondóan ennek a főcsoportnak a halálozási arányszáma 2,2 százalékkal nőtt az elmúlt húsz évben.

A KSH kiadványa hazánk adatait összehasonlította a szomszédos Ausztria mortalitási mutatóival is, hogy lássuk, hogyan állunk nemzetközi viszonylatban. Nyugati határszomszédunk népességét nem sújtotta a kelet-közép-európai volt szocialista országokra jellemző mortalitási krízis, ott töretlen volt az epidemiológiai fejlődés. Az adatok szerint 1994-ben a negyvenéves osztrák férfiak még további 35,5, a nők 41,1 évre számíthattak, ami előbbiek esetében közel 7, utóbbiaknál 4,6 évvel több volt, mint amennyit a magyarok remélhettek. 1994 és 2013 között azonban a magyar férfiak negyvenéves korban várható élettartama majdnem kétszer olyan gyors ütemben emelkedett, mint az osztrákoké, míg a negyvenéves magyar nők életkilátásai ugyanolyan mértékben hosszabbodtak meg, mint osztrák társaiké, vagyis esetükben megmaradtak a két évtizeddel ezelőtti különbségek a várható élettartamokban. Mindezek hatására 2013-ban egy negyvenéves magyar férfi további 33,6 életévre számíthatott, addig osztrák társa még közel 40 évre. Ugyanennyi idősen a nők Magyarországon még 40 évet, Ausztriában pedig további 44,5 évet remélhettek.

Az osztrákhoz viszonyított jelentős elmaradás hátterében a 40–59 évesek haláloki struktúrájában vezető szerepet elfoglaló krónikus halálozások állnak. 1994 és 2010 között az osztrák férfiakhoz képest a magyarok keringési rendszeri halálozása 3-4-szeres szinten mozgott, a daganatos mortalitás esetében a különbség 2,5-szeres volt. A nőknél kisebbek voltak az eltérések, az előbbi 2-3-szoros, az utóbbi kétszeres.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.