Világvárosokkal szemben is merjünk nagyot álmodni

Megnéztük, a helyszínek mivel szállnak harcba a világ legnagyobb sporteseményének megrendezéséért.

B. Molnár László
2016. 03. 07. 18:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szeptember 16-án nyilvánosságra hozta, hogy a 2024-es nyári olimpia és paralimpia megrendezéséért öt város – Budapest, Hamburg, Los Angeles, Párizs és Róma – szállna harcba. Ekkor úgy tűnt, a pályázók mindegyike versenyben marad majd 2017 szeptemberéig, a limai közgyűlésig, ugyanis a NOB úgy döntött, ezúttal nem szűri meg a jelentkezőket, nem lesz úgynevezett szűkített lista. Aztán a német kikötőváros vezetése bejelentette, ez olyan fajsúlyú kérdés, amelyet ügydöntő népszavazással kell megerősíteni. És a hamburgiak 2015. november 29-én nemet mondtak az olimpiára.

Budapesten a kormány kijelentette, ebben a kérdésben nincs népszavazás, míg Párizs és főként Los Angeles lakói teljes mértékben a rendezés megpályázása mellett állnak. Utóbbi esetében például a lakosság 88 százaléka támogatja a város terveit, míg 11 százalék utasítja el, illetve a válaszadók 56 százaléka „erősen támogatja” a jelentkezést, 32 százaléka pedig „inkább egyetért vele, mint nem”. Az olasz parlament a hónap elején nagy többséggel döntött a főváros olimpiai pályázatának támogatásáról, ám egy kisebb olasz radikális párt népszavazást kezdeményezett a kérdésben, így ezt vélhetően ki is írják majd.

Noha például Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke szerint mindegyik pályázó képes nagyszerű játékokat rendezni 2024-ben, sőt egyenesen úgy véli, lenyűgöző versengés várható a négy város között, azért nem árt objektív tükröt tartani, és összehasonlítani a négy pályázó jelenlegi helyzetét és jövőbeni lehetőségeit. Egy biztos, és ezt Bach is így látja,

a négy kandidáló – Budapest, Los Angeles, Párizs és Róma – magáévá tette az Agenda 2020 irányelveit, amelyek elsődlegesen a költségek lefaragására, kordában tartására, illetve a létesítmények, beruházások utóhasznosítására irányulnak. De nézzük is, a négy kandidáló város mivel pályázik a rendezésre!

Miután az amerikai város korábban már kétszer is házigazdája volt a nyári olimpiai játékoknak (1932 és 1984), így nem csoda, hogy Los Angeles a már meglévő létesítményekkel száll harcba. Mint a leadott pályázatából is kiderül, a létesítmények 97 százaléka már készen áll, vagy magánbefektetők által már elkészültek a terveik. Az 1984-es helyszínek közül öt kapna ezúttal is szerepet, köztük a Coliseum, a Rose Bowl és a Pauley Pavilion.

A pályázatban négy klaszter szerepel: a belváros, a San Fernando-völgy, a nyugati part és a South Bay. A sportesemények megrendezésében fontos szerepet szánnának az Inglewoodban épülő új amerikaifutball-stadionnak, míg a felújított Los Angeles Coliseum adna otthont az atlétikai versenyeknek, illetve a nyitó- és záróünnepségnek. Az úszó- és műugróversenyeket a Los Angeles Football Club 2018-ban elkészülő, 22 ezer férőhelyes stadionjában kialakított ideiglenes medencében tartanák, a tornaversenyeket pedig a Forumban, Inglewoodban. A belvárosi helyszínek közül a súlyemelés a Microsoft Theaterben, az ökölvívás, a vívás, a kézilabda, a cselgáncs, az asztalitenisz és a birkózás a Convention Centerben kapna helyet, míg a strandröplabdát, a triatlont és a nyílt vízi úszást a Santa Monica Beach látná vendégül. Az olimpiai falut a Kaliforniai Egyetem campusán alakítanák ki, a 16 500 férőhelyet 17 ezerre bővítenék. A szervezők szerint a versenyhelyszínek 90 százaléka félórányi távolságon belül lenne innen. A médiaközpontnak a Dél-kaliforniai Egyetem adna otthont.

A pályázat másik nagy erőssége, hogy a városvezetők és a szervezőbizottság tagjai nem terveznek más fejlesztést azokon túl, amelyeket a város az olimpiától függetlenül is meg akar valósítani a következő években. A közlekedés 300 milliárd dolláros fejlesztése sem új keletű, és ennek több vasútvonal meghosszabbítása, illetve a fő reptérhez vezető útvonal modernizálása is része.

Miután az olasz főváros is volt már házigazda (1960), érthető, hogy az akkori tapasztalatokat ők is felhasználták a pályázatuk elkészítésekor. Ám mégsem ez a fő csábítás Róma kandidálásában, hanem az, hogy a leadott jelentkezésben az áll, ókori helyszíneket is bevonnának a 2024-es olimpia megrendezésébe. A kerékpáros-sprintversenyeknek a Forum Romanum, a strandröplabdatornának a Circus Maximus adna otthont, a maratonfutás mezőnye áthaladna a Szent Péter téren, befutója Nagy Konstantin diadalíve alatt lenne, a sportolók éjszakai felvonulása pedig a Colosseumnál lenne. Elképesztő látvány lenne, az egyszer biztos. Emellett az 1960-as olimpia versenyhelyszínei közül több is szerepel Róma pályázati anyagában.

Persze a pályázat vezetője sem akárki – a Ferrari korábbi elnöke, Luca di Montezemolo –, míg a világhírű zeneszerző, a napokban Oscar-díjat kapott Ennio Morricone készítené a római olimpia hivatalos dalát. Los Angeleshez képest van egy kis lemaradásuk a tervezett olimpiai helyszínek készültségi fokát illetően, amely jelenleg hetvenszázalékos. A várható költségvetés 5,3 milliárd euró, ebből a helyszínek építésére, felújítására a tervek szerint 2,1 milliárdot fordítanak, de az ideiglenes helyszínek létrehozásának költségeit a szervezők szerint nagyrészt fedezné a NOB-tól érkező hozzájárulás.

Az olimpiai falu és egy többfunkciós sportcsarnok a város szélén, a Tor Vergata Egyetem területén épülne. Ugyanitt lennének a teniszmeccsek, mert a Pietrangeli teniszközpontot a műugrók vennék birtokba. A meglévő létesítmények közül az Olimpiai Stadion adna otthont az atlétikaversenyeknek, a Foro Italico pedig a vizes sportágaknak, a médiaközpont a Rai olasz állami televízió székhelyén jönne létre. A rómaiak becslése szerint az olimpiának köszönhetően körülbelül 177 ezer új munkahely létesülhetne, a közép-olaszországi régió pedig 2,9 milliárd euró gazdasági hasznot könyvelhetne el.

A francia főváros eddig szintén kétszer, 1900-ban és 1924-ben rendezett már olimpiát. Mindkettő jó régen zajlott le, ugyanakkor Párizs az elmúlt időszakban számos nagy világversenynek adott otthont. Ebből következően a pályázatuk szerint a tervezett versenyhelyszínek 95 százaléka már áll, vagy minimális, befektetéssel létrehozott ideiglenes létesítmény lenne. Hangsúlyozták, hogy a sportolók 85 százalékának fél óránál is kevesebbet kellene utaznia a versenyeik helyszínére, sőt a Szajna közelében felépített olimpiai falutól félórányi távolságon belül 480 edzési lehetőség állna rendelkezésre, ami optimális a versenyzők számára.

Hogy ez miként lehetséges? Nos, a tervekben két zóna szerepel: 36 helyszín a főváros központjában, illetve attól néhány kilométerre, északra, Saint-Denis-ben kapna helyet. Több sportág versenyeit is rangos létesítményben rendeznék meg: az atlétikai viadaloknak a Stade de France, a tenisztornának a Roland Garros a tervezett helyszíne, a kosárlabdameccseknek pedig a Bercy csarnok adna otthont.

Az ideiglenes létesítmények közül néhány történelmi környezetben kapna helyet, a lovas versenyek például a versailles-i palotánál, a strandröplabda pedig az Eiffel-torony lábánál. Ugyanakkor a vizes központ, a médiafalu, valamint az olimpiai és paralimpiai falu Párizs fiatal, gyorsan fejlődő külső régióiban kapna majd helyet. Nem lebecsülendő szempont az utóhasznosítást figyelembe véve, hogy 3500 lakást biztosítanának a helyi közösségnek a játékok után, fontos szerepet játszva ezzel a belváros és a külső kerületek közötti szakadék csökkentésében.

És akkor nézzük a magyar fővárost, és annak pályázatát! Budapest eddig kilencszer jelentkezett olimpiai rendezésért, ám eddig egyszer sem nyerte el a jogot. Ez akár előny is lehet a versengésben. A nagy gond az, hogy szemben a három vetélytárssal, szinte egyetlenegy létesítmény sincs olyan állapotban – félő, még a tervezőasztalon sem –, ami jelenleg alkalmas lenne olimpiai versenyszám megrendezésére. Az elképzelés a versenyek helyszíneit az úgynevezett poliklaszteres modell alapján több halmazba osztja szét, amitől azt reméli, hogy ez elősegítheti a nagyobb léptékű városfejlesztést, új alközpontokat kialakítva a városban.

A budapesti pályázatban két fővárosi zóna és hét klaszter, illetve a főváros közigazgatási határain belül még három különálló versenyhelyszín szerepel. Mindegyik klaszter az olimpiai falu tíz és a városközpont hat kilométeres körzetében helyezkedik el. A központ az Olimpiai Park klaszter, amelyet a IX., X. és XXI. kerületekben, a Kvassay-zsilip térségébe terveznek, a három különálló versenyhelyszín pedig az Etele téren, a Nagytétényi lőtéren, valamint a Testvérhegyen lenne. Az Olimpiai Parkba tervezett atlétikai stadiont kifejezetten az olimpiára építenék, de a játékok után a 60 ezer férőhelyes arénát 15 ezer néző befogadására alkalmas stadionná alakítanák, így a fővárosnak maradna egy állandó atlétikai helyszíne. Budapest közigazgatási határain kívül Balatonudvariban, Balatonfüreden, Debrecenben, Győrben, Miskolcon, Szegeden, Székesfehérváron, Üllőn és Veszprémben alakítanának ki versenyhelyszíneket.

Az utóhasznosítás szempontjait figyelembe véve a magyar pályázatban nyolc olyan intézkedés szerepel, amelyeknek többsége az olimpia és a paralimpia megrendezése nélkül is megvalósulna. Ezek mindegyike a közlekedést érinti: új vasúti és közúti vonalak kiépítése, meglévők rekonstrukciója, a metró akadálymentesítése. A szálláshelyek optimális megoldását a magyar szervezők a meglévő kollégiumok fejlesztésében látják.

2016. február–május: A NOB értékelőbizottsága elemzi a dokumentációt és jelentést készít a végrehajtó bizottságnak.

2016. június: A NOB végrehajtó bizottsága megerősíti a pályázó városokat.

2016. augusztus 5–21.: Megfigyelői program, a jelentkezők küldöttsége részt vesz a riói olimpián, munkaértekezletek Rio de Janeiróban a törvényi szabályozásról, a jogi háttér megteremtéséről, illetve a létesítmények kivitelezésének költségeiről.

2016. október 7.: A pályázati dokumentáció második részének benyújtása. Ebben szerepel a törvényi szabályozás, a jogi háttér megteremtése és a létesítmények finanszírozási terve.

2016. november: Munkaértekezletek Tokióban a lebonyolításról, a gyakorlati kérdésekről és az utóhasznosításról.

2016. december: A NOB végrehajtó bizottsága megerősíti a pályázó városokat.

2017. február 3.: A pályázati dokumentáció harmadik részének benyújtása (lebonyolítás, utóhasznosítás, gyakorlati kérdések).

2017. február–június: A NOB értékelőbizottsága elemzi a dokumentációt, illetve ellátogat a pályázó városokba. A szemlebizottságot a négyszeres olimpiai ezüstérmes futó, a 48 éves Frankie Fredericks vezeti majd.

2017. július: Az értékelőbizottság jelentésének közzététele.

2017. július: A pályázó városok reagálhatnak az értékelőbizottság jelentésére.

2017. július: A pályázó városok ismertetik elképzelésüket a NOB-tagokkal és a nyári olimpiai sportágak nemzetközi szövetségeinek képviselőivel.

2017. szeptember: A végrehajtó bizottság a NOB-tagság elé terjeszti a pályázó városok névsorát.

2017. szeptember: A rendező kiválasztása Limában.

(A NOB honlapja alapján)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.