Aki beszél, annak nem fizetnek?

Hónapok óta nem fizeti ki az egri Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet azt a sebész szakorvost, aki lapunknak korábban az intézményben fellépő komoly problémákról beszélt.

Kuslits Szonja
2016. 04. 20. 11:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pócs Alfréd az egri kórház baleseti sebészetén és ortopédiáján is dolgozik, néhány hónapja a Magyar Nemzetnek részletesen beszámolt arról, hogy több osztályon hónapokig akadozott a melegvíz-ellátás, hosszú ideig nem üzemelt a sterilizáló, és a szükséges diagnosztikai berendezések sem mindig voltak használhatók. Nyilatkozatát akkor a kórház cáfolta, Tóth Ildikó, az intézmény megbízott igazgatója levelében úgy nyilatkozott: a Magyar Orvosi Kamara Heves megyei elnökeként az orvos beavatkozik a kórház belügyeibe, óriási károkat okoz az intézménynek, és gyengíti a betegbizalmat.

A vele kapcsolatos ellenérzések valószínűleg azóta sem csitultak, mivel Pócs Alfréd a napokban azzal kereste meg a Magyar Nemzetet: amióta nyíltan beszélt a problémákról, a kórház nem fizeti ki a számláit, így már egymillió forint feletti összeggel tartoznak neki.

A sebész szakorvos nem közalkalmazottként, hanem órabéres vállalkozói szerződéssel dolgozik az intézményben. Ez azonban nem ritka, az egészségügyben sokan döntenek úgy, hogy inkább így dolgoznak. Elmondása szerint legalább harminc kollégáját hasonló, vállalkozói szerződéssel foglalkoztatják, ám szerinte náluk nem volt gond az utalással. Az orvosnak nincs más bevételi forrása, és nehézséget okoz a családnak, hogy a januári, februári és márciusi munkájáért sem kapta még meg a neki járó összegeket. – Ez az egyetlen munkahelyem, teljes állásban dolgozom. Két gyermekem már viszonylag önálló, feleségem azonban nyugdíjas, legkisebb leányom pedig még egyetemista – nyilatkozta az orvos. Kitért arra is, tervezi, hogy az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordul az ügyben, és jogi lépéseket is fontolgat.

Tóth Ildikó, a kórház megbízott igazgatója lapunk megkeresésére arról tájékoztatott: azok a dolgozóik, akik közalkalmazottak, a jogszabályoknak megfelelően minden hónapban megkapják a bérüket, intézményi szinten ez havi 430 millió forintot tesz ki. Pócs Alfréd azonban cégén keresztül nyújt be számlát az intézménynek. – Amennyiben Pócs doktor szeretne közalkalmazott lenni, keresse meg igényével a kórház vezetését – írta az igazgató. Arra is kitért: a kórháznak jelenleg 310 millió forintnyi lejárt számlája van a cégek felé, és mindig a legrégebbi lejárt számlákat fizetik ki. Tóth Ildikó azt ígérte, az orvos a hónap végéig meg fogja kapni a neki járó összeget.

Arról nincs információnk, hogy hazánkban jelenleg hányan gyógyítják úgy a betegeket, hogy szolgálataikért 3-4 hónapos késéssel kapnak pénzt, de valószínű, hogy nem ő az egyetlen ilyen helyzetben lévő, vállalkozó orvos.

A kórház egyébként nemrég azért került reflektorfénybe, mert bár a dolgozók pert nyertek, az intézmény fedezethiány miatt nem tudja kifizetni a több évig visszatartott kafetériát 1500 alkalmazottnak. Az elmaradás összege legalább 500 millió forint. Annak az öt alkalmazottnak, akik a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSZSZ) segítségével pert indítottak, fizetett az intézmény, ám a többiek azóta is várnak a visszatartott kafetériára. A kórházat fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) a múlt héten hosszas huzavona után közleményben jelezte, hogy kész peren kívüli egyezséget kötni a Kúria döntése által érintett kórházi dolgozók elmaradt kafetériája ügyében. Azonban arra is kitértek: téves az a szakszervezeti állítás, hogy a Kúria ítélete minden egyes dolgozóra egyformán érvényes. Közpénzek felhasználása esetén ugyanis minden egyes dolgozói igényt meg kell vizsgálni. Az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének (ASZSZ) elnöke, Székely Tamás úgy véli, perek százai indulhatnak az egri kórház ellen, és már legalább félmilliárd forintra tehető a tartozás, amelynek egyösszegű kifizetése megrendítené az intézmény működését. Egy ekkora öszzeg a költségvetést is érinti, ezért Orbán Viktor miniszterelnöktől és Lázár Jánostól, a Miniszterelnökséget vezető minisztertől kértek levélben segítséget a kifizetésekhez. Ha azonban nem sikerül megoldást találni, legkésőbb májusban perelni fognak, különben elévül az ügyük.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.